Ana SayfaToplumsal Cinsiyet‘Kıyafetime Karışma’ diyen kadınlar sokakta: ‘Artık yeter, hayatın içindeyiz’

‘Kıyafetime Karışma’ diyen kadınlar sokakta: ‘Artık yeter, hayatın içindeyiz’

HABER MERKEZİ – ‘Kıyafetime Karışma’ diyen binlerce kadın Kadıköy sokaklarını doldurdu. Kadınlar baskılara karşı yaptıkları eylemde “Sessiz kalmıyoruz artık yeter hayatın içindeyiz ve olmaya devam edeceğiz” dedi.

İstanbul Kadıköy’de ‘Kıyafetime Karışma’ diyen binlerce kadın Süreyya Operası önünde bir araya geldi.

Binlerce kadının katılımıyla rıhtıma doğru yürüyüş yapan kadınlara şarkıcı Yonca Evcimik de eşlik ederek ‘Haddini bil, kendine gel’ şarkısını söyledi.

Grup “Kıyafetime karışma, kadınlar için adalet”, “Müftülük işine bak hayatıma karışma” pankartını taşıdı.

“Nerede, ne aman, ne giyeceğimize biz karar veririz”

Çok sayıda kadın grubunun ortaklaşa düzenlediği eylemde sık sık “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadınlar birleşti mücadele büyüdü”, “Ne istersek giyeriz her yerde de gezeriz”, “Tayyip kaç kaç kadınlar geliyor”, “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan eylemin çağrıcılarından Dilber Sünnetçioğlu, “Ayşegül Terzi, Ebru Tireli, Melisa Sağlam, Canan Kaymakçı… Her biri kıyafetleri bahane edilerek saldırıya uğradı. Toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar bugün artık yeter diyoruz. Ne zaman nerede ne giyeceğimize biz karar veririz. Kıyafetimize karışmayın pembe vagonlarla bizi ayrıştırmaya çalışmayın” dedi.

“Saldırılara davetiye çıkaran bir tasarının geçmesine izin vermeyeceğiz”

Saldırılara davetiye çıkaran bir yasa tasarısı ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Sünnetçioğlu, şunları ifade etti:

Bir kez daha haykırıyoruz çocuk istismarının önünü açan o utanç önergesini tüm dünya görüşünden kadınlarla kadın örgütleri ile birlikte mücadele ederek meclisin kapısına dayanarak geri çektirdik. Tekrardan türlü yöntemlerle karşımıza çıkardığınız yasanın geçmesine asla izin vermeyeceğiz.

“Hayatın içinde olmaya devam edeceğiz”

Hiçbir saldırıda kadınları yalnız bırakmadıklarını ve pes etmediklerini belirten Sünnetçioğlu sözlerini şöyle sonlandırdı:

Nasıl ki atılan ilk tekmede olduğu gibi sözlü veya fiziki saldırıya uğrayan kadınları yalnız bırakmadık. Seslerine ses olduysak bugün de burada direnişimizi sürdürüyoruz. ‘Bacaklarımız açıkta olabilir’ dedik, ‘istediğimiz gibi giyiniriz istediğimiz saatte istediğimiz yerde oluruz’ dedik. Özgürlüğümüzden vazgeçmeyeceğiz pes etmek yok dedik. Şimdi de inadına istediğimiz gibi giyinmeye bu konuyu direniş alanına çevirmeye kararlıyız. Çocuk istismarının, kadını ayrımcılığın önünü açan posta sayısını da en yüksek perdeden hayır diyoruz sessiz kalmıyoruz artık yeter hayatın içindeyiz ve olmaya devam edeceğiz.


Bu haber Gazete Şûjin’den derlenmiştir.