Ana SayfaGüncelGülmen ve Özakça’nın açlık grevi 134. günde: ‘Sağlık raporları AİHM’e iletildi, sonuç bekleniyor’

Gülmen ve Özakça’nın açlık grevi 134. günde: ‘Sağlık raporları AİHM’e iletildi, sonuç bekleniyor’

HABER MERKEZİ-  CHP’li vekiller, KHK ile ihraç edildikleri işlerine dönebilmek için 134 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı tutuldukları cezaevinde ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklama yapan CHP’li Şenal Sarıhan, iki eğitimcinin sağlık durumuna ilişkin raporları AİHM’e ilettiklerini ve sonuç beklediklerini söyledi. Ayrıca CHP’li vekiller yeni Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e iki eğitimcinin durumuyla ilgili mektup yazdı.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemi 134’üncü gününde devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Şenal Sarıhan, Kazım Arslan, Kadim Durmaz, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Ali Akyıldız iki eğitimciyi Sincan F Tipi Cezaevi’nde ziyaret etti.

Ziyaret sonrası cezaevi önünde milletvekilleri adına Şenal Sarıhan basın açıklaması düzenledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kendilerinin sağlık durumlarının saptanması konusunda rapor istediğini söyleyen CHP’li Sarıhan, “AİHM’den sonuç bekliyoruz” dedi.

İki eğitimcinin sağlık durumlarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten Sarıhan, eğitimcilerin tutukluluğunun sonlandırılması için hukuki girişimlerin hızla sonuçlandırılması gerektiğini söyledi.

Sarıhan şunları kaydetti:

AİHM kendilerinin sağlık durumlarının saptanması konusunda rapor istedi. O raporla ilgili hazırlıklar geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirildi. Bugün AİHM’e ulaştığını düşündüğümüz raporlar ışığında bir sonuç bekliyoruz. Büyük olasılıkla sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olmadığı yönünde bir rapor verilmiş olmalıdır. Bu rapora bağlı olarak da tahliye edilmeleri kararı gündeme gelmelidir.

CHP’den Adalet Bakanı’na mektup

Ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı ile CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, yeni Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e iki eğitimcinin durumuyla ilgili mektup yazdı.

Önceki bakan Bekir Bozdağ’a 6 Temmuz 2017 tarihinde gönderdikleri mektubu hatırlatan CHP’li vekiller, halen yanıt alamadıklarını mektuplarında ifade etti.

Altıok-Akatlı ve Sarıhan, mektuplarının devamında şu ifadelere yer verdi:

Yaşam ile ölüm sırasında 1 günün değil 1 dakikanın bile hayati önemi var.

Biz endişeliyiz, hesabını veremeyeceğiniz geri dönüşü olmayan bir haber almaktan korkarak ve Nuriye ile Semih’in yaşaması ve kendi doktorları tarafından muayene edilebilmelerini sağlamak için çabalayarak geçiriyoruz günlerimizi. Ne yazık ki her sözümüz sanki bir duvara çarparak yankılanıyor ve endişeler büyüyor. Bu nedenle ilk görevinizin bu iki insanın yaşamı ile ilgili bir adım atmak olmasını umuyoruz. Ekteki mektubu size de göndererek insanlık çağrımızı yineliyoruz.

Bu iki genç insan 58 gündür cezaevinde. Her gün sağlık durumlarında bir adım daha gerileme söz konusu. Onların taleplerinin iş ve ekmek olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu talepleri nedeniyle de haksız bir biçimde tutuklandıklarının bilinci içindeyiz. En hızlı şekilde  bu haksız tutuklamanın ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Bu talep ve yaptığımız bu çağrı siyasi bir çağrıdan öte Evrensel İnsan Hakları kriterlerince sabit bir hak ve acil bir insanlık çağrısıdır.

Nuriye ve Semih ölürse ülke ölür, vicdanlar ölür, can çekişen adalet ve umutlar ölür. İnsanlık ölür…

Bakan olarak ilk göreviniz Nuriye ve Semih’tir. Çünkü iki genç insan ölmek üzere, zaman yok… Daralan sadece Nuriye ve Semih’in değil, insanlığın ve zaten can çekişmekte olan adaletin de zamanıdır.