Ana SayfaGüncelÇORUM KATLİAMI | ‘Unutmak ihanettir, zulümdür’

ÇORUM KATLİAMI | ‘Unutmak ihanettir, zulümdür’

HABER MERKEZİ – Çorum’da 1980 yılında Alevilere yönelik gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitirenler 37’nci yılında anıldı. Anmada, “Çorum’u unutmak ihanettir, zulümdür” sloganları atılırken, ‘adalet’ vurgusu yapıldı.

1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında 57 kişinin yaşamını yitirdiği Çorum Katliamı dolayısıyla Çorum’da anma etkinliği gerçekleştirildi.

Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi önünde bir araya gelenler, Salı Pazarı’na doğru yürüdükten sonra Saat Kulesi’ne doğru sessiz yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe katılanlar 117 gündür açlık grevindeki akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın durumuna dikkat çekilen yürüyüşte, “Biz Aleviler barış ve eşit yurttaşlık talebimizi her ortamda istemekten vazgeçmeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Kitle tarafından sık sık “Çorum’u unutmak ihanettir, zulümdür” sloganları atıldı.

Anma, Saat Kulesi’nde saygı duruşuyla başladı.

Kısa bir konuşma yapan Avukat Sadık Eral, gelecek günlerin daha aydınlık olacağı vurgusu yaptı. Adalet yürüyüşünü de değinen Eral, herkes için adalet istedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız da, “Alevilerin tarihi katliamlar tarihidir” diyerek, barış anayasası oluşturmak, demokratik bir cumhuriyet kurmak için “hayır cephesi”nin büyütülmesi gerektiğini belirtti.

Yıldız, Adalet Yürüyüşü’ne değinerek, “Alevi kurumları olarak Adalet yürüyüşünü anlamlı buluyoruz. Bu yürüyüşe mesafe konmamalı. Bu yürüyüşte Aleviler, Kürtler, siyasiler, kim adalet istiyorsa bu yürüyüşe katılmalı. Biz barışı, adaleti sağlamamız için bu ceberrut anayasa taslağına kararlı bir duruş sergilersek bir barış anayasası olur. Kan ve katliamlar olmaz. Demokrasinin olmadığı yerde adalet olmaz. Adaletin olmadığı yerde de demokrasi olmaz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da yaptığı konuşmada, “Bu katliamları yapanları bir kez daha kınıyoruz” dedi.

Öte yandan Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenler için lokma dağıtılacak ardından ise muhabbet cemi yapılacak.


Bu haber Pir Haber Ajansı’ndan derlenmiştir.
Previous post
HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım'a siyaset yasağı
Next post
Trump'ın medyaya karşı savaşı Washington Post'ta: 'Henüz Erdoğan kadar ileri gitmedi'