Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Benzeri görülmemiş bir sansür rejimi’: Çin VPN’i de yasaklıyor

‘Benzeri görülmemiş bir sansür rejimi’: Çin VPN’i de yasaklıyor

HABER MERKEZİ – Dünyada internete en çok sansür uygulayan ülke olan Çin, Şubat 2018’den itibaren VPN’i de yasaklayarak Facebook, Twitter, Google, Instagram gibi siteler de dahil olmak üzere binlerce siteye erişimi ‘tamamen’ engellemeye hazırlanıyor.

Dünyanın internete en çok sansür uygulayan ülkesi Çin, VPN’i (sanal özel ağ) de yasaklayarak kullanıcıların yasaklı sitelere girmesini tamamen engellemeye hazırlanıyor.

Çin’de Google, Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya siteleri de dahil olmak üzere binlerce siteye erişimi yasaklamıştı.

Milyonlarca kullanıcı, Çin’in uyguladığı sansür sistemi olan ‘Great Firewall’ı (Büyük Güvenlik Duvarı) VPN yoluyla aşarak bu sitelere giriş yapıyordu.

Çin’deki üç telekomünikasyon şirketine de sahip olan iktidarda olan Komünist Parti, bu şirketlere ‘Şubat 2018’den itibaren VPN’i yasaklama’ emri verdi.

‘İnternet egemenliği’ adı altında muhalefete sansür

Böylece Çin önümüzdeki yıldan itibaren kullanıcıların yasaklı sitelere girmesini tamamen engellemiş olacak.

Hükümetin bu sansürü muhalif sesleri bastırmak ve Komunist Parti’nin iktidarını ‘garantiye almak’ amacıyla uyguladığı öne sürülüyor.

‘Eşi benzeri görülmemiş sansür rejimi’

Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Xi Cinping, ‘internet egemenliği’ adı altında 14 aydır zaten ‘temizlik’ yapıyordu.

ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof. Xiao Qiang, “Bu eşi benzeri görülmemiş sansür rejimi, hükümetin koltuğu hakkında ne kadar endişeli olduğunu gösteriyor. Bu interneti savaş alanı olarak kullandıkları bir politik mücadele’ diyor.


Karınca Dış Haberler