Ana SayfaGüncelKışanak: Sur’da binlerce yıllık tarih siliniyor, bunun Palmira’yı yıkmaktan farkı yok

Kışanak: Sur’da binlerce yıllık tarih siliniyor, bunun Palmira’yı yıkmaktan farkı yok

HABER MERKEZİ – “Sur’da Mülksüzleştirme ve Zorunlu Göç” başlıklı foruma bir mektup gönderen tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Gerçek tarihi unutturup uydurma bir tarih oluşturmak, kente yeni bir kimlik giydirme politikasıdır. Bunun Palmira’yı yıkmaktan bir farkı yoktur” dedi.

Sosyal Haklar Derneği (SHD) ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde süren yıkıma dikkat çekmek amacı ile “Sur’da Mülksüzleştirme ve Zorunlu Göç” başlıklı forum düzenledi.

Taksim Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen foruma, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Sur mahalle muhtarları ve Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi temsilcileri de katıldı.

Forumda, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın cezaevinden gönderdiği mesaj da okundu.

Kışanak, Sur’daki yıkıma işaret ettiği mesajında “Bunun Palmira’yı yıkmaktan bir farkı yoktur” dedi.

Tutuklu belediye eşbaşkanı Kışanak’ın mesajı şöyle:

Sur’da kalmakta direnen 560 aile için Diyarbakır Belediyesi olarak yapmış olduğumuz protokolün işletilmesi yaşamsal özelliktedir.

Sur’daki binalar yenilenebilirdi. Oradaki insanların çıkartılması, mülklerinin değiştirilmesi gerekmiyordu. Belediyenin çektiği uydu fotoğraflarından sadece 5 mahallede kısmi yıkım vardı. Ve oradaki evlerin yüzde 60-70’i onarılabilirdi. Oysa tümü için acele kamulaştırma kararı alındı.

Bu karar yoksulları kentin çeperine sürmek, kentin sosyal ve kültürel dokusunu değiştirmeye yöneliktir.

Buna karşı durmak hala mümkün. Sur’daki politika binlerce yıllık tarihi silip yeniden yazmaktır. Gerçek tarihi unutturup, uydurma bir tarih oluşturmak, kente yeni bir kimlik giydirme politikasıdır. Bunun Palmira’yı yıkmaktan bir farkı yoktur.