Ana SayfaGüncelHDP: IŞİD sanıkları teker teker tahliye ediliyor, bir pazarlık mı var?

HDP: IŞİD sanıkları teker teker tahliye ediliyor, bir pazarlık mı var?

HABER MERKEZİ – Son günlerde IŞİD davalarında arka arkaya gelen tahliye kararlarının ardından HDP “Bir pazarlık mı var?” diye sordu, 5 Haziran Diyarbakır katliamının sanığının tahliyesine itiraz yolunun kapatılmasını da Meclis’in gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7 Haziran 2015 Genel Seçimi öncesi, partinin Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda 5 Haziran’da düzenlendiği mitinge yönelik IŞİD saldırısının sanığının serbest bırakılmasına ve yine son günlerde IŞİD davalarında peş peşe gelen tahliyelere dikkat çekti.

Baydemir: Pazarlık mı var?

Diyarbakır’da beşinci gününde devam eden ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Diyarbakır mitingine yönelik bombalı saldırının sanıklarından Burhan Gök’ün ardından Antep’te görülen IŞİD davasında 60 sanıktan 39’unun ‘adli kontrol’ şartıyla tahliye edildiğini hatırlattı.

Diyarbakır saldırısının birinci derece sanıklarından birinin tahliye edildiğinin altını çizen Baydemir, son günlerde arka arkaya gelen öteki tahliyeleri de sıralayarak şunları söyledi:

Hücre evi baskını sırasında 2 polis hayatını yitirdi. O evdeki mühimmat yakalandı ve o mühimmatın üzerinde parmak izi olan sanıklar tahliye edildi. Antep saldırısı sanıklarından da 38’i tahliye edildi. IŞİD sanıkları teker teker tahliye ediliyor. Acaba bu sanıklara bir söz mü verildi? Açıkla hükümet. Bir pazarlık mı var? Devletin herhangi bir erki IŞİD’le görüşüyor mu? Yapmıyorlarsa bu tahliyeler neden? Parmak izi var parmak izi. Onlar tahliye ediliyor ama Demirtaşlar, Ahmet Şıklar tutuklu. Taşlar bağlanıyor itler salınıyor. Taşlar bağlı kaldığı sürece adalet tecelli edemeyecek.

Danış Beştaş: IŞİD sanığının tahliyesine neden itiraz edilemiyor?

Öte yandan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da Diyarbakır katliamı sanığı Burhan Gök’ün tahliye edilmesini ve mahkemenin tahliyeye itiraz yolunu kapatmasını Meclis’in gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin yeni Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sorular yönelten HDP’li vekil, “İŞİD sanığının tahliyesine itiraz edilemeyeceği kararından haberdar mısınız?” diye sordu.

İdris Baluken ve Besime Konca’nın tahliye kararlarına itiraz edildiğini ve bu itiraz üzerine HDP’li vekillerin yeniden tutuklandıklarını da soru önergesinde hatırlatan Danış Beştaş, her iki olaya dair açıklama istedi.

Önergesine “Tahliye kararına itiraz edilemeyeceğine dair hukuk kuralı söz konusu kimseler HDP’li olunca neden işletilmezken IŞİD sanığına karşı yasalar işletilmektedir?” sorusu ile devam eden Danış Beştaş, “Türkiye’de ikili bir hukuk sistemi mi vardır?” sorusuna yanıt istedi.

HDP’li vekil, Adalet Bakanı Gül’den ayrıca şu soruları cevaplamasını talep etti:

  • Türkiye hukuk ve adalet sistemi bombalı saldırı yapan IŞİD sanığının haklarını gözetirken halkoyları ile seçilmiş meşru bir parti mensuplarının hukukunu neden gözetmemektedir?
  • Mahkemeler arası karar aykırılığı ve uygulamadaki bu farklılık Anayasa’nın 10. maddesine aykırı değil midir?
  • Hukuk ve yasalar önünde herkes eşitse eğer neden CMK-104/2 hükmü IŞİD sanığına uygulanırken HDP milletvekillerine ve belediye başkanlarına uygulanmıyor?
  • Hukuk ve adalet sistemi, IŞİD sanığının tahliyesine itiraz edilemez ancak HDP’li milletvekillerinin, belediye başkanlarının tahliyesine itiraz edilebilir biçiminde ikiye mi ayrılmıştır?
  • Adalet Bakanı olarak bahse konu kararları incelediniz mi?
  • Hukukun ve adaletin gerçek anlamda tesisi ve hukukta meydana gelen ayrımcı uygulamaları önlemek adına bir çalışma yapacak mısınız?
  • Bu türden ayrımcı uygulamaların ülkede hukuk sistemine olan güveni sarstığını düşünmüyor musunuz?”