Ana SayfaDünya‘Körfez Krizi’nin nedeni BAE’nin düzenlediği siber saldırı’

‘Körfez Krizi’nin nedeni BAE’nin düzenlediği siber saldırı’

HABER MERKEZİ – Washington Post gazetesinde yayınlanan istihbarat raporunda Körfez Krizi’ne Birleşik Arap Emirlikleri’nin düzenlediği siber saldırının yol açtığı iddia edildi. Arap Emirlikleri ise suçlamaları reddetti ve “Katar’ın cihatçı ve terörist eylemlerin gayrı resmi sponsorluğunu yapmasına izin verilmemesi gerektiğini” belirterek Katar’a uygulanan yaptırımların uzun vadeli olabileceğinin sinyalini verdi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülkenin “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almasının ardından yaşanan krizde yeni bir gelişme yaşandı.

Washington Post gazetesinde yer alan haberde, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) krize gerekçe olarak kullanmak üzere Katar hükümetinin resmi internet sitesini manipüle edip yalan haber yayınlattığı iddia edildi.

ABD istihbarat servislerinin raporuna dayandırılan habere göre konuyu 23 Mayıs’ta görüşen BAE yönetimi, ertesi gün Katar Haber Ajansı’nın internet sayfasında Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani’nin sözde İran’ı övdüğü ve İsrail ile dostluk ilişkilerinden söz ettiği bir haber yayınladı.

Benzeri mesajlar haber ajansının Twitter paylaşımlarında da çıkmıştı.

Katar Haber Ajansı ise derhal sayfasından çıkardığı haberin hackerler tarafından eklendiğini duyurmuştu.

Bu düzeltmeye rağmen Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Mısır Doha medyasını engellemiş ve bu ülkeyle diplomatik ilişkilerine son vermişti.

BAE’den yalanlama

Washington Post’ta yer alan bu iddiaya ilişkin cevap ise BAE’nin Washington Büyükelçiliği’nden geldi.

Yayınlanan bildiride, gazetede çıkan haberin asılsız olduğu ve Katar’ın resmi internet sitesine yapılan hacker saldırısıyla ilgilerinin olmadığını duyuruldu.

BAE: Katar yaptırımları uzayabilir

Diğer yandan BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, ‘uluslararası arabuluculuk kanalıyla bölgesel uzlaşmaya ihtiyaçları olduğunu’ dile getirdi.

‘Doha yönetimi üzerindeki baskıların sonuç vermeye başladığını’ da söyleyen Gargaş, “300 milyar dolarlık rezervi olan Katar’ın cihatçı ve terörist eylemlerin gayrı resmi sponsorluğunu yapmasına izin verilmemesi gerektiğini” ifade etti.

Bakan, ABD ile Katar arasında “terörizm ile mücadeleyi konu alan bir belge imzalanmasını” olumlu karşıladıklarını sözlerine ekledi.

Gargaş, Katar’a uyguladıkları yaptırımların uzun vadeli olabileceğini de dile getirdi.

  Trump etkisi: Katar'a politik saldırı nasıl başladı? - DAVID HEARST

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Körfez’deki dört Arap ülkesi, bölgedeki krizin çözümü için Katar’ın önüne bir talep listesi koymuştu.

Listede yer alan talepler şöyleydi:

–          El-Cezire haber kanalı kapatılacak.

–          Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü kapatılacak ve Türkiye’yle askeri ortaklık sonlandırılacak.

–          Katar, radikal grupları desteklemeyecek.

–          İran ile ilişkiler azaltılacak.

–          Katar, tazminat ödeyecek.

–          Katar ülkelerin ‘terörizm’ iddiasıyla iadesini istediği kişileri teslim edecek.

–          Katar Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır vatandaşı olanları kendi vatandaşlığına kabul etmeyecek, kendi topraklarında bulunan bu dört ülkenin vatandaşlarını ise sınırdışı edecek (Katar’ın ülkelerin işlerine karışamaması için).

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleriü ve Bahreyn’in ablukanın kaldırılması karşılığında ilettiği talepler listesini ‘mantıklı olmadığı’ gerekçesi ile reddettiklerini açıklamıştı.


Bu haberde DW Türkçe’den faydalanılmıştır.