Ana SayfaGüncelCHP’den HDP’nin ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne ziyaret: ‘Canı gönülden destekliyoruz’

CHP’den HDP’nin ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne ziyaret: ‘Canı gönülden destekliyoruz’

HABER MERKEZİ – CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ve beraberindeki heyet, HDP’nin Diyarbakır’da başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklama yapan Sayın, “Eylemi canı gönülden destekliyoruz’ dedi.

Halkların Demokratik Partisi(HDP) tarafından Salı günü Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan Ekin Ceren Parkı’nda düzenlenen grup toplantısı ardından başlatılan ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ dördüncü gününde.

CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ve beraberindeki heyet eylemdeki HDP’li vekilleri ziyaret ederek, eylemi destek açıklaması yaptı.

Çiçekler ile HDP’lilerin nöbetinin devam ettiği Ekin Ceren Parkı’na gelen CHP’lileri HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve Parti Sözcüsü Osman Baydemir’in de aralarında bulunduğu HDP’li milletvekilleri ve yöneticiler karşıladı.

Karşılama ardından park içinde bir süre sohbet eden HDP ve CHP’liler, görüşmenin ardından basın açıklaması düzenledi.

Erdoğan’a Demirtaş’tan özür dile çağrısı

Düzenlenen basın açıklamasında ilk olarak HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir konuştu. Baydemir, açıklamasına İstanbul’da devam eden Cumhuriyet gazetesi davasını hatırlatarak başladı ve “Vicdan ve Adalet Nöbeti’mizden Çağlayan adliyesinde Gazetecilere Özgürlük nöbetinde bulunan tüm canlara selam olsun” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın Hamburg’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için kullandığı “terörist” ifadesini hatırlatan Baydemir, Erdoğan’ın iddiasını kanıtlayamadığını belirterek “Demirtaş’tan özür dile” dedi.

Baydemir sözlerini şöyle sürdürdü:

G20 toplantısında Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’a ithamda bulundu. ‘6-7 Ekim olaylarında insanların hayatını kaybetmesinden Demirtaş sorumludur’ dedi. Demirtaş cezaevinde sana bir çağrı yaptı. Tam 18 gün önce. ‘Açıkla dedi, varsa bir delilin savcıya ver’ dedi. Eğer delilin yoksa sen iftiracısın dedi. Aradan 18 gün geçmiş hala suskun.

Biz bu yalanın, bu iftiranın peşini bırakmayacağız. Ya belgeni ortaya koyarsın, savcıya verirsin ya da müfterisin. Henüz vakit varken ayağa kalk ve Selahattin Demirtaş’tan özür dile, toplumdan özür dile. Yalanından dolayı özür dile.

Heyetin başına bir şey gelirse sorumlusu tehdit edenlerdir 

Bir realiteyi ilk defa açıklıyorum. 19. Ağır Ceza Mahkemesi yani eş genel başkanımızın tutuklu yargılanacağı mahkeme. O mahkeme kamuoyunda Yasin Börü Davası olarak dosyayla eş genel başkanımızın dosyasının birleştirilmesini istedi. Ancak Yasin Börü davasını gören 2. Ağır ceza mahkemesi ‘hukuksuz’ diyerek geri gönderdi. 19. Ağır Ceza Mahkemesi ‘res’en birleştirilsin’ diyerek 2. Ağrı Ceza’ya bir daha gönderdi. Çünkü talimat almış. 2 gün önce 2. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı ve “birleştirilemez” dedi. ‘Demirtaş hakkında Börü davasına ilişkin herhangi bir itham olmamıştır. Olmamış bir şey üzerinden bu birleştirmeyi yapamam. Hukuksuzluktur’ dedi.
Bu hukuksuzluk bu şekilde devam ederse 6-7 Ekim olaylarıyla ilgili tüm dosyaların tek bir dosyada birleştirilmesi lazım ki bu da namümkün. Yani talimatla yargının yönetilmesine bir itiraz da 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden geldi. 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başına ne gelirse yargıyı talimat altına alanların tehdidinin sonucu gelmiş olacaktır.

Kürdistan’a Kürdistan diyeceğiz

Parlamentoda konuşmanın dahi yasaklandığı bir rejim inşa ediliyor. Kürt halkı Kürt kültürü Ermeni, Alevi can, Dersim Katliamı, Çorum Katliamı demek suç sayılacak. And olsun ki susmayacağız. And olsun ki Dêrsim’e de Çorum’a da Seyit Rıza’nın torunlarına canlar demeye, Pir Sultan ruhuyla ben bu dünyaya insan olmaya geldim demeye devam edeceğiz. And olsun ki Kürtlere, Kürt, Dêrsim’e Dêrsim, Kürdistan’a Kürdistan, soykırıma soykırım diyeceğiz. Biat etmeyeceğiz.

Eylemi canı gönülden destekliyoruz

Baydemir ardından söz alan ve kısa bir açıklama yapan CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ise HDP’nin başlattığı eylemi desteklediklerini söyledi. Sayın şöyle konuştu:

Adalet yazısını görünce hala adalet yürüyüşünde hissettim. Biz bu yürüyüşe devam etmek istiyoruz. Genel başkanımız yürüyüşü başlattığında Başbakan ‘yollarda adalet aranmaz’ dedi. Sokaklar sizindir. Sokaklarda hak hukuk vicdan arayışını devam ettirin. Nasıl 15 Temmuz’da demokrasi sokaklarda arandıysa biz de sokaklarda arayacağız. HDP’nin başlattığı bu eylemi canı gönülden destekliyoruz. Gönül isterdi ki bu nöbeti birlikte devam ettirelim ama izin verilmiyor. Tüm Türkiye halkı emin olsun Türkiye’ye çok güçlü bir demokrasi gelecek.