Ana SayfaGüncelDemirtaş Reuters’in sorularını yanıtladı: CHP ile siyasi bir ittifak arayışında değiliz

Demirtaş Reuters’in sorularını yanıtladı: CHP ile siyasi bir ittifak arayışında değiliz

HABER MERKEZİ – HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş cezaevinden Reuters’in sorularını yanıtladı. Adalet Yürüyüşü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, CHP ile siyasi bir ittifak arayışında olmadıklarını ancak adalet ve demokrasi için toplumsal mutabakatlara ‘Hayır’ demeyeceklerini söyledi.

HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla Reuters’ın sorularını yazılı olarak yanıtladı.

Demirtaş, “Adalet Yürüyüşü”, 2019 seçimleri ve HDP’li milletvekillerinin tutukluluk durumu ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

‘CHP ile siyasi bir ittifak arayışında değiliz’

Adalet Yürüyüşü ile ilgili değerlendirmesinde CHP ile siyasi bir ittifak arayışında olmadıklarını vurgulayan Demirtaş şunları söyledi:

Adalet için bütün toplumun birlikte hareket etmesi gerekir. Parlamento içinde ve dışında demokrasi ve adaletten yana olan herkesin işbirliği yapabilmesi ve Türkiye toplumunun ortak çıkarları etrafında bir araya gelebilmesi lazım. Biz CHP ile siyasi bir ittifak arayışında değiliz. Ama adalet ve demokrasi için toplumsal mutabakatlara hayır demeyiz.

2019’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin de görüşleri sorulan Demirtaş, “Referandumdaki ‘Hayır’ bloku genişleyerek bir demokrasi blokuna dönüşürse, bu Türkiye’nin demokratik geleceğinde katkı sunucu bir rol oynayabilir” dedi.

Demirtaş şunları kaydetti:

Seçimin erkene alınma ihtimali var elbette. O zamana kadar siyasi yelpaze nasıl şekillenir bunu kestirmek kolay değil. Ancak yine de referandumdaki ‘hayır’ bloğu genişleyerek bir demokrasi bloğuna dönüşürse, bu Türkiye’nin demokratik geleceğinde katkı sunucu bir rol oynayabilir.

Demirtaş ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına çıkacak aday ya da adaylar hakkında konuşmak için erken olduğunu da söylerken, HDP’nin kesinlikle baraj altında olmadığını ve yaptırdıkları anketlere göre oy oranlarının yüzde 13-14 civarında olduğunu belirtti.

HDP’nin Mayıs’taki Kongresi’ne gönderdiği mesajla yaptığı barış planı hazırlanması çağrısı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Demirtaş, şunları söyledi:

Barışın ayaklar altına alındığı, demokrasinin askıya alındığı bu dönemde somut bir barış mücadelesi planı, programı ortaya koymak önemlidir. Sanıyorum önümüzdeki günlerde HDP bu konuda bir deklarasyon yapacaktır.

AKP’nin demokrasi ve barış ortak paydasında kimseyle buluşacağını düşünmüyorum. Ancak toplum, bu değerler için mücadele etmeye devam edecektir.

‘AKP-HDP arasında hiçbir görüşme yok’

Demirtaş, yeni bir çözüm sürecinin başlayıp başlayamayacağı ve AKP ile herhangi bir görüşme olup olmadığı sorusuna karşılık da şöyle konuştu:

AKP ile HDP arasında hiçbir şekilde görüşme yoktur. Kürt tarafı, barış için anlamlı bir müzakereye her zaman hazır olduğunu açıkladı. Ama maalesef Erdoğan ve AKP iktidarı ‘çözüm süreci’ kavramının kullanılmasını dahi kendi partililerine yasakladı.

‘Yargı tümüyle AKP’nin baskısı altında’

HDP’li milletvekillerinin tutukluğunun siyasi bir karar olduğunu bir kez daha vurgulayan Demirtaş şöyle devam etti:

Türkiye’de şu anda yargı tümüyle AKP’nin baskısı ve kontrolü altındadır. Hiç kimsenin adil yargılanma ihtimali yoktur. Hukukun üstünlüğü değil, AKP’nin çıkarlarına ve beklentilerine göre işleyen bir yargı mekanizması vardır.

Previous post
Kabine değişikliğine ilişkin HDP ve CHP'den açıklamalar
Next post
Düşmeyen kayanın altında - Arif Altan