Ana SayfaDünyaGıda krizi: 2001’den sonraki en büyük kuraklık Kuzey Kore’yi vurdu

Gıda krizi: 2001’den sonraki en büyük kuraklık Kuzey Kore’yi vurdu

HABER MERKEZİ – BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün hazırladığı rapora göre Kuzey Kore nüfusunun büyük bir kesimi gıda güvenliği tehditi altında. Raporda, kuraklığın sebep olduğu gıda üretimindeki düşüşün gelecek 3 ay boyunca artacağı belirtilirken, acil müdahelenin gerekliliğine de vurgu yapılıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nin hazırladığı rapora göre Kuzey Kore nüfusunun büyük bir kesimi gıda güvenliği tehditi altında.

Tehdidin nedeni ise pirinç, mısır, patates ve soya fasulyesinin dahil olduğu temel gıda maddeleri de dahil olmak üzere bitki üretiminin uzun süreden beri devam eden kuru hava koşullarından zarar görmesi.

Kuzey Kore’nin bitki üretim bölgeleri için hayati olan nisan ayından hazirana kadar olan yağış miktarı uzun süreli ortalamanın oldukça altında kaldı. Bu durum ekim faaliyetlerinin ciddi şekilde bozulmasına yol açarken mevsim bitkilerine de zarar verdi.

‘Üretiminin bu kadar düştüğü görülmemişti’

FAO Çin ve Kuzey Kore Temsilcisi Vincent Martin, gıda güvenlik koşullarının kötüleşmesini şöyle açıklıyor:

Şu ana kadar başlıca hububat üretim alanlarında mevsimsel yağış miktarı; hububat üretiminin emsali görülmemiş şekilde 2 milyon tona kadar düştüğü 2001 seviyesinin altında kalırken bu durum nüfusun büyük bir bölümü için gıda güvenlik koşullarını çok keskin bir şekilde kötüleştirdi.

FAO’nun son hesaplamalarına göre buğday, arpa ve patatesi de içeren ve Haziran ayında toplanan 2017 erken mevsim bitki üretimi yüzde 30 civarında düştü, geçen yılki 450 bin ton seviyesi 310 bin tona geriledi.

Erken mevsim mahsulleri, Mayıs’tan Eylül’e kadarki ürünün eksik olduğu dönemde önemli bir gıda kaynağı olarak öne çıkıyor.

Yağmur miktarı ana mevsim bitkilerin gelişimi için yeterli değil

Temmuz’un ilk yarısındaki yağmurlar, Ekim-Kasım hasatları için biraz iyileşme sağlasa da 2017 yılındaki ana mevsim bitkilerinin normal ekimi ve gelişimi için çok geç kaldı.

Yağmurun eksikliğinin, normalde başlıca mevsim hububat ürünlerinin yaklaşık üçte ikisinin üretildiği Güney ve Kuzey Pyongan, Güney ve Kuzey Hwanghae ve Nampo City’nin dahil olduğu ana hububat üretim alanlarında temel mevsim bitkileri üzerinde ciddi etkisi olması bekleniyor.

Ürün eksikliği gelecek 3 ay zirve yapacak, acil müdahale gerekiyor

FAO Temsilcisi Martin, duruma acil müdahale gerektiği görüşünde olduğu açıklamasında şöyle diyor:

Etkilenen çiftçileri desteklemek ve günlük alınan gıda miktarının düşürülmesi gibi en korunmasızlar için istenmeyen mücadele stratejilerini önlemek için acil müdahale gerekiyor.  Şu an çiftlerin sulama aracı ve makine de dahil olmak üzere uygun ve zamanlı tarımsal yardım alması çok önemli.

Rapora göre su kayıplarını önlemek ve suya ulaşılabilirliği arttırmak için ıslah ve sulama düzenlerini iyileştirmeye bir an önce başlanması da çok önemli.

Hazırlanan raporda, özellikle çocuk ve yaşlılar gibi korunmasız kişilere yeterli gıda tedarikinin teminat altına alınması için ürün eksikliğinin zirve yaptığı gelecek üç ay boyunca gıda ithalatının ticaret veya gıda yardımları vasıtasıyla arttırılmasının gerekli olacağı belirtiliyor.

‘Kurağa dayanıklı bitkiler teşvik edilmeli’

FAO ayrıca çiftçilerin ve hane halklarının doğal afetler ve iklim değişikliğine karşı dayanıklıklarının arttırılması için kurağa dayanıklı bitkilerin ve geçim yollarının çeşitlendirilmesinin teşvik edilmesi tavsiyesinde bulundu.