Ana SayfaGüncelKalın’a göre Almanya ‘puan toplamaya’ çalışıyor: ‘Açıklamaları seçime yönelik’

Kalın’a göre Almanya ‘puan toplamaya’ çalışıyor: ‘Açıklamaları seçime yönelik’

HABER MERKEZİ – Aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu 6 hak savunucusunun tutuklanmasının ardından “Türkiye’ye çok sabır gösterdik” ifadeleriyle yaptırım uyarısında bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’e, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan yanıt geldi. Kalın, Almanya’dan yapılan açıklamaları ülkedeki seçimlere bağladı ve kınadıklarını söyledi. Gabriel’e bir yanıt da Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Almanya’ya gereken tepkinin gösterileceği bildirildi.

Aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu 6 hak savunucusunun tutuklanmasın ardından Türkiye ile Almanya arasında başlayan yeni kriz karşılıklı açıklamalarla büyüyor.

Son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Türkiye’ye çok sabır gösterdik” demiş ve  tutuklamanın “önceden planlanmış” olduğunu söylemişti.

Gabriel, vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat uyarısında güncelleme yapıldığını vurgulayarak, “Almanya’dan Türkiye’ye giden herkes için bundan sonra risk olduğunu söyleyebilirim” demişti.

Gabriel’in açıklamalarına Türkiye’den yanıt Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi.

Kalın “Bu açıklamaların yaklaşmakta olan Almanya seçimlerine yönelik iç siyaset yatırımı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kalın’ın konu ile ilgili açıklaması şöyle:

Almanya’da bu bir moda haline geldi. Kendilerince puan toplamaya çalışıyorlar. Onların oturup akıl tutulmasından kurtularak düşünmeleri gerekiyor. Bizim Almanya’da vatandaşlarımıza yönelik casus muamelesi yapıldı. NSU cinayetleri acaba nasıl hasıraltı edilir diye çaba içerisindeler. Biz bunları defalarca Alman makamlarının önüne koyduk. FETÖ kaçkınları, bu ülkeye ihanet edenlerin hainlerin en çok gittiği ülke Almanya. Bunlara nasıl göz yumuyor Almanya? Bunları önlerine koyduğumuzda ‘bizde yargı bağımsızlığı var’ diyorlar. Peki, Türk yargısına neden saygı duymuyorlar? Bu Türkiye’ye karşı saygısızlıktır. Onlar da bizim yargımıza saygılı olacaklar. İkincisi, Türkiye’ye giden Alman vatandaşlarının güvende olmadığı şeklindeki açıklamalarını da şiddetle kınıyoruz.

Kalın, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hafta Körfez turuna çıkacağını da belirtip, Katar krizine ilişkin şunları söyledi:

Bu krizin başından beri Türkiye hep yapıcı tutumlar içinde oldu. Bunun neticelerini yavaş yavaş görmeye başladık. Diğer konularda ne tür adımlar atılabilir bunlarla ilgili de çalışmalarımız devam edecek.

Dışişleri’den Almanya’ya: Çarpık yaklaşımın son örneği

Sigmar Gabriel’in Türkiye’ye yönelik açıklamasına Dışişleri Bakanlığı’ndan da yanıt geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Almanya’ya gereken tepkinin gösterileceği bildirildi.

Gabriel’in kullandığı ifadeleri için “çarpık yaklaşımın son örneği” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Almanya, bir yandan devletimizin bekasını hedef alan PKK ve FETÖ terör örgütleri üyelerinin kendi topraklarında rahatça dolaşmasına göz yummakta, diğer yandan da ülkemizde terör suçundan gözaltına alınan veya tutuklanan şahısların da yargıdan muaf tutularak serbest bırakılması gibi kabul edilemez taleplerde bulunuyor.

Almanya’nın terörle mücadele ve Türkiye’nin güvenliği konusundaki haklı beklentilerimizi anlamasını ve ortak çıkarlarımızı stratejik bir vizyonla değerlendirmesini umuyoruz. İlişkilerimiz şantaj ve tehditle değil, uluslararası kabul görmüş norm ve ilkeler temelinde yürütülmelidir. Seyahat uyarısı hedefi kasıtlı saptırılmış bir düzenleme.

Çavuşoğlu’na göre Gabriel’in açıklamaları ‘şantaj’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta yaptığı açıklamada Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye hakkındaki açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, “Türk yargısını hiçe sayan ve diplomatik nezaketten uzak bir yaklaşım ve üslupla böyle bir talepte bulunuyor” dedi.

Çavuşoğlu, konuşmasını, şöyle sürdürdü:

Dolayısıyla Türkiye’ye yönelik bu tür tehditleri olgun ve ciddi bir devlete yakıştıramıyoruz. Esasen Berlin, Türkiye’yi ve Türkleri en iyi bilen başkenttir. Tarih boyunca tüm kurulan Türk devletlerinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk milletinin hiçbir tehdit ve şantaj karşısında boyun eğmediğini en iyi Almanya bilir, Berlin bilir. Dolayısıyla bu tehditlerin de şantajların da Türkiye’de karşılık bulmayacağını bilmesi gerekiyor.

Türkiye’nin olaylara devlet ciddiyeti ile yaklaştığını söyleyen Çavuşoğlu, “Bakan Gabriel’in yargıya müdahale taleplerini reddetmem üzerine yaptığı hırçın açıklamalar da doğrusu iki ülkenin dostluğuna da müttefikliğine de sığmaz, birçok alanda yaptığımız iş birliğiyle de bağdaşmaz” diye konuştu.

  Almanya'dan Türkiye'ye: Çok sabırlı olduk, bu politikaların sonuçsuz kalmayacağı bilinmeli