Ana SayfaGüncelHollanda: Türkiye Başbakan Yardımcısının ülkemize gelmesini arzu etmiyoruz

Hollanda: Türkiye Başbakan Yardımcısının ülkemize gelmesini arzu etmiyoruz

HABER MERKEZİ – Hollanda hükümeti, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle Hollanda’da yapılacak toplantıya katılmasını ‘arzu etmediğini’ açıkladı.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle salı günü Apeldoorn kentinde yapılacak toplantıya katılmasını ‘arzu etmediğini’ açıkladı.

Açıklamada ayrıca, “mevcut koşullarda iki ülke arasındaki mevcut ilişkiler açısından Türkeş ya da herhangi bir kabine üyesinin Hollanda’ya gelmesinin, arzu edilen bir durum olmadığı” ifade edildi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkeş’in istenmemesinin, “Mart ayında yaşanan olayların mantıksal sonucu” olduğunu vurguladı.

Açıklamada ayrıca, “15 Temmuz darbe girişiminin Türk demokrasisine yönelik bir saldırı olarak değerlendirildiği” ve Hollanda tarafından kınandığı da anımsatıldı.

Türkiye’den tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise karara tepki gösterdi.

Bakanlık Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, “15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü vesilesiyle yurtiçinin yanı sıra vatandaşlarımızın yoğun olduğu bazı Avrupa ülkelerinde de anma etkinliklerinin yapılması öngörülmektedir. Hollanda tarafından yapılan beyan, bu ülkede demokrasi anlayışını göstermesi açısından ibret vericidir” dedi.

Ne olmuştu?

Hollanda’da Mart ayında yapılan genel seçimlere kısa süre kala, Hollanda Bakanlar Kurulu 16 Nisan referandum oylaması için kampanya düzenlemek isteyen Türk bakanların ülkeye yapacağı ziyaretlere izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’da uçuş izninin iptal edilmesinin ardından karayoluyla Hollanda’ya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kara yoluyla Almanya’ya gönderilmişti.

Hollanda’da Türkiye Konsolosluğu’na girişine izin verilmeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya Hollanda aleyhine açtığı dava düşmüştü.

İki ülke arasında diplomatik krize yol açan olaylar hakkında konuşan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türk hükümetinin iki ülke arasında yaşanan ziyaret krizi ile ilgili olarak ‘oldukça tuhaf davrandığını’ savunmuştu.

Rutte yaptığı açıklamada, “Olayları çığırından çıkarmak için ellerinden geleni yaptılar” demişti.


Karınca Dış Haberler