Ana SayfaPolitikaKılıçdaroğlu ve Erdoğan’dan Guardian’a ’15 Temmuz’ yazısı

Kılıçdaroğlu ve Erdoğan’dan Guardian’a ’15 Temmuz’ yazısı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu 15 Temmuz vesilesiyle Guardian’a birer yazı kaleme aldı. Erdoğan yazısının genelinde Batılı ülkeleri eleştirirken, Batı’nın Türkiye’ye OHAL uygulamaları, demokrasi, insan hakları ve güvenlik konusundaki eleştirilerini reddetti. Kılıçdaroğlu ise yazısında “Bir yıl içinde Türk demokrasisi diktatörlüğe yakın bir rejime dönüştü” ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Guardian’a yazdı.

Erdoğan’dan Batılı ülkelere eleştiri

Erdoğan’ın gazete için kaleme aldığı yazının başlığı şöyle: ‘Darbe girişiminden bir yıl sonra, Türkiye demokratik değerleri savunmaya devam ediyor’.

Yazısında Batılı ülkeleri Fethullah Gülen’in destekçilerine sığınma hakkı tanıyarak, ‘Türk halkının yarasına tuz basmakla’ suçlayan Erdoğan, yine Batılı ülkelerin daha düşük seviyedeki ulusal güvenlik tehditleri karşısında OHAL ilan ettiğini, Türkiye’nin bu konuda eleştirilemeyeceğini söyledi.

Erdoğan yazısında Batı’ya yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü:

Darbe girişiminin püskürtülmesi demokrasi tarihi için bir dönüm noktasıdır. Diktatörlerin yönetimi altında yaşayan herkes için bir ilham ve umut kaynağı olacaktır. Maalesef Türkiye’nin müttefikleri, özellikle de Batılı dostları, olanların önemini kabul edememişlerdir.

Vatandaşlarımla birliktelik mesajları vermek yerine, çok sayıda Batılı hükümet ve kurum krizin nasıl sonuçlanacağını bekleyip görmeyi tercih etmişti. İkiyüzlülükleri ve çifte standartları, özgürlükleri savunmak için hayatlarını ortaya koyan Türk halkını derinden rahatsız etmiştir.

“Bugün Batılı liderlerin önünde bir seçenek var” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Ya teröristlerin yanında yer alacaklar ya da Türk halkının saygısını geri kazanacaklar.”

Kılıçdaroğlu hükümeti eleştirdi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise ‘Darbe girişiminden bir yıl sonra, demokrasi diktatörlüğe yakınlaştı’ başlıklı yazısında, Erdoğan’ın 15 Temmuz’daki krizden istifade ederek OHAL ilan ettiğini, tüm muhalif sesleri susturduğunu söyledi.

“Bir yıl içinde Türk demokrasisi diktatörlüğe yakın bir rejime dönüştü” diyen Kılıçdaroğlu, darbe girişiminde yer alan ‘FETÖ’ mensuplarının AKP tarafından o rütbelere getirildiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu yazısında ayrıca demokratik kurumların, parlamenter denetimin, yargı kontrolünün ve özgür medyanın güçlü olduğu bir toplumda darbe olamayacağını da belirtti.

Demokratik önlemler aldığını iddia eden hükümeti eleştiren CHP lideri, “Vekilleri, gazetecileri, akademisyenleri, yargıçları hapse atmak veya işkenceyi yaygınlaştırmak demokrasiyi savunmak değildir. Toplumun yarısını ‘terörist’ diye yaftalamak demokrasiyi savunmak değildir” dedi.

Kılıçdaroğlu “Hiçbir denge denetleme olmaksızın gücün bir kişinin elinde toplanması ise demokrasiye yönelik esas saldırıdır” diye yazdı.


Bu haberde BBC Türkçe ve Diken’den yararlanılmıştır.