Ana SayfaGüncelEş genel başkanı ve 4 bin üyesi tutuklu DBP’de kongre

Eş genel başkanı ve 4 bin üyesi tutuklu DBP’de kongre

HABER MERKEZİ – Eş genel başkanı ve 72 belediye eş başkanı tutuklu bulunan Demokratik Bölgeler Partisi, 4. Olağan Büyük Kongresi’ni gerçekleştirdi. Tek listeyle gidilen kongrede DBP Eş Genel Başkanlığı’na Sebahat Tuncel ve Mehmet Aslan seçildi.

Eş Genel Başkanı, 72 belediye eş başkanı ve 4 bine yakın üyesi tutuklu olan, 86 belediyesine kayyum atanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 4. Olağan Büyük Kongresi’ni gerçekleştirdi.

Ankara Neva Pasal Otel’de ‘Aydınlanan toplumla özgür geleceğe’ sloganı ile düzenlenen kongreye tutuklu bulunmayan DBP’li 141 delege, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Cizre, Sur, Nusaybin gibi kentlerde hayatını kaybedenlerin aileleri ve partililer katıldı.

Seçimlere tek listeyle gidilen ve Sebahat Tuncel ve Mehmet Aslan’ın eş genel başkanlığa aday gösterildiği kongrenin düzenlendiği salona Silopi’de öldürülen kadın siyasetçiler Fatma Uyar, Seve Demir ve Pakize Nayır’ın fotoğrafları asıldı.

Kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Saruhan Oluç, Nadir Yıldırım, HDP milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Lezgin Botan, HDK EŞ Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, EMEP, ESP, Devrimci Parti, İHD, Barış Anneleri’nin de aralarında bulunduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

Sebahat Tuncel’den kongreye mektup

Kongreye tutuklu bulunduğu Silivri 9 Nolu Kapalı Cezaevi’nden bir mektup gönderen Sebahat Tuncel, Türkiye’nin bir krizde olduğunu, başkanlık sistemi ile krizin daha fazla derinleştiğine dikkat çekti.

Yeni bir siyaset yöntemi oluşturulması gerektiğini belirten Tuncel, şunları söyledi:

Bugün yaşadığımız siyasal gelişmelerin seyrinden, yaşadığımız siyasal sonuçtan kendi duruşumuzu, siyaset yapma biçimimizi, halkla kurduğumuz ilişkiyi, bağı değerlendirmeden güçlü bir çıkış yapmamız mümkün olmayacaktır. Halk bizden bugüne kadar binbir emekle, mücadeleyle elde ettiği kazanımları korumamızı bekliyor. Halk bizden, Sur’da, Nusaybin’de, Cizre’de, Silopi’de, Gever ve Şırnak’ta açığa çıkan direniş çizgisinin sahibi olmamızı, binbir emekle, bedelle, mücadeleyle elde ettiği kazanımları korumamızı ve onlara eşit, özgür, adil ve barış içinde bir gelecek sunmamız için öncülük rolümüzü oynamamızı bekliyor.

‘Adalet Yürüyüşü antifaşist cepheye evrilirse anlamlı olur’

Mektubunda ‘Adalet Yürüyüşü’ne değinen Tuncel, şunları kaydetti:

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması ile CHP’nin siyaset alanının daraldığı, nefes alamaz bir hale getirildiği görüldüğünden harekete geçilmiştir. Ki hiç bir şey yapmamaktansa bir şey yapmak, hareket etmek iyidir. Ancak mevcut hareketin nasıl bir sonuç açığa çıkaracağı, hedefi net değildir.

Adalet talebi bugün bütün Türkiye halklarının talebidir, bu doğru. Adalet kadar özgürlük ve barış da halkların en acil talebidir. Bu taleplerin karşılanmasını talep etmekten ziyade, bu taleplerin gerçekleşmesi için acil yapılması gerekenler olduğu ortadadır. Bunun için antifaşist cepheyi güçlendirmek, özgürlük, adalet ve barışı esas alan bir programla bir özgürlük ve dayanışma cephesine ihtiyaç var. Eğer bu yürüyüş buna evrilebilirse anlamlı olur. Aksi taktirde bir itirazdan öteye gitmeyecektir. Elbette yapılan etkinlik küçümsenemez, ancak güçlü bir alternatif olma, halkların umudu olunmak isteniyorsa bundan daha ileri bir adıma ihtiyaç vardır. Şimdi yapılması gereken, Kürt siyasal hareketi, sol ve demokrasi güçleri, kadın ve gençlik hareketleri, ekoloji hareketleri ile yan yana gelip dayanışmayı büyütmek, değişim ve dönüşüm için risk ve inisiyatif almaktır. DBP olarak bizler özgürlük ve demokratik bir gelecek için sorumluluk üstlenmeye hazır olduğumuzun bir kez daha altını çizmek istiyoruz.

Tuncel’in mektubunun ardından aldığı ceza nedeni ile yurtdışında bulunan ve kongreye katılamayan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek’in mektubu okundu.

Demirtaş’tan mesaj

Kongreye tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden mektup gönderen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise mesajında şu ifadelere yer verdi:

Tarihin yeniden yazıldığı kritik dönemde gerçekleştirdiğiniz kongrenin Kürdistan’ın her yanında devam eden direnişlere denk bir moral ile yapılacağına inanıyoruz. DBP’nin kongre ile alacağı yeni misyonun da önemli olduğunu belirtmek istiyoruz. Gerek genel merkez gerekse yerel düzeyde DBP’de görev almış bütün fedakar arkadaşları kutluyor, yeni görev alacak arkadaşlara da başarılar diliyoruz.

Kongrede bir konuşma yapan DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, DBP’nin kongre ile AKP’nin politikalarına büyük bir cevap vereceğini belirtti. Afrin’e yönelik saldırılara da değinen Şimşek, saldırıların Türkiye halklarına zarar vereceğini belirtti.

DBP’nin birçok belediyesine kayyum atandığını hatırlatan Şimşek, ‘Kazanımlarımıza yönelik AKP saldırılarını kabul etmiyoruz’ dedi.

Kongrede söz alan DTK Eş Başkanı Leyla Güven ise Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik ‘terörist’ dediği konuşmasını hatırlatarak, ‘O terörist cümlesini kendisine aynen iade ediyoruz ve kabul etmiyoruz. Geçmişte de Seyit Rıza’ya, Şeyh Said’e de bu sıfatı yakıştırmışlardı, ancak bu sıfat onlara geri dönmüştü’ dedi.

Şimşek ardından söz alan HDK Eş Sözcüsü Gülitan Kılıç Koçyiğit ise şöyle konuştu:

HDK olarak kongrenin tüm mazlumlar için özgürleştirici bir kongre olmasını diliyoruz. Tarihi bir süreçteyiz ve yüz yılllık statükocu çizgiler çözülüyor. Yüzyıl önce Kürtleri dört farklı ülkede bölenler, yüzyıl sonra yeniden aynısını gerçekleştirmek istiyorlar. Kürtler yüzyıl önceki Kürtler değil, Kürtler örgütlendi ve bilinçlendi. Kürtler artık nasıl yaşamak istediklerini biliyorlar. Artık yüzyıl önceki yaşamı kabul etmeyen Kürtler ve Kürdistan gerçekliği vardır.

Kemalbay: Erdoğan’ın konuşması mental çöküş yaşadığını gösteriyor

Kongrede söz alan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik kullandığı “terörist” ifadesine tepki gösterdi.

Kemalbay şöyle konuştu:

Erdoğan’ın Hamburg’da yaptığı konuşma yürüttüğü çökertme planının iflas ettiğini ve Erdoğan’ın mental çöküş yaşadığını gösteriyor. Dünya halklarının saygı duyduğu bir siyasetçiyi, teröristlik ile suçlamak, ne kadar büyük bir açmaz içinde olduğunu göstermektedir. Tarih kimin terörist olduğunu çok yakın bir zamanda gösterecektir. Kimin terörist olduğunu kimin halkların özgürlük mücadelesini yükselttiğini tarih göstecektir.

Sebahat Tuncel yeniden eş genel başkanlığa seçildi

Konuşmaların ardından DBP faaliyet raporu ve mali raporu okunarak oylamaya sunuldu. Oylamaya sunulan raporların delegeler tarafından kabul edilmesinin ardından kongre seçim gündemine geçti ve delegeler oy kullanmaya başladı.

Çoğunluk sağlanamadığı için üç turda gerçekleşen oylamada, üçüncü turun sonunda salt çoğunluk ile DBP Eş Genel Başkanlığı’na tutuklu bulunan Sebahat Tuncel ile Mehmet Aslan seçildi.

DBP PM listesi ise şu isimlerden oluştu:

Hilmi Azizoğlu, Abdulbahri Karaağaç, Adnan Sarı, Ahmet Eken, Aliye Kızıldamar, Ayşe Çelikbilek, Barış Oflas, Berat Birtek, Celal Yoldaş, Cemal Yoldaş Celal Çalış, Çimen Altürk, Ecevit Odabaşı, Erol Demirhan, Fikriye Aytin, Gurbet Çakır, Gülüm Bayram, Hacer Özdemir, Halef Keklik, Halide Türkoğlu, Hasan Vural, Hediye Kılınç, Mehmet Şirin Tunç, Meryem Yıldız, Rasim Çelik, Rıza Bilgiç, Saim İpekten, Sedat Çaycı, Seher Tümer, Semire Kurt, Sevim Adsoy, Şehzade Kut, Şirin Altay, Teyfik Kaçar, Turabi Şen, Türkan Esen, Ülkü Baydaş, Zeki Baran, Zeynel Mat, Zuhal Tekiner.

DBP Merkez Disiplin Kurulu ise şu isimlerden oluştu:

Mehmet Nuri Özmen, Gülistan Ensarioğlu, Hasan Doğan, Sevim Dursun, Hüseyin Altun, Lütfiye Gürbüz, Ruken Yılmaz.


Gazete Karınca

 

Previous post
Belgesel yönetmeni Şehbal Şenyurt gözaltına alındı
Next post
Arzu Yılmaz'ın izlenimi: Rojava'da seferberlik