Ana SayfaGüncel‘İmralı Adası kim tarafından ve hangi yasal statüyle yönetiliyor?’

‘İmralı Adası kim tarafından ve hangi yasal statüyle yönetiliyor?’

HABER MERKEZİ – 27 Temmuz 2011’den beri avukatları ile görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’ın durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Başbakan Binali Yıldırım’a soran HDP Milletvekili Nadir Yıldırım, İmralı F Tipi Cezaevi’nde avukat görüşlerinin neden ve hangi yasal dayanak ile engellendiğini sordu. Yıldırım ayrıca “İmralı Adası kim tarafından ve hangi yasal statüyle yönetilmektedir?” sorusuna da yanıt istedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan, tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde, 27 Temmuz 2011’den beri avukatları ile, 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana İmralı Heyeti üyeleri ile görüştürülmüyor.

6 Ekim 2014’ten beri de ailesi ve arkadaşlarıyla görüştürülmeyen Abdullah Öcalan, darbe girişiminin ardından yaratılan kamuoyu baskısı sonucu geçtiğimiz yılın Eylül ayında kardeşi Mehmet Öcalan’la görüşebilmişti.

Meclis gündeminde

Öcalan’ın cezaevi şartları ve bu tecrit koşulları bir kez daha Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Binali Yıldırım’a soruldu.

Konu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Nadir Yıldırım tarafından Meclis’e sunulan önergelerde gündeme getirildi.

HDP’li Yıldırım, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından İmralı Cezaevi’ne ‘ziyaretçi kabulünün yasaklandığı’, ‘tutukluların yazılı haberleşme ile telefon görüşmelerinin kısıtlandığı’ ve ‘hükümlü avukatların vereceği belgelerin kısıtlanması kararı’ alındığına dikkat çekti.

Bursa 1. İnfaz Hakimliğinin bu kararındaki hukuka aykırılıklar nedeniyle yapılan itirazların reddedildiğini belirten Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a İmralı F Tipi Cezaevi’nde avukat görüşlerinin neden ve hangi yasal dayanak ile engellendiğini sordu.

Bursa 1. İnfaz Hakimliği’nin kararında, İmralı Cezaevi’ne avukat girişini yasaklayan bir hükmün mevcut olup olmadığı sorusuna da yanıt isteyen HDP’li vekil, “Söz konusu karardaki herhangi bir hükmün avukat görüşünü de yasaklayacak biçimde genişletilerek yorumlanması hukuka uygun mudur?” diye sordu.

Mevzuatta avukat görüşünü tümden yasaklayan bir hüküm bulunmadığına dikkat çeken Yıldırım, başsavcılığın avukat görüşlerini engelleme tutumunun hukuka uygun olup olmadığına dikkat çekerek “Uygun değilse Bakanlığınız ilgili Savcılık hakkında ne tür girişimlerde bulunacaktır?” sorusuna yanıt istedi.

Başbakan’a sorular: İmralı Adası kim tarafından yönetiliyor?

HDP’li Yıldırım ayrıca Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebi ile verdiği önergede de benzer şekilde Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti.

İmralı Adası’ında Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit, meclis seçimleri, yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi gibi siyasi bir takvime paralel şekilde yürütülmeye devam etmekte, buna bağlı ya da bağımsız olarak da mutlak tecrit koşulları derinleştirilmektedir.

Öcalan’ın Kürt sorununun barışçıl çözümü konusundaki rolünün önemine de vurgu yapılan önergede, her tutuklu ve hükümlünün sahip olduğu ve yasalarda da açıkça belirtilen haklara, neden sahip olmadığı Başbakan Yıldırım’a soruldu.

HDP’li vekil ayrıca “Avukatlarıyla 27 Temmuz 2011 tarihinden, ailesiyle ise 11 Eylül 2016 tarihinden bu yana herhangi bir görüşme gerçekleştirilmesine izin verilmemesinin, ‘hava muhalefeti’ ya da ‘koster-gemi bozuk’ gibi mantık sınırlarını zorlayan bahaneler dışında asıl nedeni nedir?” sorusuna da yanıt istedi.

Öcalan’ın aile, vasi ve avukatlarıyla görüşmesinin neden engellendiği sorusuna cevap isteyen HDP’li Yıldırım, İmralı’daki tecridin ‘ağırlığına’ vurgu yaparak da “İmralı Adası kim tarafından ve hangi yasal statüyle yönetilmektedir?” diye sordu.

Previous post
Karikatürist Galip Tekin hayatını kaybetti
Next post
Filipinler'de 6.5 büyüklüğünde deprem