Ana SayfaGüncelHDP: İçtüzük teklifi gayrimeşrudur, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracak

HDP: İçtüzük teklifi gayrimeşrudur, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracak

ANKARA – HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te görüşülen İçtüzük değişiklik teklifi ile HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer’in vekilliklerinin düşürülmesine ilişkin Gazete Karınca’ya değerlendirmelerde bulundu. İçtüzük görüşmelerinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile gerçekleştirildiğini söyleyen Danış Beştaş, teklifin mevcut hali ile kabul edilmesinin telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını belirtti.


Haber: Altan Sancar


TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ve Meclis kürsüsünde yapılacak ‘aykırı’ konuşmalara ‘para cezası’ getirilmesini öngören İçtüzük görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, “AKP ve MHP gizli pazarlığı ile gelen İçtüzük değişiklik teklifi gayrimeşrudur” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Milletvekili Tuğba Hezer’in vekilliklerinin devamsızlık nedeni ile düşürülmesini de değerlendiren Danış Beştaş, durumu ‘korkunç bir skandal’ olarak adlandırdı.

“İçtüzük değişiklik teklifi gayrimeşrudur”

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen İçtüzük teklifinin düşünce ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırdığını belirten Danış Beştaş, AKP’nin kendisine oy vermeyenlerin iradesini reddettiğini belirtti.

AKP’nin Meclis’i kendi çıkarları için kullanmayı hedeflediğini belirten Danış Beştaş değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

Getirilen teklif Meclis’te muhalefeti tamamen etkisiz kılmanın bir yolu olarak düşünülmüş. Metafor olarak söylemek gerekirse adeta ağzımıza bant kapatılmaya çalışılıyor. Düşünce ve ifade özgürlüğü tümüyle ortadan kaldırılıyor. Teklifiniz özellikle 15, 16 ve 17’nci maddeleri ile sözlerimiz yasaklanıyor. Anayasa’nın ilk dört maddesine aykırı söylemler bile hakaret olarak adlandırılıyor.

İçtüzük değişiklik teklifi, halk iradesini susturmanın bir aracı. Halk adeta ikiye bölünüyor; millet iradesi ile sürekli övünen bir iktidar, kendisine oy vermeyenlerin iradesini reddediyor ve ötekileştiriyor. Konuşma süreleri kısıtlanıyor, böylelikle AKP Meclis’i tam anlamı ile kendi çıkarları için kullanmayı hedefliyor. Zaten bugüne kadar bizlerin getirdiği önergeler tamamen reddediliyor, AKP’nin kanun teklifleri Meclis’e getiriliyor ve geçiriliyor. AKP kendi gündemini ülke gündemi olarak Meclis’e dayatıyor, oysa ki yasama organı bütün partilerin ortak çalıştığı bir mekandır. Bu nedenle de Meclis’in anayasası olan İçtüzük de bütün partilerin onay vermesi gereken bir konudur. AKP ve MHP gizli pazarlığı ile gelen İçtüzük değişiklik teklifi kesinlikle gayrimeşrudur.

“Demokratik özerkliği her yerde savunuruz”

Teklifin komisyon görüşmeleri esnasında Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un söylediği “Federasyonu savunmak yasak” sözlerini hatırlatan Danış Beştaş, HDP’nin tüzüğünde yer alan demokratik özerkliği ve yerinden yönetimi her yerde savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Danış Beştaş sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye’de adında Kürdistan olan Kürdistan Sosyalist Partisi ve Kürdistan Özgürlük Partisi adlı iki parti Yargıtay tarafından tescil edilmiş durumda. Yine Hak ve Özgürlükler Partisi, tüzüğünde federasyonu bulunduran ve bunu savunan bir parti. Bu partiler anayasa ve yargı kararlarına göre aşılmış kavramlar. Ayrıca bir partinin federasyon mu yerinden yönetim mi isteyeceğine yasak getirilemez. Siyasi partiler kendi ilkeleri doğrultusunda çalışma yürütür ve mücadele ederler.

HDP olarak bizim programımızda demokratik özerklik ve yerinden yönetim var ve bu da Yargıtay tarafından onaylanmış durumda. Bizler elbette ki bunu Meclis’te ve her yerde savunuruz, bunu savunma hakkımız tartışma dışıdır.

İçtüzük ile bizlerin yerel demokrasiyi savunmamız para cezası sebebi mi olacak? Bu tarz cezalandırmalar meclisi meclis olmaktan çıkaracaktır. İçtüzük bu hali ile tamamen geçer ise Meclis, Anayasa’ya aykırı, uluslararası sözleşmelere aykırı ve yargı içtihatlarına aykırı bir teklifi kabul etmiş olacaktır ki bu telafisi  mümkün olmayan sonuçlar doğurma tehlikesi içerecektir. Bu teklif geçse dahi bizler sözümüzü Meclis’te kısmamaya devam edeceğiz.

“Sarıyıldız ve Hezer’in vekilliklerinin düşürülmesi skandaldır”

HDP’li milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer’in vekilliklerinin devamsızlık nedeni ile düşürülmesinin ‘skandal’ olduğunu da vurgulayan Danış Beştaş, Meclis’te siyasi bir kararın kılıfının hazırlandığını belirtti.

Türkiye’nin anaysal zeminden uzaklaştığını belirten Danış Beştaş şöyle devam etti:

Türkiye’de hukuki zemin kaymış durumda ve Türkiye anayasal bir zeminde değil şu anda. Bütün organlar keyfi ve tek kişinin tutumuna göre çalıştırılıyor ki buna yasama organı da dahildir. Örneğin, İçtüzük teklifini tatilden önce görüşmemizin nedeni Erdoğan’ın kamuya açık biçimde vermiş olduğu ‘Teklif geçmeden Meclis tatile girmesin’ talimatıdır.

Meclis’te bir yandan İçtüzük değişikliği görüşülürken, diğer yandan da Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer’in vekilliklerinin düşürülmesi görüşülüyor. Sarıyıldız ve Hezer’in vekilliklerinin yoklama sebebi ile düşürülmesi korkunç bir skandaldır. TBMM’yi hangi milletvekili düzenli takip edebiliyor ki onlar etmiş olsun. Herkesin var sayıldığı oturumlarda Sarıyıldız ve Hezer yok sayılıyor ve siyasi kararın kılıfı hazırlanıyor.

Yaşatılan ve dayatılan tüm bu tutumlara karşı bizler HDP olarak her yerde olmaya devam edeceğiz. Hem Meclis’te hem direniş nöbetlerinde hem de halk ile birlikte demokrasi mücadelesi yürütmeye devam edeceğiz. Faşizm dur demekle durmuyor, bunu çok iyi biliyoruz. Bunu ancak ve ancak irademiz ve muhalefetimiz ile durdurabiliriz.