Ana SayfaGüncel‘Kara liste’de geri adımın ardından Bozdağ: ‘Almanya’ya iletilen talepte bir iletişim hatası olmuş’

‘Kara liste’de geri adımın ardından Bozdağ: ‘Almanya’ya iletilen talepte bir iletişim hatası olmuş’

HABER MERKEZİ – İki ülke arasında kriz sürerken, Türkiye’nin Berlin yönetimine verdiği şirketlerle ilgili ‘kara listeyi’ geri çekmesinin ardından bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ “Almanya’ya iletilen talepte bir iletişim problemi olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Türkiye’nin ‘terörü desteklediğini’ iddia ettiği Alman şirketlerle ilgili ‘kara listeyi’ geri çekmesinin ve Ankara’nın ‘liste konusunda bir yanlış anlaşılmanın söz konusu olduğunu’ söylemesinin ardından konuya dair bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi.

Bozdağ da, hazırlanan liste konusunda “iletişim hatası” olduğunu söyledi.

İşin aslı şudur: FETÖ ile iltisak ve irtibatı nedeniyle 140 Türk şirketiyle ilgili yürütülen soruşturma nedeniyle bu şirketlerin ithalat ve ihracat yaptığı ülkelerden Interpol vasıtasıyla bilgi talebinde bulunulmuştur. Bu şirketler arasında Alman menşeli bazı şirketler de vardır. Bu, ülkeler arasında işleyen rutin bir mekanizmadır. Bu kapsamda Almanya’ya iletilen talepte bir iletişim problemi olduğu tespit edilmiştir.

İçişleri Bakanımız ile Alman İçişleri Bakanı’nın görüşmesinde bu iletişim hatası tespit edildi. Görüşme oldukça yapıcı bir görüşme oldu. Tartışılan konu açıklığa kavuşturulmuştur. Bu hata nedeniyle Almanya’dan istenen bilgi talebinden sarfınazar edilmiştir. Bu bilgi talebi hafta sonu geri çekilmiştir. Almanya şirketleri ile ilgili Türkiye’de yürüyen herhangi bir soruşturma, kovuşturma yoktur. Bu bilgi talebi de Almanya şirketleri ile ilgili yürüyen soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili kesinlikle değildir. Türk şirketleri ile ilgili yürüyen bir soruşturma kapsamında Interpol üzerinde yürütülen rutin bir yazışmadan ibarettir.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz Çarşamba günü Alman Die Zeit gazetesi, Türkiye’nin ‘terörizme yardımcı’ oldukları iddiasıyla aralarında büyük Alman şirketlerinin de olduğu bir ‘kara liste’ sunduğunu bildirmişti.

Gazetenin haberinde, AKP hükümetinin Alman Federal Kriminal Dairesi (BKA) yetkililerine sunduğu listede 68 kişi ve şirketin adı bulunuyordu. Mayıs ayında İnterpol üzerinden BKA’ya sunulan ‘kara listede’ yer alan şirket ve kişilerin ‘Gülen Cemaati’ne yardım ettikleri’ iddia edilmişti.

BKA’nın Türkiye’nin listeye aldığı şirketlere dair daha ‘kesin’ deliller sunmasını istediği ancak Türk yetkililerden herhangi bir cevap alamadığı belirtilmişti. Alman yetkililer söz konusu listeyi ‘absürd’ ve ‘gülünç’ olarak değerlendirmişlerdi.

Listenin kamuoyuna açıklanmasından bir gün sonra ise Merkel hükümeti Erdoğan yönetimine yönelik bir dizi yaptırımı hayata geçireceğini açıklamıştı.

Gelişmeler üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Alman mevkidaşı Thomas de Maizière ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve liste konusunda “bir yanlış anlaşılmanın” olduğunu Alman tarafına iletmişti.

Türkiye’deki hiçbir Alman şirketine soruşturma açılmadığını ileten Bakan Soylu, Alman şirketlerin Türkiye’de yatırım yapmasından her zaman memnuniyet duyduklarını söylemişti.

Almanya İçişleri Bakanlığı da Türkiye hükümetinin listeyi geri çektiğini duyurmuştu.