Ana SayfaGüncel‘Demirtaş 7 gündür mahkeme kararı olmaksızın tutuklu’

‘Demirtaş 7 gündür mahkeme kararı olmaksızın tutuklu’

HABER MERKEZİ – HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı dava dosyasının Kobani protestoları sırasında yaşamını yitiren Yasin Börü ve üç HÜDA-PAR üyesinin ölümüne dair dava dosyası ile birleştirilmesi talebi üçüncü defa reddedildi. Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, dosyanın mahkemeler arasında gidip gelmesi sebebiyle müvekkilinin  aylık tutukluluk incelemesinin  yapılamadığını ve 7 gündür mahkeme kararı olmaksızın tutuklu olduğunu söyledi. Karaman, Bölge Adliye Mahkemesi’ne tahliye talebinde bulunacaklarını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı ve 9 aydır hangi mahkemede yargılanacağı belli olmayan dosyası ile ilgili Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin Kobani protestoları sırasında yaşamını yitiren Yasin Börü ve üç Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) üyesinin ölümüne dair dava dosyası ile birleştirilmesi talebi bir kez daha reddedildi.

Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş’ın Yasin Börü ve üç HÜDA-PAR’lının öldürülmesi olayının “azmettiricisi olduğu” iddiasını ileri sürerek, yargılamanın Börü dosyası ile birlikte yapılmasını talep etmişti.

Birleştirme talebi daha önce de iki defa reddedildi

Ancak Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından birleştirilme talepli gönderilen dosyayı iki defa reddetmişti. Bunun üzerine dosyanın birleştirilmesi yönünde resen karar veren 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, itiraz mercii olarak da 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ni göstermişti.

20’nci Ağır Ceza Mahkemesi de Demirtaş’ın avukatlarının yaptığı itiraz üzerine, itiraza yetkili olmadığı yönünde karar vererek, dosyayı 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri göndermişti.

Dosya Ankara Bölge Mahkemesi’nde

Resen birleştirme kararı ile dosyadan elini çeken 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş dosyasını 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

2’nci Ağır Ceza Mahkemesi ise, muvafakat vermediği halde kendisine gönderilen dosyayı, Yasin Börü dosyası ile birlikte, üç gün önce verdiği kararla Ankara Bölge Adliye Mahkemesine göndermeye karar verdi.

dihaber’de yer alan habere göre Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Kahraman, 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin, daha önce birleştirme isteğine muvafakat vermeyen iki kararına sadık kalmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

‘7 gündür mahkeme kararı olmaksızın tutuklu’

Karaman, bu karar bağlamında Demirtaş’ın tutukluluk durumunun gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

Demirtaş’ın dosyasında etkili bir tutukluluk incelemesi yapılamıyor. Usul yasasına göre tutukluların en geç 30 günde bir tutukluluk durumlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Demirtaş dosyasında bu birleştirme kararı nedeniyle dosyanın mahkemeler arasında gidip gelmesi sebebiyle doğru dürüst bir tutukluluk incelemesi yapılmış değil. En son 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi 21 Haziran’da müvekkilin tutukluluk durumunu gözden geçirerek, tutukluluk halinin devamına karar vermiş. Bu tarihten sonra aradan geçen 37 gündür Sayın Demirtaş ile ilgili tutukluluk değerlendirme noktasında bir karar verilmemiştir. Oysa en geç 21 Temmuz’da müvekkilimizin tutukluluğunun gözden geçirilmesi gerekirdi. Ancak bu halen yapılmış değil.

Hukuk tekniği açısından da bana göre tutuklama kararı hükmen ortadan kalkmıştır. Eğer 30 günlük tutukluluk süresini incelemiyorsanız o tutukluluk kararı ortadan kalkar. Demirtaş bence bu son 30 günlük tutukluluk incelemesi yapılmadığından dolayı 7 gündür mahkeme kararı olmaksızın tutuklu bulunuyor.

Karaman, dosyanın Bölge Adliye Mahkemesi 5’inci Ceza Dairesi’ne gönderilmiş olması nedeniyle ancak buradan tahliye isteminde bulunabileceklerini ve önümüzdeki günlerde de buraya başvuracaklarını söyledi.