Ana SayfaGüncelHDP’li Yıldırım: ‘Adalet Yürüyüşü’nde birinin burnu kanarsa sorumlusu iktidardır

HDP’li Yıldırım: ‘Adalet Yürüyüşü’nde birinin burnu kanarsa sorumlusu iktidardır

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, son olarak CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet Yürüyüşü’ kortejinin İstanbul’a İstanbul’a yaklaşırken bir saldırı gerçekleştirileceğini sözlerini değerlendirdi. Yıldırım, “Bu yürüyüşün tüm uyarılara, yollarına tezek dökmeden mermi kovanlarına kadar süreçlere rağmen birinin burnu kanarsa sorumlusu siyasi iktidar olacaktır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın ilk kez hakim karşısına çıktığı duruşmasına ve 119 gündür açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gülmen ve Özakça’nın duruma değinen ve topluma harekete geçme çağrısında bulunan Yıldırım, şunları söyledi:

Anlaşılan o ki bu ülkeyi yönetenler Nuriye ve Semih’in ölümünü istiyor. Hiçbir adım atmayan, kılını kıpırdatmayan, bu iki gencin ölümünü bekleyen bir siyasi hat izledikleri açığa çıktı. Biz toplum vicdanını oluşturan herkesin harekete geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu gençlerin yaşamını kaybettiğini işittiğimiz bir haberle sarsılmak istemiyoruz. Onların çok meşru talepleri var: ‘Biz alın terimizle, emeğimizle elde ettiğimi tahsilin sonucu olan işimizi geri istiyoruz.’ Bu gençler neden ihraç edildiklerini bilmiyorlar. Onlara ihraç edildiklerine dair tebliğ edilen iki cümle dışında bir bilgileri yok. Bu ülkenin vicdanının birleşmesi anlamlı ve değerli olacaktır.

‘Mahkeme başkanının kendi kararını uygulayamayışını izledik’

Kesinleşmiş hapis cezası olduğu için vekilliği ve parti üyeliği düşürülen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu olduğu davanın ilk duruşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ahmet Yıldırım, Yüksekdağ’ın duruşmasında mahkeme başkanının kendi kararını uygulamadığını belirtti.

Yıldırım, duruşmaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Dün, Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ 244 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. Dün mahkemeyi izlemiş biri olarak söylemeliyim, böyle bir eş genel başkana sahip olduğumuz için bir kez daha gurur duydum. Onurlu bir kadın lider, siyasetçi, yurttaş olmanın örneklerini vakur bir şekilde gösterdi. Herhalde HDP’de siyasetçi ve eş genel başkan olmanın ölçüleri bu ki, biz de kendisiyle ne kadar gurur duysak azdır.

Ayrıca Avrupa’dan gelen 20 milletvekili ve gözlemcinin mahkeme salonuna girişi engellendi. Avukatların mahkeme öncesinde yaptığı görüşmede salondaki kapasitenin olanak verdiği ölçüde alınabileceğini söyledi. Daha sonra Avrupalı heyetten 5 gözlemci salona girdi; ne olduysa ondan sonra oldu. Mahkeme ara verdi. Arkaya giden polisler, geri gelip ibretlik bir kararla bu ülkeyi utanç duyulacak bir noktaya düşürdü. Mahkeme başkanı kararından geri adım attı ve heyet dışarı çıkarıldı. Bu bile yargının ne kadar güdümlü olduğunun örneğiydi. Eş Genel Başkanımız da bunu ifade etti. Tablonun ülkenin utanç duyulacak bir noktaya geldiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Mahkeme başkanının, kendi kararını uygulayamayışını izledik. Bu ülke bunu hak etmedi. Bu ülke tarafsız bir yargıyı hak etmektedir.

“‘Adalet Yürüyüşü’nde birinin burnu kanarsa sorumlusu siyasi iktidar olacak”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde başlatılan ve 21’inci gününde devam eden ‘Adalet Yürüyüşü’ İstanbul’a yaklaşıldıkça provokasyon girişimleri de sıklık kazanmaya başladı.

Son olarak Kılıçdaroğlu, aldıkları duyumlara göre kortej İstanbul’a yaklaşırken bir saldırı gerçekleştirileceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu öncülüğünde devam eden ‘Adalet Yürüyüşü’ ve provokasyon uyarılarına değinen Ahmet Yıldırım şunları kaydetti:

Kılıçdaroğlu, partilileri yürüyor ve toplumun farklı kesimlerinden destekler var. Destek vereceğini ifade eden bir Gülenci, bir IŞİD’li görmedim. Olmayan bir şey üzerinden bir etkinliğe meşruiyet gölgesi düşürmek için ve birkaç günlük söylem üstünlüğü sağlamak için bunları kullanmak etik değil. Çıksınlar desinler ki filan kanalda, filan örgütten destek geldi. Ya da onlardan biri yürüyüşte bulundu. Eğer bunun üzerinden parlamentoda bulunan bir partiyi kriminalize etmeyi amaçlıyorlarsa, unutmasınlar Türkiye’nin üçüncü büyük partisine karşı hadlerini bilerek hareket etmeliler. Yapılması gereken bu yürüyüşün güvenliğini almaktır. Bu yürüyüşün tüm uyarılara, yollarına tezek dökmeden mermi kovanlarına kadar süreçlere rağmen birinin burnu kanarsa sorumlusu siyasi iktidar olacaktır.

İktidar bostan korkuluğu mu? Bunun tedbirini almak, güvenliği artırmak görevidir. Dün Ankara Adliyesi’ni güvenlik kampına çevirenler, bu yürüyüşün paramiliter güçlerin saldırısına uğramasını engellemelidir. Görevi Ankara Adliyesi’ne gelen Avrupalı heyeti engellemek, avukatların yolunu kesmek değildir. Bu ülkenin güvenlik enerjisinin doğru kullanılması gerekiyor. Bu saatten sonra kimseyi inandıramazlar. Bir olay çıkarsa tek müsebbibi siyasi iktidar olacaktır.