Ana SayfaKadınBoşanmak isteyen eşini öldüren erkeğe somut delil olmaksızın ‘haksız tahrik’ indirimi

Boşanmak isteyen eşini öldüren erkeğe somut delil olmaksızın ‘haksız tahrik’ indirimi

HABER MERKEZİ – Boşanmak isteyen eşini öldüren emekli polis Erbil Neşeli’ye verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı. Ceza indirimine somut delil sunmayan mahkeme, cinayetin ‘haksız tahrik’ altında işlendiğini savundu.

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 7 Mart 2016’da kendisinden boşanmak isteyen eşi Müzeyyen Neşeli’yi öldüren emekli polis Erbil Neşeli hakkında verilen kararın gerekçesi açıklandı.

Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında ‘aldatma şüphesi’ iddiasıyla yapılan ceza indirimi için ‘ilişkinin aldatma düzeyine vardığına ilişkin somut delil elde edilememişse de’ ifadesine yer verildi.

“Bir ilişkisi ‘olmasa bile’ ceza sorumluluğunu azaltan koşullar var”

Şûjin’in haberine göre, gerekçeli kararda “Ceza yargılamasında şüpheden sanığın yararlanacağına ilişkin kurala” da atıfta bulunularak şöyle denildi:

Fiilin sanık tarafından işlenip işlenmediği değerlendirilirken, göz önüne alınamayacağı, kastının belirlenmesi ya da tahrik indirimi hükmünün uygulanıp uygulanamayacağı aşamasında da bu kuralın uygulanmasının gerektiği, bilirkişi raporunun kapsamı da göz önüne alındığında gerçek bir ilişki söz konusu olmasa bile; TCK’nin 30/3 maddesindeki düzenleme göz önüne alındığında ceza sorumluluğunu azaltan koşulların oluştuğunun kabul edilmesinin gerektiği ve sanığın kasten öldürme suçunu tahrik altında işlediğinin kabulü gerektiği anlaşılmış, olayın oluşu değerlendirildiğinde tahrik indirimi ve ceza indiriminin alt sınırdan yapılması gerektiği anlaşılmıştır.

Ne olmuştu?

Erbil Neşeli, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 7 Mart 2016’da kendisinden boşanmak istediği için eşi Müzeyyen Neşeli’yi öldürdü.

Olayın ardından Erbil Neşeli hakkında 17 ay süren davada önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Neşeli’nin cezası ‘sanığın suçu maktulden kaynaklanan haksız tahrik altında işlediği’ gerekçesiyle önce 24 yıla düşürüldü.

Ardından ise Erbil Neşeli’nin cezası ‘sanığın yargılamadaki tutum ve davranışları ile geleceği üzerindeki etkisi’ gerekçesiyle 20 yıla indirildi.

Öte yandan daha önce mahkeme tarafından Erbil Neşeli’ye Müzeyyen Neşeli’ye şiddet uyguladığı gerekçesiyle uzaklaştırma cezası verildiği öğrenilmişti.