Ana SayfaGüncelGüven, Kobani’yi hatırlatarak uyardı: Türkiye Afrin’e saldırmakla büyük kaybeder

Güven, Kobani’yi hatırlatarak uyardı: Türkiye Afrin’e saldırmakla büyük kaybeder

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırılarını değerlendiren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, bölgeye yönelik olası bir operasyonun Türkiye’ye ‘büyük kaybettireceğini’ söyledi. IŞİD’e karşı direnişin sembolü olan Kobani’yi örnek veren Güven, böylesi bir girişimin yaşanması durumunda Türkiye’nin Suriye’yi geçeceğini belirtti ve “Türkiye’de içte öyle şeyler yaşanır ki AKP’nin de hayal edemeyeceği şeyler olur” uyarısında bulundu. “Türkiye Afrin’e saldırmakla büyük kaybeder ve bir kez daha eli boş döner” diye devam eden Güven, Afrin’e yapılacak bir saldırıyı Diyarbakır’a yapılmış sayacaklarını ve buna sessiz kalmayacaklarını vurguladı.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik topçu atışları yer yer sürerken, bölgeye saldırı planı da gündemdeki yerini koruyor.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık dün yaptığı açıklamada “Türkiye’nin gerek gördüğü takdirde Suriye’nin kuzeyindeki Afrin bölgesine operasyon yapmaktan çekinmeyeceğini” söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, son gelişmeler ışığında Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırı ve olası bir operasyonuna dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

IŞİD’e karşı direnişin sembolü olan Kobani’yi örnek veren Güven, “Kobani’den ders çıkarmayan Türkiye bugün Afrin’e saldırı hazırlığı yapıyor” dedi.

IŞİD’in Rakka operasyonu ile sıkıştığına dikkat çeken Güven, Afrin’e yönelik olası bir saldırı için “IŞİD’i rahatlatmak için mi yapılıyor diye düşünmek gerek” yorumunu yaptı.

Afrin ya da Kobani’den Türkiye’ye ‘tek bir kurşun dahi sıkılmadığına’ dikkat çeken Güven, “Afrin, Cizir ve Kobani kantonlarının birleşmesini istemiyorlar. Türkiye hangi hakla buna engel olabilir. Öyle Afrin’e saldırmakla Afrin’e gireceklerini mi zannediyorlar? Bu öyle kolay olmayacak” diye konuştu.

Afrin’e yapılacak bir saldırıyı Diyarbakır’a yapılmış bir saldırı olarak göreceklerinin de altını çizen Güven, “Bunun karşısında da sessiz kalmayacağız” dedi.

MHP ve AKP içerisindeki muhalefete dikkat çekerek ‘AKP-MHP ittifakı’ yerine ‘Erdoğan-Bahçeli ittifakı’ tanımlaması yapan Güven, söz konusu bu ittifakın Afrin’e saldırmakla çökeceğini söyledi.

DTK Eşbaşkanı Güven’in konuya dair dihaber’e yaptığı açıklamalardan satır başları şu şekilde:

Rusya’nın tutumu

Rusya’nın Kürtlere bir gün ‘Haklısınız’, ‘Kürtler statü sahibi olmalı’ deyip sonra Türkiye ile ittifak kurma girişimi, Afrin üzerinden Türkiye ile kirli hesaplara girmesi tamamen ikiyüzlü bir politikadır. Rusya oryantalisttir, egemendir. Kendi çıkarı için yapamayacağı hiçbir şey yoktur.

Rusya’nın Türkiye’den büyük çıkarları var. Bunu gözden çıkaramıyorlar. Dengeli, ikiyüzlü politikalar yürütüyorlar. Ama Kürtler, Kürt halkı Rusya ve ABD’nin politikalarına göre değil kendi öz güçlerine göre hareket edecek. Rusya’nın Kürtlere göstermek istediği Türkiye sopasını da kabul etmeyeceğiz. Karşı duracağız.

AKP’ye uyarı

Afrin Rojava’nın bir bölgesi, kantonudur. Bu kantonda yaşayan insanlar hem IŞİD hem de Esad zulmüne karşı savaşarak elde ettiler. Çok ciddi bedeller ödeyerek oraları özgürleştirdiler. Oraları özgürleştirerek kendi sistemini inşa etmeye çalışan ve gerçekten dünyaya model olabilecek demokratik bir sistem oluşturmaya çalışan Afrin çok kolay teslim olmayacak kendisini savunacaktır. Israrla bir saldırı olursa ciddi anlamda kayıplar yaşanacaktır.

Türkiye böyle bir şeyi göze alamaz, almamalıdır. Alacağını da zannetmiyoruz. Öyle bir girişim olsa da başka şeylerin yolunu açmak içindir ama olursa emin olun Türkiye Suriye’yi geçer. Türkiye’de içte öyle şeyler yaşanır ki AKP’nin de hayal edemeyeceği şeyler olur.

AKP nasıl 6-7 Ekim’i hayal edemedi Türkiye’de hayat durdu, bu kez de halkın böyle sessiz durduğuna bakmasın OHAL’e güvenmesin. KHK’lere güvenmesin. Bu halk bıçak kemiğe dayandığı anda neler yapabileceğini kanıtlamış bir halk. Dolayısıyla biz böyle bir şeyi düşünmek bile istemiyoruz. Bütün demokrasi güçlerinin de Türkiye’nin diğer kesimlerinin de buna karşı durmaya davet ediyoruz. Bu ciddi anlamda bir kardeş kavgası olur. Böyle bir şey yaşanmasına kimsenin izin vermemesi gerekiyor. Biz bu yoldan bir an önce dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kobani örneği

Afrin’e saldırmak isteyen güçler Afrin’i elde edemeyeceklerini çok iyi biliyor. Afrin’de şu an çok güçlü bir güç var.

Afrin’e girecekmiş gibi hazırlık yaparken, Türkiye orada bir koridor açmak istiyor. Bu koridor da ‘Arap koridoru’dur. Oradaki çeteleri silahlandırıp, Kürtler karşısında kullanmak istiyorlar. Türkiye de orada var olmak istiyor. Ama bugüne kadar Türkmenler için hiçbir şey yapmadı. MİT TIR’larındaki silahlar Türkmenlere gitmediyse nereye gitti?

Afrin’e girecekmiş gibi yapıp, kendine bir alan yaratmak istiyor. Ama bunu da başaramayacaklar. Nasıl Kobani’yi elde edemediler, bugün Afrin’e saldırılanlar bilsin ki orayı da elde edemeyecekler. Öyle Kürtleri küçük görmek, ‘Giderim, saldırırım, öldürürüm’ deyip yola çıkmak kolay değil. Ne olursa olsun Afrin’i koruyacağız. Kürtler bir kez daha bu direnişi ortaya koyacak.

“Türkiye büyük kaybeder”

Kesinlikle Türkiye Afrin’e saldırmakla büyük kaybeder. Türkiye Afrin’e girmemeli. Türkiye ‘Fırat Kalkanı’ adı altında bir operasyon başlattı. Aylarca oraya saplandı ve hiçbir sonuç almadan onlarca askeri de kaybederek Türkiye’ye geri döndü.

Ortadoğu’da siyaset yürüteceksen eğer oradaki halkların statüsünü tanımak zorundasın. Oradaki gerçekliği bilmek zorundasınız. Tekçilik Ortadoğu’da olmaz. Bunların hepsini göz ardı ederek ‘Kürdü vurayım da ne olursa olsun’ diyen bir AKP zihniyeti Afrin’de başarılı olamaz.

“Kürtlerden çok Türkiye halkları refleks göstermeli”

Biz Afrin’e yapılmış her şeyi kendimize yapılmış farz ederiz. Türkiye yine eli boş dönecek. Yapmamalı. Hem ülkenin kaynaklarını hem insanlarını heba etmemeli.

Afrin’e karşı geliştirilecek olan bir operasyonda Kürtlerden çok Türkiye halklarının refleks göstermesini gerektiğini düşünüyoruz. Orada yaşamını yitirecek yüzlerce asker kimdir, kimin evlatlarıdır? Türkiye’den gelen gecekondularda yaşayan fakir fukaranın evladıdır. Bunlar görülmeli.

Previous post
'Interpol, Türkiye'nin veri girişini askıya aldı'
Next post
Türkiye'de LGBTİ olmanın zorlukları Independent'da: Nerdesin aşkım?