Ana SayfaGüncelG20’ye giden Erdoğan: Adalet Yürüyüşü ‘sözde’, Demirtaş ‘terörist’

G20’ye giden Erdoğan: Adalet Yürüyüşü ‘sözde’, Demirtaş ‘terörist’

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesinin ardından yaptığı basın toplantısında, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ilişkin ‘terörist’ ifadesini kullandı. Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ne ilişkin ise “Sözde bir adalet yürüyüşü” yorumunu yaptı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 zirvesi sonrası bir basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ilişkin yönetilen bir soru üzerine, “Teröristleri cezaevlerinden bırakma yetkisi bizde değildir. Söylediğiniz kişi bir teröristtir. Öyle bir teröristtir ki, bütün Kürt kardeşlerimi sokağa döküp, 53 Kürt kardeşimi öldürten bir teröristtir. Bunlar bizim arkamızda PKK var, YPG var diye meydan okuyan kişilerdir” ifadelerini kullandı.

‘Sözde Adalet Yürüyüşü’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’nü ‘sözde yürüyüş’ olarak nitelendiren Erdoğan şunları söyledi:

Şu anda Türkiye’de, işte neredeyse 20 günü aştı, ana muhalefet partisinin düzenlemiş olduğu sözde bir adalet yürüyüşü var. Devam ediyor. Halbuki sözde adalet yürüyüşünü yapanlar partilerinin içinde genel başkanlığa aday olanlara adaylık hakkı vermiyorlar. Bu tür gariplikleri yaşıyoruz fakat bunların hepsini aşacağız.

‘Avrupa mülteciler konusunda sözünde durmadı’

Mültecilere ilişkin Türkiye’nin verdiği sözlerini tuttuğunu söyleyen Erdoğan, buna karşın Avrupa’yı ‘sözünde durmamakla’ suçladı:

Türkiye, AB ile vardığı anlaşma kapsamında 3 milyon Suriyeliyi ve yüzbinlerce Iraklıyı barındırarak göç dalgasını kesmiştir. Ege Denizi’ndeki mülteci trafiği bitmiştir. Buna karşılık AB verdiği sözleri tutmamış, aksine tam üyelik görüşmelerini çıkmaza sokmuştur.

‘Basın mensupları sınırsız özgürlüğe sahip değildir’

Erdoğan, tutuklu Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’e ilişkin gelen soru üzerine ise “Basın mensupları herhalde sınırsız özgürlüğe sahip değildir” yorumunda bulundu.

Basın mensupları da suç işler. Öyle olursa da yargı gerekli değerlendirmeyi yapar. Ben şiir okuduğum için cezaevine girmiş bir insanım. O yüzden fikir özgürlüğünü iyi bilirim. Bu noktada çok hassasım. Bütün yasalarımız bu şekilde hazırlanmıştır. Basın mensupları dediklerinizin çoğu teröre yardım ve yataklık yapmıştır. Yargı bu konuda gerekli kararları verir.

‘Alman polislerine teşekkürler’

G20 zirvesinde görev alan Alman polis teşkilatına teşekkür eden Erdoğan, “Alman polis teşkilatına yaptığı fedakarlığı ortaya koymamak mümkün değil” dedi.

‘Büyükada’da toplananlar 15 Temmuz’un devamı niteliğinde’

İstanbul Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucularına ilişkin, “Onlar adeta 15 Temmuz’un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdir” diye konuştu.

İnsan hakları savunucusu dediklerinin benimle ilgili yapmış oldukları açıklamanın neticesi ne oldu? Neticesi benim 4 ay 10 gün hapiste yatmış olmamdı. Yaptığım sadece bir şiiri okumaktı. Söyledikleriniz Büyükada’da niye toplanmıştı? Onlar adeta 15 Temmuz’un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdir. Gelen istihbarat üzerine gözaltına alınmıştır. Buradan bir yargı süreci başlayabilir. Onların yapmış oldukları çağrıyı, şu anda da yapıyorlar. Siz de bu soruyu sorarak bu çağrıya destek veriyorsunuz. Ama benim bir tasarrufum yok. Kararı yargı verecektir.

‘Afrin bizim için hep bir tehdit’

Afrin konusuna da değinen Erdoğan, “Afrin bizim için hep bir tehdittir” Bu tehdit olduğu sürece biz angajman kurallarını uygulamak suretiyle gerekli dersleri vermeye edeceğiz” şeklinde konuştu.