Ana SayfaÇalışma YaşamıBir ilk: Yargıtay Somalı aileye manevi tazminatı onadı

Bir ilk: Yargıtay Somalı aileye manevi tazminatı onadı

HABER MERKEZİ – Yargıtay, Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinde TKİ ve Soma Kömür İşletmeleri aleyhine açılan 125 bin liralık manevi tazminat davasını onadı. Kararda, insan yaşamının değeri ve bu gibi olaylarda caydırıcılığın önemi vurgulandı.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinde İş Mahkemesi, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ve Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) ailelere manevi tazminat ödemesine hükmedilmişti.

Bunun üzerine Yargıtay 21’inci Hukuk Dairesi hayatını kaybeden işçilerden Murat Avcı’nın kızı Merve Ceylan’a 125 bin TL manevi tazminat ödenmesi kararını oy birliğiyle onadı.

Avcı’nın ailesi tazminat miktarı olan 125 bin lirayı mahkemenin üst yüklenici olarak kabul ettiği Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) tahsil etti.

Yargıtay tarafından verilen bu emsal niteliğindeki kararda bu tip olaylarda caydırıcı hükümlerin önemine dikkat çekti.

‘Burada amaçlanan caydırıcı olabilmektir’

İnsan yaşamına ve toplumu derinden etkileyen facialarda hüküm altına alınan manevi tazminat tutarlarında caydırıcılık unsurunun öne çıkmasının önemine vurgu yapılan kararda şu ifadeler yer aldı:

Manevi tazminat davalarında, gelişmiş ülkelerde artık eski kalıplardan çıkılarak caydırıcılık unsuruna da ağırlık verilmektedir. Gelişen hukukta bu yaklaşım, kişilerin bedenine ve ruhuna karşı yöneltilen haksız eylemlerde veya taksirli davranışlarda tatmin duygusu yanında, caydırıcılık uyandıran oranlarda manevi tazminat takdir edilmesi gereğini ortaya koymakta; kişi haklarının her şeyin önünde geldiğini önemle vurgulamaktadır. Bu ilkeler gözetildiğinde, aslolan insan yaşamıdır ve bu yaşamın yitirilmesinin yakınlarında açtığı derin ızdırabı hiçbir değerin telafi etmesi olanaklı değildir.

‘Toplumun tamamında derin bir üzüntü yarattı’

Burada amaçlanan sadece bir nebze olsun rahatlama duygusu vermek, öte yandan da zarar veren yanı da dikkat ve özen göstermek konusunda etkileyecek bir yaptırımla, caydırıcı olabilmektir. Soma’da, yeraltı maden ocağında 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen yargılamaya konu iş kazasının 301 kişinin ölümüne ve 486 kişinin yaralanmasına yol açtığı, son yüz yılın en büyük iş kazalarından birisi olan bu iş kazasının yalnızca iş kazasına uğrayanlarda veya kazalıların yakınlarında değil, toplumun tamamında derin bir üzüntü meydana getirdiği, bu kapsamda Soma maden kazası gibi toplumu derinden etkileyen facialarda hüküm altına alınan manevi tazminat tutarları değerlendirilirken, manevi tazminatın caydırıcılık unsurunun öne çıkması gerektiği kabul edilmelidir.

Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında, temyiz kapsam ve nedenlerine göre taraf vekillerinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verildi.