Ana SayfaGüncelKayyum tepkiler üzerine geri adım attı: ‘Cegerxwîn’ tabelası yeniden asıldı

Kayyum tepkiler üzerine geri adım attı: ‘Cegerxwîn’ tabelası yeniden asıldı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da, Kürt şair Cegerxwîn’in isminin verildiği Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi’nin tabelası kayyum talimatıyla indirilmişti. Öğlen saatlerinde yerinden sökülen tabela gelen tepkiler üzerine yeniden asıldı.

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar Belediyesi tarafından 10 Nisan 2010 tarihinde açılan Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nin tabelası, bugün öğlen saatlerinde belediyeye atanan kayyumun talimatıyla indirilmişti.

Tabelanın sökme işlemi yapılırken, kayyum atanmasından bir süre sonra kültür merkezinin tabelasının yanına işlenen Arapça “Kulluk etmek” anlamına gelen “waw” harfine ise dokunulmamıştı.

Ancak gelen yoğun tepkiler üzerine Kayapınar Belediye kayyumu İlçe Kaymakamı Mustafa Kılıç geri adım attığı öğrenildi.

Tabela yeniden asıldı

Öğlen saatlerinde indirilen Cegerxwîn Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi’nin tabelası basında çıkan haberler ve tepkiler üzerine yeniden asıldı.

dihaber, Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’ne ‘15 Temmuz Millet Kültür Merkezi’ adı verileceğinin öğrenildiğini yazmıştı. Ancak verilen tepkiler üzerine asılmak için getirilen bu harfler, Cegerxwîn Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi’nin içerisine taşındı.

Cegerxwîn hakkında

Cegerxwîn 1903 yılında Gercüş’ün Hesarê köyünde dünyaya geldi.

1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine ailesi ile birlikte Amudê’ye göç etti.

18 yaşında Diyarbakır’a gelen Cegerxwîn, burada medrese eğitimi aldı. Bu dönemde Kürt kültürü ve edebiyat klasikleri ile tanıştı.

Şeyh Said İsyanı öncesi görev aldı ve isyandan sonra, önce Rewanduz’a ardından Bağdat’a gitti.

1928 yılında Kürtçe şiirler yazmaya başladı. Şiirleri Hawar dergisinde yayınlandı. Şiirlerinde sıkça Kürtlerin özgürlük mücadelesini, yine Kürt işçi ve köylülerin yerel burjuvalara ve toprak ağalarına karşı verdiği mücadeleyi işledi.

Kamışlı’da siyasi çalışmalar yürüttü.

Federal Kürdistan ve Bağdat’ta edebi çalışmalarını sürdürdü.

Çalışmalarına 1979 yılında gittiği İsveç’in Stockholm şehrinde devam eden Cegerxwîn, 1984 yılında burada hayatını kaybetti. Cenazesi Kamışlı’da defnedildi.




Önceki Haber
Tekirdağ'da orman yangını: 50 hektarlık arazi zarar gördü
Sonraki Haber
Yüksel'deki eylemler sürüyor: 247'nci günde Veli Saçılık yeniden gözaltında