Ana SayfaGüncelHDP’li Irmak tahliye edilmedi: ‘Demokrasi ve barış isteyen herkes tutuklu’

HDP’li Irmak tahliye edilmedi: ‘Demokrasi ve barış isteyen herkes tutuklu’

HABER MERKEZİ – HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın 105 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu olarak yargılandığı davada tahliye kararı çıkmadı. Savunmasını Kürtçe yapan Irmak, “Kürt halkının seçilmişleri cezaevinde, yine demokrasi ve barış isteyen herkes tutuklu” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın 105 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu olarak yargılandığı davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Irmak’ın avukatları salonda hazır bulunurken kendisi duruşmaya, tutuklu bulunduğu Silivri Ceza İnfaz Kurumu’nda Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Duruşmayı Irmak’ın ailesi, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Ziya Pir, Leyla Birlik, İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile HDP ve DBP yöneticileri de izledi.

Savcının mütalaasında, Irmak’ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı sıfatıyla yaptığı konuşma ve basın açıklamaları, “Örgüt eylemlerini teşvik eden ve meşrulaştırmaya yönelik olduğu” iddia edildi.

Yine mütalaada Irmak’ın, öz yönetim ilanları döneminde yaptığı basın açıklamaları ve “DTK’nin KCK’nin karar çatısı” olduğu ileri sürülerek, “Örgüte üye olma” suçu işlediği iddia edilerek, tutukluluğunun devamı talep edildi.

‘Savunma hakkım engellenmiştir’

Mütalaanın ardından savunmasını Kürtçe olarak yapan HDP’li Irmak, “Gelen bilgi ve belgelerin aleyhe kısmını kabul etmiyorum. Bu aşamada herhangi bir beyanda bulunmayacağım. Süre talep ediyorum. Geçen mahkemede hazır bulunmayı talep etmiştim. Bu mahkemede hazır olduğumuzu iletmiştik, ama reddedildi. Bu nedenle savunma hakkım engellenmiştir” dedi.

‘Kürt sorunu mahkemelerde konuşacağımız bir sorun değil’

Siyasi sorunların mahkeme salonlarında tekrarlanarak devam ettirildiğini kaydeden Irmak, devamla şunları aktardı:

Kürt sorunu mahkemelerde konuşacağımız bir sorun değildir. Bu sorun cezalandırmakla da çözülebilecek bir sorun değil. Siyasi bir alanda çözülmesi gerekir. Yaptığım konuşmalarda hem DTK hem de bir parlamenter olarak Kürt sorununun tıkanmış olduğu duruma dikkat çekmişim. Konuşmalarımız ve mesajlarımız mahkemelerde cezalandırılmak isteniyor. Mevcut sorun diyalog ile çözülür. Mahkeme salonlarında bu sorun tıkanmak istenirse Kürt siyasetçileri mahkemeler yoluyla savunmaları engellenirse Türkiye’nin durumu gittikçe kötüye gider.

‘Demokrasi ve barış isteyen herkes tutuklu’

Demokratik siyaset olmazsa kaos gelişir. Türkiye şu an bir handikap içerisindedir. Her yerde dışlanıyor. Kürt halkının seçilmişleri cezaevinde, yine demokrasi ve barış isteyen herkes tutuklu. Meclis işlevsiz kalmış durumda. OHAL nedeniyle demokrasi ortadan kaldırılmış durumda. Kürt sorunu önemli ve ağır bir sorundur. Bu ülkenin düşmanı değiliz. Yurtseverleriyiz. Bu nedenle bize düşman gözüyle bakılmasını istemiyoruz. Konuşmalarımız bu mahkemelerde sonuçlanacak konuşmalar değil. Tutukluluğum Türkiye’ye bir fayda getirmeyecek. Tam tersine Türkiye’nin itibarını ve önünü tıkamaktadır. Kürt halkı ile ittifak ile ancak Kürt sorunu çözülür.

Selma Irmak bir sonraki duruşmada mahkeme salonunda bulunmayı talep etti.

Avukat Yalçındağ: Durum hukuki değil

Irmak’ın ardından söz alan avukat Reyhan Yalçındağ ise, delillerin toplanmasında eksiklikler olduğunu ve bunu kabul etmediklerini söyledi.

Bu durumun hukuki olmadığını vurgulayan Yalçındağ, müvekkilinin tahliyesini istedi.

Tahliye talebine ret

Mahkeme ise Irmak hakkında tahliye talebini reddederek şu kararı verdi:

Sanık müdafilerinin sanığın Meclis’te yapmış olduğu konuşmaları CD ortamında celbine yönelik taleplerinin, Meclis çalışma tutanaklarının mahkememiz dosyasına gönderilmesi, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, sanığın katıldığı eylemlere ilişkin görüntü inceleme tutanakları, olay tutanakları, mevcut delil durumu nazara alındığında, sanık aleyhine kuvvetli suç şüphesini gösteren somut olguların mevcut olması, atılı suçun CMK 103 maddesinde sayılı katalog suçlardan olması nedeniyle tutukluluk halinin devamına…

Duruşma, 8 Eylül tarihine ertelendi.