Ana SayfaGüncelHDP’li iki vekile toplam 15 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası

HDP’li iki vekile toplam 15 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası

HABER MERKEZİ – HDP’nin Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’a tutuklu olarak yargılandıkları davalarda hapis cezası verildi. İki vekile toplam 15 yıl 7 ay 15 gün ceza çıktı. Verilen cezalara ilişkin Gazete Karınca’ya değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, “AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın açıklamalarının üzerinden bir hafta bile geçmeden gereğinin yapılmış olması, yargının siyasi iktidar tarafından nasıl derdest edildiğinin en açık göstergesidir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Grup Başkanvekili ve HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, tutuklu yargılandığı davada ‘örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılarak tutukluluk halinin devamına karar verildi.

 

Aynı zamanda HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’a da tutuklu yargılandığı davada “Örgüte yardım etmek” ve “Örgüt propagandası” suçundan toplam 8 yıl 1 ay 15 gün ceza verildi.

Erdoğan sinyali vermişti

7-8 Temmuz tarihlerinde G20 Zirvesi için Almanya’nın Hamburg kentine giden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması kararının önemli olduğunu söyleyerek, “Yıl sonuna kadar ciddi manada mahkûmiyet kararları gelecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

‘Yargının siyasi iktidar tarafından nasıl derdest edildiğinin kanıtı’

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, iki vekile verilen hapis cezalarını ve Erdoğan’ın G20 Zirvesi’nde yaptığı açıklamaları Gazete Karınca’ya değerlendirdi.

Yıldırım’ın açıklamaları şöyle:

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın G20 Zirvesi’nde basın toplantısında kendisine sorulan soruya cevap verişi üzerinden bir hafta bile geçmedi. Bir hafta bile geçmeden gereğinin yapılmış olması, yargının siyasi iktidar tarafından nasıl derdest edildiğinin en açık göstergesidir.

Erdoğan bu konuda ilk kez bir açıklama yapmıyor ve sadece yerel mahkemelere değil, temyiz mahkemelerine, Anayasa Mahkemesi’ne talimat anlamına gelecek birçok söylemi kullanıyor. Eş genel başkanımızın da dile getirdiği gibi, yargının talimat aldığına ve siyasallaştığına dair mahkemelerde dile getirdiğimiz söylemlerin ispatından bizleri kurtarmış oluyor.

Bizler siyasete vekillik üzerinden gelmiş ve bağ kurmuş bir siyasi gelenekten gelmiyoruz. Ayrıca bizler demokratik meşru siyaseti ve fiili siyaseti esas alarak, kendimizi yalnızca formel siyasete hapsetmeyen ve yaşamın her alanında barışın ve demokrasinin siyasetini yürütmeyi görev edindik.

Vekillerimize verilen cezalar elbette ki hukuksuzdur ve bunları bozabilecek, siyasi talimatlara karşı durabilecek bir yargının kalmadığını biliyoruz. Ama göreceğiz ki er ya da geç tüm bu yaşananlar uluslararası yargıda mahkum edilecek ve Erdoğan da söylemleri ile bizlerin uluslararası yargı sürecindeki işimizi kolaylaştıracak.

HDP’nin 11 vekili tutuklu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklu bulunuyor.