Ana SayfaDünyaDokuz insan hayatını kaybetmişti: TIR’dan sağ kurtulan göçmenler de sınırdışı ile karşı karşıya

Dokuz insan hayatını kaybetmişti: TIR’dan sağ kurtulan göçmenler de sınırdışı ile karşı karşıya

HABER MERKEZİ – ABD’de park halindeki TIR’ın içerisinde 9 insan ölü bulunmuş, 30 kişinin sağlık durumlarının da aşırı sıcak ve susuzluktan ötürü kritik olduğu açıklanmıştı. VICE News’a konuşan yetkililer şimdi de insan kaçakçılığı suçuna maruz kalan 30 kişinin zorla sınırdışı edilmekle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

ABD’de Pazar günü Teksas eyaletinde park halindeki bir TIR’da 9 insan ölü bulunmuş, onlarcasının ise aşırı sıcak ve susuzluk belirtileriyle sağlık durumlarının kritik olduğu belirtilmişti.

Göçmenlere hukuki yardımda bulunan Raices organizasyonundan VICE News’a konuşan Amy Fischer’a göre ise hayatta kalanlar şimdi de sınırdışı edilmekle karşı karşıya kalabilir:

En büyük korkumuz, hayatta kalanların haklarının korunmaksızın alıkonması ve sınırdışı edilmesi.

Fischer, hayatta kalanlarla iletişime geçmeyi çalıştıklarını, ancak yetkililerin hiçbir şekilde yardımcı olmadığını ifade ediyor.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza sözcüsü Carl Rusnok ise VICE News’a ‘kimlerin ülkede kalabileceğinin ve kimlerin gönderileceğinin’ kararlaştırılmadığını söylediği konuşmasında şöyle diyor:

Bu tür olaylar ayrı ayrı incelenir. Hangi ülkeden geldikleri ve açılan soruşturmada tanık olarak yer alıp almayacakları gibi onların kaderini belirleyecek bir sürü unsur bulunuyor.

Rusnok, TIR’da bulunan mağdurların şu an için gözaltında olup olmadığına dair VICE News’ün sorularına ise dönüş yapmadı.

“Hastaneden çıkar çıkmaz gözaltına alınabilirler”

Fischer, hayatta kalanların hastaneden çıkar çıkmaz gözaltına alınmasından endişeli: ‘Bu, daha önce de uyguladıkları bir yöntem’

Eğer bu kişiler ABD’de kalmak istiyorsa, suça maruz kalanlara ve iltica için başvuranlara sunulan U vizesine başvuruda bulunabiliyor.

Ancak uzmanlara göre bu vizenin alınması o kadar kolay değil.

Texas Üniversitesi’nden Elissa Steglich, Trump yönetiminin gelmesiyle U vizesine sahip olma şansına sahip kişilerin sınırdışı edildiklerine tanıklık ettiklerini söylüyor:

Gözaltında olan çokça U vizesine sahip olabilecek kişiye rastladık. Trump yönetimi geldiğinden beri U vizesi başvurusu yapabiliceklerin sınırdışı edildiğini ve vize durumu kesinleşene kadar ülkelerinde yedi yıla kadar beklemeleri gerektiğinin söylendiğini gözlemledik.

“Şu anki göç politikaları devam ettikçe bu olay son olmayacak”

Steglich, olayın medyada geniş yer bulmasından ötürü yetkililerin olaya daha ılımlı bakabileceğini ve belki kişilere ülkede kalmaları için yardım edilebileceğini de söylüyor.

Ancak Steglich, şu anki göç politikaları devam ettiği sürece böyle olayların yaşanmaya devam edeceğinin kesin olduğunu da sözlerine ekliyor.


Karınca Dış Haberler