Ana SayfaÇeviriCNN, Körfez’deki krizi ‘aydınlatacak’ gizli anlaşmalara ulaştı

CNN, Körfez’deki krizi ‘aydınlatacak’ gizli anlaşmalara ulaştı

HABER MERKEZİ – Katar’ın Körfez’deki komşularıyla 2013 ve 2014 yıllarında yaptığı gizli anlaşmaların içeriği yayınlandı. CNN tarafından ulaşılan anlaşmanın içeriği, Körfez ülkelerinin Katar ile ilişkilerini “terörizme destek verdiği” gerekçesiyle kesme kararına ilişkin bir arka plan sunuyor.


Haber: Tolga Er


Katar’ın Körfez’deki komşularıyla 2013 yılında imzaladığı ‘Riyad Anlaşması’nın ve 2014 yılında yaptığı ‘Tamamlayıcı Anlaşma’nın detayları ortaya çıktı.

CNN tarafından açıklanan anlaşmaların içeriğinde, Körfez Krizi’nin arka planına dair yeni bilgilere ulaşılıyor.

Anlaşmaların içeriği

2013 yılında yapılan ilk anlaşma, Suudi Arabistan Kralı, Katar Emiri ve Kuveyt Emiri tarafından imzalanmıştı.

Ülkeler Riyad Anlaşması olarak da bilinen bu anlaşmayla beraber, birbirlerinin içişlerine karışmama ve hükümet karşıtı gruplara finansal ve siyasi destek olmama kararı almıştı.

Anlaşmada ayrıca, Körfez ülkelerinin Katar’ı destek vermekle suçladığı Müslüman Kardeşler’e ve Yemen’deki komşu ülkeleri de tehdit edebilecek muhalif gruplara destek verilmemesinin açıkça belirtildiği ifade ediliyor.

İlk anlaşmanın içeriğinde ayrıca, ülkelerin düşmanca tavır sergileyen medya kuruluşlarına destek verilmemesine dair söz verildiği de görülüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Bahreyn’in de dahil olduğu ikinci anlaşma olan 2014’teki Tamamlayıcı Anlaşma’da ise tarafların, Mısır’ın istikrarlı duruma gelmesine gelmesine yardım etmekte ve El Cezire’nin Mısır hükümetinin yerini almaya çalışan figürler ve gruplar için platform olarak kullanılmamasında anlaşması dikkat çekiyor.

‘Anlaşmalar, Katar’ın yükümlülüklerini yerine getirmediğini gösteriyor’

 Anlaşmanın detaylarının ortaya çıkmasının ardından ortak yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn, 2013 ve 2014 yıllarında yapılan anlaşmalarla ilgili şu ifadelerde bulundu:

Bu, Katar’ın anlaşmaların yükümlülüklerini yerine getirmediği, çiğnediği ve verdiği sözü tutmadığı konusunda hiçbir şüpheye mahal bırakmadığını gösteriyor.

Açıklamada, Katar hükümetinin önceden verdiği sözleri yerine getirmesi için talep ettikleri 13 maddelik isteklerinin daha önce imzalanan iki anlaşmayla da uyumlu olduğu belirtildi.

Katar: Taleplerin önceki anlaşmalarla ilgisi yok

CNN’e açıklamalarda bulunan Katar hükümeti İrtibat Bürosu Başkanı Şeyh Seyf bin Ahmed Al Sani ise “Katar’a uygulanan abluka, Körfez İşbirliği Konseyinin iç tüzüğünün, 2013/2014 Riyad Anlaşması’nın ve yürütme mekanizmasının apaçık ihlalidir’’ diye konuştu.

Al Sani, “El Cezire’nin kapatılmasının, aileleri zorla ayırmanın, tazminat ödemenin talep edilmesinin daha önceki anlaşmalarla ilgisi yok” dedi.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Körfez’deki dört Arap ülkesi, bölgedeki krizin çözümü için Katar’ın önüne bir talep listesi koymuştu.

Listede yer alan talepler şöyleydi:

–          El-Cezire haber kanalı kapatılacak.

–          Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü kapatılacak ve Türkiye’yle askeri ortaklık sonlandırılacak.

–          Katar, radikal grupları desteklemeyecek.

–          İran ile ilişkiler azaltılacak.

–          Katar, tazminat ödeyecek.

–          Katar ülkelerin ‘terörizm’ iddiasıyla iadesini istediği kişileri teslim edecek.

–          Katar Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır vatandaşı olanları kendi vatandaşlığına kabul etmeyecek, kendi topraklarında bulunan bu dört ülkenin vatandaşlarını ise sınırdışı edecek (Katar’ın ülkelerin işlerine karışamaması için).

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleriü ve Bahreyn’in ablukanın kaldırılması karşılığında ilettiği talepler listesini ‘mantıklı olmadığı’ gerekçesi ile reddettiklerini açıklamıştı.