Ana SayfaGüncel‘İktidar yüzünden toplum da Suriyeli mültecilere insanmış gibi bakmıyor’

‘İktidar yüzünden toplum da Suriyeli mültecilere insanmış gibi bakmıyor’

HABER MERKEZİ – İHD Mülteci Komisyonu Sözcüsü Avukat Gülseren Yoleri, Suriyeli mülteci kadınların hem cinsel konularda hem de savaş ve mültecilik sırasında sürekli saldırıya uğradığını söyledi. Toplumun, iktidarın söylemleri üzerinden yol aldığını belirten Yoleri, “Toplum da onlara insanmış gibi bakmıyor ve onlarla ilişki kurarken de bu söylemi ortaya koyuyor. Nefret ve kadın cinayetleri bu yaklaşımın en net karşılığıdır” diye konuştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mülteci Komisyonu Sözcüsü Avukat Gülseren Yoleri, Türkiye’de yaşayan mültecilerin durumunu ve maruz kaldığı ayrımcılığı değerlendirdi.

Mülteciyi, “savaş koşullarında veya şiddetten kaynaklı zorunlu göçe tabi olan insanların başka ülkelerde yaşamı sürdürmek zorunda kalması” olarak tanımlayan Yoleri, mültecilerin pek çok konuda ‘ikinci sınıf insan’ muamelesi gördüğünü söyledi.

dihaber‘de yer alan habere göre Yoleri, özellikle kadın ve çocuk mültecilerin savaştan kaçış yolundan başlamak üzere, kampta ve yaşamsal faaliyetlerini yürüttükleri her yerde hak ihlallerine maruz kaldıklarını belirtti.

Yoleri bu ihlallerin başında taciz ve cinsel istismarın geldiğini söyleyerek şunları aktardı:

Özellikle Suriyeli mülteciler ile beraber karşımıza çıkan temel konu kadınların ‘muta nikahı’, ‘kuma’ olarak alınması ve fuhuşa zorlanmaları oluyor. Kadınlar hem cinsel konularda hem de savaş ve mültecilik sırasında sürekli saldırıya uğruyorlar.

‘Emani hem cinsiyet hem de nefret suçuna tabi olan bir saldırıya uğradı’

Son olarak Sakarya’da cinsel saldırıya maruz bırakılıp öldürülen kadın Emani el-Rahmun’un hem cinsiyet hem de nefret suçuna tabi olan bir saldırıya maruz kaldığını kaydeden Yoleri, “Suriyeli mülteci kadınlara yönelik “muta nikahı”ve “ikinci eş” olarak zorla evlendirilmeler toplumda, “istenmeyen kadın” algısına yol açıyor” dedi.

Kendi içinde bile farklı olanı sevmeyen, ırkçı yaklaşımlarla öteleyen bir zihniyete sahip bu toplum, dışarıdan gelmiş yabancılara karşı çok daha boyutlu olarak bu duyguları hissediyor ve ortaya koyuyor.

‘İktidar yüzünden toplum da onlara insanmış gibi bakmıyor’

İktidar ve devletin söylem ve yaklaşımının toplumun da yaklaşımını şekillendirdiğini kaydeden Yoleri,  “Biz iktidarın bu noktadaki yaklaşımlarını gördük, dolayısıyla toplumda onlara insanmış gibi bakmıyor ve onlarla ilişki kurarken de bu söylemi ortaya koyuyor. Nefret ve kadın cinayetleri bu yaklaşımın en net karşılığıdır” değerlendirmesinde bulundu.