Ana SayfaGüncelGülmen ve Özakça’ya destek eyleminde 70 kişi gözaltına alındı, bir kişinin kolu kırıldı

Gülmen ve Özakça’ya destek eyleminde 70 kişi gözaltına alındı, bir kişinin kolu kırıldı

HABER MERKEZİ – 137 gündür işlerine geri dönme talebiyle açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’ya destek olmak için Ankara’da buluşan kitleye, polis müdahalesinde 70 kişi gözaltına alındı. Polis bir kişinin de kolunu kırdı. Öte yandan gün boyu yaşanan polis müdahalesi İstanbul’da protesto edildi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemi 137’nci gününde devam ediyor.

Özakça’nın ‘ev hapsi’nde olan eşi Esra Özakça ise 62 gündür açlık grevinde.

Aralarında siyasi parti, demokratik kitle, sağlık ve hukuk örgütlerinin de bulunduğu 43 kurumun oluşturduğu ‘Nuriye ve Semih İçin Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla Ankara’da buluşan kitle Çankaya Belediyesi önünde toplandı.

Tutuldukları Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinin 137’nci gününde olan Gülmen ve Özakça’ya destek olmak için Güven Park’tan Yüksel Caddesi’ne yürümek isteyenlere, polis sert müdahalede bulundu.

Avukatlar da gözaltına alındı

Müdahale sırasında onlarca kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında avukatlar da var.

Gözaltına alınanlardan isimlerine ulaşılabilenler şöyle: Taner Aka, Besimcan Arslan, Ergin Aruz, Ali Başpınar, Ali Bican, Çağla Çakır, Başak Çelik, Zeynel Danacı (kolu kırıldı), Evrim Ergün, Sibel Göktaş, Nursel Güvendir, İlhan Kaya, Oktay İnce, Barış Temel, Şengül Özdemir, Rahmi Yılmaz, Av. Derviş Emre Aydın, Av. Engin Gökoğlu, Av. Aytül Kaplan, Av. Barkın Timtik, Av. Ebru Timtik, Av. Ayşegül Çağatay.

Polis müdahalesi sırasında Zeynel Danacı isimli bir kişinin ise kolu kırıldı.

Gün boyu eylemler ve gözaltılar sürdü

Akşam saatlerinde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek veren ve ihraç edildikleri işlerine geri dönme talebiyle Yüksel Caddesi’nde eylem yapanlara polis yine müdahale etti.

“İşimizi geri istiyoruz” diyerek 257’nci gününde devam eden eylem için kalabalık bir grup Konur Sokak’ta “Nuriye ve Semih’in açlık grevi 137. gününde, Nuriye ve Semih işe geri alınsın” yazılı pankart açtı.

Grup açıklama yapmak isterken polisler TOMA kullanarak müdahale etti.

Biber gazı da kullanan polisler, kitleyi Meşrutiyet Caddesi’ne kadar uzaklaştırdı. Burada sloganlarla beklemeye geçen kitleye, polisler ikinci kez müdahale etti, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

70 kişi gözaltına alındı

Gün boyunca süren eylemlerde toplam 70 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 70 kişiden 16’sı TEM Şubesi’ne götürüleceği, diğerlerinin ise işlemlerin ardından serbest bırakılacağı bilgisi aktarıldı.

İstanbul’da protesto

Nuriye ve Semih İle Dayanışma Platformu, açlık grevinin 137’nci gününde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek için Ankara’ya gidenlerin gözaltına alınmasını protesto etti.

Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen platform bileşenleri, “Nuriye ve Semih’in talepleri kabul edilsin” pankartı açtı.

Ortak basın açıklamasını okuyan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Avukat Görgün Danacı, Gülmen ve Özakça’ya destek vermek için Kadıköy’den Ankara’ya gidenlerin polis tarafından engellendiklerini hatırlatarak, “Bugün kendi olanaklarıyla Ankara’ya gidenlerimiz ise AKP’nin polisinin baskısı ve terörüyle karşı karşıya kaldı” dedi.

Ankara Güven Park’a gitmek isteyenlerin yerlerde sürüklenerek gözaltına alındığına dikkat çekerek, “Bugün yaşadığımız polis terörünün nedeni AKP hükümetinin bu çaresizliğindendir” dedi.

Görgün, iktidarın Nuriye ve Semih’in taleplerini göremezden geldiğini ve meşruluğunu gölgelemek istediğini belirterek, 137 gündür açlık grevinde olan eğitimcilere yönelik bu yaklaşımları ve onları destekleyenlere yönelik baskı ve şiddeti kabul etmediklerini söyledi.

örgün, son olarak Gülmen ve Özakça’nın hak arayışının yanında olduklarını ifade ederek, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.