Ana SayfaGüncelİnsan Hakları Ortak Platformu’ndan gözaltılara tepki: ‘Bu komployu kuranlar büyük bir hata içerisinde’

İnsan Hakları Ortak Platformu’ndan gözaltılara tepki: ‘Bu komployu kuranlar büyük bir hata içerisinde’

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları Ortak Platformu, 1 haftadır gözaltında tutulan ve gözaltı süreleri uzatılan hak savunucuları için basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Bu komployu kuranlar büyük bir hata içerisinde” dedi.

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) bileşeni Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği, Uluslararası Af Örgütü Şube ve Yurttaşlık Derneği, İHD Genel Merkezi’nde düzenlediği toplantıyla 1 haftadır gözaltında tutulan ve gözaltı süreleri uzatılan hak savunucularının durumuna dikkat çekti.

Toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 5 Temmuz’da İstanbul Büyükada’da düzenledikleri toplantıya yapılan baskınla “Eller yukarı” diyen sivil giyimli polislerce gözaltına alınan insan hakları savunucuları, 1 haftadır ifadeleri alınmadan emniyette tutulduklarına dikkat çekerek, “Bu komployu kuranlar büyük bir hata içerisinde. Buradan bir şey çıkmaz. Bu insanlar insan hakları savunucularıdır” dedi.

İHOP Koordinatörü Feray Salman ise gözaltındaki hak savunucularının Büyükada’da yaptıkları toplantıya dair bilgilendirmede bulundu.

Hak savunucularının istenen insan hakları savunucularını korumaya ve web güvenliğini sağlamaya yönelik bir toplantı düzenlediklerini belirten Salman, dosyada gizlilik kararı bulunmasına rağmen hükümete yakın medya tarafından gözaltına alınan insan hakları savunucuları hakkında masumiyet karinesini ihlal eden karalama kampanyasını yürütüldüğünü söyledi.

Salman, bazı medya organlarında toplantın yerinin Büyükada seçilmesinin de manipüle edildiğini belirterek, “Hem maliyet, hem ulaşım kolaylığı hem de programın içeriğine uygun olarak stresten ve trafikten uzak olması değerlendirilmiştir. Çok sayıda seçeneğin arasında katılımcıların da talebiyle Büyükada seçilmiştir” dedi.

Ne olmuştu?

Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası AF Örgütü Türkiye Şubesi’nden İdil Eser, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Veli Acu ve Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Özlem Dalkıran, HAK İnsiyatifi’nden Şeyhmus Özbekli, İnsan Hakları Eğitmeni Ali Ghavari ve Peter Steudtner, 5 Temmuz’da İstanbul Büyükada’da düzenledikleri toplantıya yapılan baskınla “Eller yukarı” diyen sivil giyimli polislerce gözaltına alınmıştı.

Gözaltındaki insan hakları savunucuları 4 günün ardından tutuldukları karakollardan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne sevk edildiler ve 1 haftadır ifadeleri alınmadan emniyette tutulmaya devam ediyorlar.

Soruşturma dosyasına getirilen kısıtlılık kararı nedeniyle avukatlar ve gözaltındaki hak savunucuları neyle suçlandıklarını bilmiyorlar.

Gözaltındaki hak savunucularının ev aramalarında kitaplara ve insan hakları üzerine yaptıkları çalışmalara da el konulduğu belirtiliyor.

Soruşturma savcısı tarafından bugün (11 Temmuz) bir kez da 7 günlük ek gözaltı süresi getirildi.