Ana SayfaDünyaFransa: 2040’tan sonra ülkede benzinli veya dizel araba kalmayacak

Fransa: 2040’tan sonra ülkede benzinli veya dizel araba kalmayacak

HABER MERKEZİ – Fransa Çevre, Ekoloji ve Dönüşüm Bakanı Nicolas Hulot, ülkenin Paris İklim Anlaşması uyarınca ‘temiz enerji kullanımını arttırması ve karbon salınımının azaltılması’ için oluşturulan 5 yıllık planı açıkladı. Plana göre ülkede bütün benzinli ve dizel araçların kullanımı 2040’tan sonra yasaklanacak.

Fransa Çevre Ekoloji ve Dönüşüm Bakanı Nicolas Hulot düzenlediği basın açıklamasında, Fransa Başkanı Emmanuel Macron’un 2050’ye kadar ülkenin karbon salınımını doğadaki dengeyi bozmayacak şekilde kontrol altına alarak ‘karbon nötr’ hale getirmek için oluşturduğu planı açıkladı.

Plana göre ülkede bütün benzinli ve dizel araçların kullanımı 2040’tan sonra yasaklanacak.

7 – 8 Haziran tarihlerinde düzenlenecek G-20 Zirvesi’nden önce ABD’nin üye ülkelerin karbon salınımını azaltmak amacıyla imzalanan Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesinin akabinde, birçok ülke ‘iklim değişikliğinin ana gündem olmasını’ istemişti.

5 Haziran’da hazırlık toplantıları kapsamında oluşturulan ‘iklim değişikliği raporu’nda ‘G20 ülkelerinin iki yüzlü olduğuna, karbon salınımını azaltmak için efektif çözümler getirmediğine’ değinilmişti.

  Almanya'daki zirve öncesi 'iklim değişikliği' raporu: G20 ülkeleri iki yüzlü

Ülkede temiz enerji kullanılacak

Hulort açıklamada Paris Anlaşması’nın şartlarını yerine getirmek ve ülkede temiz enerji kullanmak için üretilen 5 yıllık plana yer verdi.

Plan kapsamında geliri düşük olan insanlara devlet tarafından sosyal yardım verilerek çevreyi kirleten arabalarının yerine ‘daha temiz’ olanları almaları sağlanacak.

Hulot, Fransa’nın 2022’ye kadar elektrik üretimi için kömür kullanmayı tamamen bırakacağını ve enerji üretiminde sıkıntı olmaması için yaklaşık 4 milyar euro yatırım yapılacağını açıkladı.

Bakan hükümetin iklim politikalarında dünyadaki ‘liderliğini’ korumak istediğini belirtti.


Karınca Dış Haberler

 




Önceki Haber
Hak örgütlerinden ortak açıklama: Gözaltındaki arkadaşlarımızı serbest bırakın
Sonraki Haber
Hak savunucuları gözaltında: Soruşturma TEM'e sevk edildi, gözaltı süresi 1 hafta uzatıldı