Ana SayfaÖzelCHP’li vekiller yanıtladı: ‘Adalet Yürüyüşü’ sonrası neler yapılacak?

CHP’li vekiller yanıtladı: ‘Adalet Yürüyüşü’ sonrası neler yapılacak?

KOCAELİ – ‘Adalet Yürüyüşü’ 22’nci gününde devam ederken, CHP milletvekilleri Bülent Tezcan, İlhan Cihaner ve Gürsel Tekin final mitingi sonrasında CHP’nin programına ilişkin Gazete Karınca’ya değerlendirmelerde bulundu. Referandumun ardından sıklıkla dillendirilen birlik çağrılarını hatırlatan CHP Milletvekili İlhan Cihaner, yürüyüşte ortaya çıkan taleplerin güçlü bir politik program ile birleştirilmesi gerektiğini belirtti. CHP Grup Başkanvekili Bülent Tezcan ise 9 Temmuz’da gerçekleştirilecek miting sonrasında yeni mücadele yöntemleri geliştireceklerini söyledi.


Haber: Altan Sancar


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde Ankara’dan başlatılan ‘Adalet Yürüyüşü’ sona doğru yaklaşırken akıllarda final mitinginden sonrasında neler yapılacağı var.

CHP milletvekilleri İlhan Cihaner ve Gürsel Tekin ile Grup Başkanvekili Bülent Tezcan yürüyüşün ardından CHP’nin yürüteceği programa ilişkin Gazete Karınca’ya açıklamalarda bulundu.

9 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek miting ile son bulacak yürüyüş ardından mücadelenin devam ettirileceğine vurgu yapan CHP’liler, yeni mücadele yöntemlerinin önemine dikkat çekti.

Referandum ardından sık sık dillendirilmeye başlanan birlik çağrılarına değinen Cihaner, doğru bir politik program ile toplumun tamamına hitap edilmesi gerektiğini belirtti.

‘Taleplerin politik program ile bütünleştirilmesi lazım’

CHP Milletvekili İlhan Cihaner

Sonuna doğru gelinen yürüyüşün bir başlangıç olarak ele alınmasının önemine vurgu yapan İlhan Cihaner, yürüyüşte dile getirilen taleplerin doğru bir politik program ile ele alınması ve toplumun tamamına hitap etmesi gerektiğini belirtti.

Cihaner sözlerini şöyle sürdürdü:

Yürüyüşün sonuna geliyoruz, ancak bu yürüyüşü tam anlamı ile bir başlangıç yapabilirsek amacına ulaşmış olacaktır. Buradan çıkacak sonucun toplum tarafından benimsenmesinin ardından nasıl devam edileceği açısından belirleyici olacaktır, ancak ne olursa olsun adalet arayışı insanlık varoldukça devam edecektir.

Blok, cephe, birliktelik gibi şeyler bundan önce de fazlasıyla denenen şeyler. Pratik politik gündemler geldiğinde bunların işlevsel olması kolay olmuyor. Böylesi bir oluşumun yürüyüşte bir arada olmasının gerekçesi hem referandumda hem de ardından yaşanan süreçte taleplerin sadeleşmiş olmasıdır. Bir tarafta Türkiye’yi antidemokratik biçimde yönetmek isteyen yağmacı ‘Evet’ bloğu vardı, bir tarafta da parlamenter demokratik sistem ve demokratik ülkeden yana olan ‘Hayır’ bloğu vardı. Bugün de adalet talebi gibi hangi ideolojiden olursa olsun herkesin etrafına birleşebileceği bir kavram için yüründüğü için birlik ortaya çıkmış durumda. Dolayısıyla buradan hareketle politik bir cephe oluşturulmasını çok olası görmüyorum. Önemli olan adalet talebini de içeren, toplumun gerçek çelişkilerine dayanan ve bütünlükçü politik bir program ile bu talebi birleştirmektir. Bunu yapabilirsek, yüzde 49’u da aşan ve toplumun tamamına hitap eden bir politik harekete ve talebe dönüşebilir. Bu nedenle adalet yürüyüşüne katılan ve dile getirilen taleplerin bir politik program ile bütünleştirilmesi lazım. Ancak adalet yürüyüşünü bu noktada iyi ve güçlü bir başlangıç olarak görebiliriz.

‘Yeni mücadele yöntemleri geliştireceğiz’

‘Adalet Yürüyüşü’nün Türkiye halkları açısından yeni bir umut yarattığına vurgu yapan CHP Grup Başkanvekili Bülent Tezcan da gerçekleştirilecek miting ardından önemli mücadele yöntemleri geliştireceklerini belirtti.

CHP’nin karar organlarında konuya ilişkin değerlendirmelerin sürdüğünü belirten Tezcan, şunları kaydetti:

9 Temmuz Pazar günü Maltepe’de gerçekleştireceğimiz mitinge ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Güçlü bir katılımın sağlanması ve verilen mesajların yerine ulaşması için büyük bir çaba harcıyoruz. Şu an itibari ile yürüyüşün bir sorun yaşanmadan sona ermesi ve mitingin gerçekleştirilmesine odaklanmış durumdayız. Ancak şunu belirtebiliriz ki 9 Temmuz’dan sonra yeni çok önemli mücadele yöntemleri geliştireceğiz.Yöntemleri şimdiden paylaşmak doğru olmaz, ancak halkımızın 9’undan sonra bizleri dikkatle izlemesini rica ediyoruz. Adalet Yürüyüşü şu ana kadar da birçok şeyi değiştirdi. Ortaya çıkan iki şey oldukça önemli, yürüyüş çaresizliğin yerine umudu, korkunun yerine cesareti getirdi ve bu büyüyerek devam edecek. 9’undan sonra da yeni ve demokratik mücadele yöntemlerimiz devam edecek, ancak şimdi bütün gücümüzü mitinge kilitlemiş durumdayız.

‘Hedef yeni anayasa’

CHP Milletvekili Gürsel Tekin

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise partililerin yürüyüş ile kenetlendiğini belirterek, hedeflerinin yeni bir anayasa olduğunu vurguladı.

Tekin, şunları söyledi:

Türkiye’de ve belki de dünyada örneği olmayan olağanüstü bir ilgi var. Tüm baskı ve otoriterleşme çabalarına rağmen millet demokrasiye ve evrensel hukuka sahip çıkmaya devam ediyor. CHP yürüyüşün başlaması ile birlikte ciddi biçimde kenetlendi. Yürüyüş ardından ortaya çıkacak ve hedefimiz olan değişimi ise tek bir cümle ile somutlaştıracak olursak, Cumhuriyet Halk Partisi, bütün canlıların ve bütün cansızların anayasasını yazana kadar mücadelesini devam ettirecek diyebiliriz.