Ana SayfaDünyaİran ve ABD donanmaları arasındaki tansiyon yükseliyor

İran ve ABD donanmaları arasındaki tansiyon yükseliyor

HABER MERKEZİ – İran ve ABD donanmaları arasında tansiyon yükselmeye devam ediyor. İran Devrim Muhafızları bugün resmi sitesinden yaptığı açıklamada ‘ABD uçak gemisi ve ona eşlik eden bir savaş gemisinin Resalat Bölgesi’nde kendilerine karşı provokatif yaklaşmalarda bulunduğunu ve uyarı atışları yaptığını, karşılık verilmemesi üzerine alanı terk ettiğini’ iddia etti.

İran Devrim Muhafızları bugün ABD askeri gemilerinin körfezde İran gemilerine yaklaşarak ‘provokatif’ atışlar gerçekleştirdiğini söyledi.

İran Devrim Muhafızları resmi internet sitesi Sepah News’ten Cuma günü yaptığı açıklamada “ABD’ye ait USS Nimitz uçak gemisi ve ona eşlik eden bir savaş gemisinin Resalat Petrol ve Gaz Platformu yakınlarında İran gemilerine ‘yaklaştığını’ ve gemiye doğru bir helikopter gönderdiklerini” söylemişti:

ABD’liler bize provokatif ve profesyonel olmayan bir hamle ile yaklaştı ve araçlarımıza ateş açtı. İslam’ın savaşçıları, ABD’nin bu alışılmadık hamlesine karşılık bölgedeki kendi misyonlarına devam etti ve hava aracı taşıyan gemi ve eşlik eden savaş gemisi alanı terk etti.

ABD’den ise konuyla ilgili resmi bir açıklama henüz gelmedi.

Ne olmuştu?

ABD’nin İran’da nükleer programlar dolayısıyla uyguladığı yaptırımları geçen yıl kaldırmasının ardından yıllardır devam eden ‘gerginlik’ azalmıştı.

Fakat İran’ın balistik füze denemelerine devam etmesi ve iki ülke arasında Suriye ve Irak savaşları konusundaki anlaşmazlıklar krizin tekrarlamasına sebep oldu.

Geçtiğimiz yıl ABD Başkanı Donal Trump başkanlık kampanyasını yürütürken verdiği bir demeçte ‘ABD donanmasını taciz eden herhangi bir İran gemisinin suya gömüleceğine yemin ediyorum’ demişti.

Salı günü, İran Devrim Muhafızları’na ait bir gemi ABD donanmasına 137 metreye kadar yaklaşması sonucu ABD ‘uyarı atışları’ yapmıştı.

ABD yaptığı açıklamada ‘radyo sinyalleri ve başka uyarılar gönderdiklerini fakat cevap alamadıkları için uyarı atışı yaptıklarını ve sonrasında geminin durduğunu’ kaydetmişti.


Karınca Dış Haberler