Ana SayfaGüncelHDP heyeti Kılıçdaroğlu’yla yan yanaydı: ‘Yürüyüş herkesi kapsamalı’

HDP heyeti Kılıçdaroğlu’yla yan yanaydı: ‘Yürüyüş herkesi kapsamalı’

KOCAELİ – ‘Adalet Yürüyüşü’nün 19’uncu gününde HDP heyeti ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülük ettiği yürüyüşçüler Kartepe’de buluştu. Buluşmanın ardından CHP lideriyle birlikte yürüyen ve alkışlarla desteklenen HDP heyeti adına yürüyüşün ardından bir açıklama yapan Ahmet Türk, “En fazla adaletsizliğe uğrayan Kürtlere demokratik şartlar sağlanmazsa, adalet arayışımız eksik olur” dedi.


Haber: Altan Sancar


Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve yöneticilerden oluşan heyet, Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde Ankara’dan başlatılan ’Adalet Yürüyüşü’nün 19’uncu gününde yürüyüş kortejine destek ziyaretinde bulundu.

Açıklamaya izin yok

HDP heyeti öncelikle vekilliği düşürülen eski Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ’ın tutulduğu Kandıra Cezaevi önünde basın açıklaması yapmak istedi ancak herhangi bir resmi tebliğ olmamasına rağmen buna izin verilmedi.

Heyet daha sonra yürüyüşün 19’uncu gününün ikinci etabına katılım için güzergah üzerindeki bir kahvehanede korteji bekledi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu cezaevi önünde düzenlemek istedikleri basın açıklamasının engellenmesini Gazete Karınca’ya değerlendiren HDP’li Mithat Sancar, yaşananın keyfilik ve diktatörlük olduğunu belirtti.

‘Yaşananın adı keyfilik ve diktatörlüktür’

Ülkede keyfi bir yönetim anlayışının hüküm sürdüğüne dikkat çeken Sancar, bu uygulamaları yapanların hukuk önünde hesap vereceklerini belirtti.

Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:

Bizler yürüyüşe katılmadan önce Kandıra Cezaevi’ne giderek bir açıklama yapacak ve cezaevi müdürü ile görüşme gerçekleştirecektik; ancak bunlar herhangi yazılı bir karar olmadan engellendi. Yasağın kimden geldiğini sorduğumuzda ise güvenlik görevlileri ‘Yukarıdan’ diyerek geçiştirdiler. Yaşanan bu uygulama bütünü ile hukuksuz bir uygulama. Bu ülkede bir yerden bir yere gitmek için izin almaya gerek yok, Anayasa’da seyahat özgürlüğü tanınmış bir haktır. Milletvekillerinin ise cezaevi ziyaretine dair birçok yere gitme yetkisi var. Bugün ortaya çıkan uygulama ile hukuk kurallarını bütünü ile çiğnediler.

Karşılaştığımız uygulama bir kez daha göstermiştir ki Türkiye’de hukuk yoktur. Karşılaştığımız uygulama keyfi bir uygulama ve iktidar güvenlik güçlerini istediği gibi kullanabiliyor. Emri verenlerin hukuka aykırı davrandığı kadar, uygulayanlar da suç işliyor. Türkiye’de işleyen bir yargı yok ve adalet sistemi çökmüş durumda. Hem siyasi makamlar hem de mülki amirler hesap vermeyeceklerinin rahatlığı ile davranıyorlar. Yaşananın adı keyfilik ve diktatörlüktür. Keyfi bir şekilde ülkeyi yönetebilirim anlayışı demokrasi ve hukuk kuralları içinde hesap vermekten kurtulamayacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Kartepe’de alkışlar eşliğinde buluşma

‘Adalet Yürüyüşü’ kortejinin gelişiyle birlikte ise HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, milletvekilleri Mithat Sancar, Erol Dora, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Feleknas Uca, Celal Doğan, HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Saruhan Oluç, Sezai Temelli ile yöneticilerin yer aldığı heyet ile CHP heyeti Kartepe’de bir araya geldi.

Buluşmada HDP heyeti CHP lideri Kılıçdaroğlu’na çiçek verdikten sonra heyet kortejle birlikte yürüdü.

Kılıçdaroğlu yürüyüş boyunca Ahmet Türk’le sohbet etti.

Heyetlerin yürüyüşü devam ederken HDP’lilerin yürüyüşçülerle buluşması alkışlarla desteklendi.

Kılıçdaroğlu HDP’lilerin verdiği çiçeği havaya kaldırıp yürüyüşünü sürdürürken, HDP heyeti ise destek yürüyüşünün ardından ardından alandan ayrıldı.

Kemalbay: Halkların eşitliği için buradayız

Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdikleri kısa yürüyüş ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, halkların eşitliği için yürüyüşe katıldıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

Herkes için adalet mücadelesini son derece önemli buluyoruz. Demokrasiye vesile olmasını bütün kalbimizle diliyoruz. Sur’dan Soma’ya, bütün ezilenlerin adaleti için mücadele etmek hepimizin görevi. HDP olarak adalet, özgürlük, eşitlik ve barış için verilen bütün mücadeleleri desteklediğimiz gibi, adalet yürüyüşünü de destekliyoruz. Halkların özgürlüğü ve eşitliği için buradayız.

Türk: Yürüyüşün herkesi kapsayacak bir noktaya taşınması gerekir

Ahmet Türk, yürüyüşün ardından yaptığı açıklamada yürüyüşün herkesi kapsayacak bir noktaya taşınması gerektiğine vurgu yaptı.

Türk sözlerini şöyle sürdürdü:

Bütün ezilenlerin, inkar edilenlerin, hukukunu sağlamaya yönelik her türlü çabanın güçlendirilmesi gerekiyor. Adalet arayışı 80 milyon için olmalı. En fazla adaletsizliğe uğrayan Kürtler ile demokratik, çağdaş bir yönetim anlayışı ile halklarımız arasında duygu gelişmez ise, adalet arayışımız eksik kalacaktır. Bu nedenle bu adalet arayışı gelişken bir zeminde, bütün inançları ve halkları kucaklayacak bir adalet arayışına dönüştürmek gerekiyor. Bunun bir başlangıç olmasını diliyoruz. Halkımız doğru temelde yapılan çalışmaları gördüğü sürece daha güçlü destek verecektir. Bizlerde destek vermek üzere Adalet Yürüyüşü için buradayız. Asla hiç kimseyi dışlamadan, herkesi kapsayacak bir noktaya taşınması gerekiyor.

Yürüyüş kortejinden ayrılmalarının ardından ‘Adalet Yürüyüşü’ne gerçekleştirdikleri destek ziyaretine ilişkin Gazete Karınca’ya da değerlendirmelerde bulunan Ahmet Türk şunları kaydetti:

Adaletsizliğe karşı suskun kalmamak gerekiyor. Bugün Türkiye’de bir siyasi parti adaletsizliği halka anlatmak için yola çıkmış durumda. Bizler yaşanan adaletsizliğin halkla paylaşılmasını ve geniş kitleler ile harekete geçilmesini değerli buluyoruz. Umut ediyorum ki vicdan sahibi ve adaleti arayan insanlar gün geçtikçe daha güçlü bir biçimde adalet talebini dile getirir ve hukuksuzluklara karşı suskunluğu ortadan kaldırır. Yürüyüşü bir değişim ve dönüşümün ifadesi olarak görmek gerek gerekiyor ve belki halkla bütünleşecek bir projeyi bugüne kadar yürütemeyen CHP bundan sonra bunu başaracaktır. Dilerim ki bu çıkış sadece bir yürüyüş ile sınırlı kalmaz ve daha sonraki aşamalarda demokrasi için birliğin ve ortaklaşmanın öncülüğünü yapar.

‘İktidarı rahatsız etmeye de devam edeceğiz’

Yürüyüş ardından Figen Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu cezaevi önünde düzenleyeceklerini basın açıklamasının engellenmesini ayrıca Gazete Karınca’ya değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, iktidarın HDP’ye tahammülsüzlük sergilediğini belirtti.

Türkiye’nin yaşadığı süreci ‘darbeler silsilesi’ olarak değerlendirdiklerini hatırlatan Kemalbay, mücadelelerine ve iktidarı rahatsız etmeye devam edeceklerini belirtti.

Kemalbay sözlerini şöyle sürdürdü:

Mevcut iktidar Halkların Demokratik Partisi’ne karşı büyük bir tahammülsüzlük sergiliyor. İktidarın yaklaşımı yalnızca partimize karşı da değil, bütün bir demokrasi mücadelesinin önünü kesmiş durumda. Yaşananların  tamamı 7 Haziran’ın hemen ardından gelişen iktidarın keyfi bir uygulaması aslında. Yaptığımız birçok açıklamada yaşananları darbeler silsilesi olarak adlandırdık ve 20 Temmuz’da OHAL’in ilanı ile de bu uygulamaların resmiyet kazandığını belirttik. Bugün karşılaştığımız uygulama yasalara ve demokrasinin gereklerine tamamen aykırı. Bizler cezaevlerine kapatılmış eş başkanımızı ve milletvekillerimizi ziyaret etmek istedik. Böylesi bir girişimin TOMA’lar ve kolluk güçleri ile engellenmesi ve buna dair tek bir karar gösterilememesi kabul edilebilir bir durum değildir. Yaşadığımız süreç bir darbe süreci, demokratik siyasetin bir darbe ile ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir süreç. Bizlerin mücadelesi her koşul ve şartta devam ediyor ve edecektir. Bu nedenle de yarın görülecek olan Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı davaya herkesi bir kez daha davet ediyoruz. Bizler demokrasiyi ve insan haklarını savunarak iktidarı rahatsız etmeye de devam edeceğiz.

‘Adalet Cizre için de Sur için de gerekli’

Destek ziyaretinde bulundukları ‘Adalet Yürüyüşü’ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kemalbay, şunları kaydetti:

Bizler Adalet Yürüyüşü’ne değer veriyoruz ve önemsiyoruz. Bu yürüyüşün bütün bir toplumu kapsayacak ve kucaklayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Adalet herkes için gerekli. Adalet Cizre için de Sur için de Yırca için de gerekli. Biz tüm bunları birleştiren bir adalet mücadelesinin önümüzdeki dönem halklarımızın desteği ve katılımı ile kazanılacağına inanıyoruz. Destek ziyaretinde bulunduğumuz Adalet Yürüyüşü’nün de bu temelde geliştirilmesi ve büyütülmesi gerektiğine inanıyoruz.

Erdem Gül: Olgun bir yürüyüştü

HDP’li heyetin ‘Adalet Yürüyüşü’ne destek ziyaretini değerlendiren Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ise olgun ve kutsal bir yürüyüş gerçekleştirildiğini belirterek adalete herkesin ihtiyacı olduğunu belirtti.

İstanbul’a 100 kilometreden az bir mesafe kaldığını hatırlatan Gül, ‘Bu yürüyüşe adalet arayan herkes katılmalıdır. AKP içinde yer alıp, adalet ihtiyacı olduğunu düşünenler varsa onlar da burada yürümelidir’ dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
🎭 | 16. Kadıköy Belediyesi Çocuk Tiyatro Festivali 7 Temmuz'da başlıyor
Sonraki Haber
Hindistan’da gönüllüler 12 saat içerisinde 66 milyon ağaç dikerek ‘dünya çevrecilik rekoru’nu kırdı