Ana SayfaDünyaGüney Doğu Asya ülkeleri IŞİD’e karşı mücadelede ortaklık yemini etti

Güney Doğu Asya ülkeleri IŞİD’e karşı mücadelede ortaklık yemini etti

HABER MERKEZİ – Avustralya, Endonezya, Malezya, Filipinler, Brunei ve Yeni Zellanda olmak üzere altı Güneydoğu Asya ülkesi, IŞİD’e karşı  ‘istihbarat, sınır kontrolü, sosyal medya denetimi, hukuk prosedürleri’ konusunda ortaklık kurmak üzerine yemin etti.

Filipinler’de IŞİD’in Marawi kentinin bir kısmını işgal etmesi sonucu son iki ayda kırk beş sivil ve yüz on dört güvenlik görevlisi dahil 600 kişi hayatını kaybetmişti.

Reuters’ın haberine göre bunun üzerine Avustralya, Endonezya, Malezya, Filipinler, Brunei ve Yeni Zellanda, olmak üzere altı Güneydoğu Asya ülkesinden temsilciler Cumartesi günü ‘bölgede yükselen IŞİD tehlikesi’ne karşı bir çözüm geliştirmek için’ toplandı.

Endonezya’nın Manado kentinde yapılan ve Avustralya ve Endonezya’nın ev sahipliği yaptığı görüşmelerde ‘Orta Doğu’dan gelen IŞİD’lilerin ve onlardan etkilenen bazı diğer grupların bölge için tehdit oluşturduğu, ülkelerin çözüm için birlikte çalışması gerektiği’ vurgusu yapıldı ve “söz konusu ülkeleri hedef alan ve giderek büyüyen ‘endişe’ler üzerine bölgede IŞİD’le savaşmak için daha efektif yöntemler geliştirmek için birlikte çalışmak” üzerine yemin edildi.

Güneydoğu Asya ülkeleri toplantı sonrası verdikleri ‘söz’ uyarınca istihbarat bilgilerini birbirleriyle paylaşacak, sınır kontrolü protokollerini değiştirecek, hukuki prosedürlerde değişikliğe gidecek ve sosyal medyadan IŞİD ve benzeri grupların örgütlenmesini engelleyebilmek için önlemler alacak.

Ne olmuştu?

Endonezya polisine göre, Suriye ve Irak’ta 113’ü kadın olmak üzere 510, Marawi’de ise 20 Endonezyalı IŞİD’li var.

Marawi’deki bir IŞİD’linin Malezya’da İslam Çalışmaları akademisyeni olan ve başka ülkelerden gelen IŞİD’lilere ekonomik destek sağlayan Ahmad Mahmud olduğu biliniyor.

10 ülkeden oluşan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ‘radikallikle mücadele’ üzerine karar alsa da analistler ve yetkililer koordinasyonun etkili olamadığını söylüyor.


Karınca Dış Haberler