Ana SayfaGüncelErdoğan’dan bir kez daha sınır ötesi operasyon sinyali: ‘Kimseden izin almayız’

Erdoğan’dan bir kez daha sınır ötesi operasyon sinyali: ‘Kimseden izin almayız’

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e operasyon hazırlığı iddiası gündemdeki yerini korurken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan isim vermeden bir kez daha sınır ötesi operasyona işaret etti. Erdoğan, “Sınırlarımız içinde ve dışında ne yapmamız gerekiyorsa, kimseden izin almadan yapmakta kararlıyız” diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Demokratik Birlik Partisi (PYD) kontrolündeki Afrin’e geçtiğimiz Haziran ayında yeniden başlayan saldırıları yer yer devam ediyor.

Saldırılar sürerken Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon hazırlığı içinde olduğu iddiası da gündemde.

IŞİD’e karşı mücadele veren ve Rakka operasyonunu yürüten Demokratik Suriye Güçleri’nin öncü bileşeni olan Halk Savunma Güçleri’nin (YPG) Komutanı Sipan Hemo, 5 Temmuz’da yaptığı açıklamada Türkiye’nin son hazırlıklarının ‘savaş ilanı seviyesinde’ olduğunu söylemişti.

YPG Sözcüsü’nün bu açıklaması Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tarafından yalanlanmıştı.

Ancak bugün de konuyla ilgili bir açıklama yapan YPG, Türkiye’nin ve desteklediği grupların 5 Haziran’dan bu yana Afrin ve Kobani’de köylere saldırdığını, bu bölgeler üzerinde hava hareketliliğinin arttığını duyurdu.

Erdoğan: Kimseden izin almayız

Afrin’e operasyon ve saldırılar gündemdeki yerini korurken, daha önceki demeçlerinde birçok kez “Kuzey Suriye’de bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bir açıklama daha geldi.

Erdoğan hedef adı vermedi ancak sınır ötesi operasyon sinyali verdi.

İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 22. Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Erdoğan, ‘enerji kaynaklarının güvenliğinin, terör örgütlerinin tasfiyesine bağlı olduğunu’ söyleyerek, şöyle konuştu:

Hiç kimse Türkiye’nin, çevresinde olup bitenler karşısında tepkisiz kalmasını, kendisine yönelik saldırıları karşılıksız bırakmasını beklemesin. Ülkemizin ve milletimizin güvenliği konusunda, sınırlarımız içinde ve dışında ne yapmamız gerekiyorsa, kimseden izin almadan yapmakta kararlıyız. Bunun da bilinmesini istiyorum.

ABD ve Rusya sıcak bakmıyor

Geçtiğimiz günlerde Rusya konuyla ilgili olarak Türkiye’yi uyarmıştı.

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova “Türkiye Afrin’i ele geçirmek için operasyon başlatırsa Rusya’nın tavrı ne olacak?” sorusuna “Suriye sürecinde angaje hiç kimse bu ülkenin yasalarını, egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehdit etmemeli” yanıtını vermişti.

Yine Rakka’da IŞİD’e karşı YPG’nin öncü bileşeni olduğu Demokratik Suriye Güçleri ile hareket eden ve YPG’ye silah temininde bulunan ABD de Afrin’e olası bir operasyona sıcak bakmadığının sinyalini vermişti.

ABD’nin Türkiye  Büyükelçisi John Bass, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırıları ve olası operasyon planıyla ilgili gelen bir soru üzerine “Tüm aktörlerin de IŞİD’le mücadeleye odaklanması, öncelik Rakka’da olmalı” demişti.