Ana SayfaGüncelKriz büyüyor: Almanya Türkiye ile savunma projelerini de durduruyor

Kriz büyüyor: Almanya Türkiye ile savunma projelerini de durduruyor

HABER MERKEZİ – İnsan hakları savunucularının tutuklanmasının ardından Almanya ile Türkiye arasında başlayan yeni krizi büyürken, Almanya’nın Türkiye ile devam eden ve gelecekte planlanan silahlanma projelerini de askıya alacağı bildirildi.

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan altı hak savunucusu arasında yer alan Almanyalı insan hakları aktivisti Peter Steudtner’in tutuklanması, son dönemde İncirlik ve Konya’daki üsler ve gazeteci Deniz Yücel’in tutukluluğu nedeniyle kriz halinde olan Almanya ile Türkiye ilişkilerinde yeni bir krizin kapısını araladı.

Almanya Türkiye’ye karşı bir dizi ekonomik ve diplomatik yaptırımı uygulamaya koymaya başlarken, Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild’de yer alan habere göre Almanya, Türkiye ile savunma projelerini de askıya aldı.

Gazetenin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Almanya’nın kararının devam eden ve gelecekte planlanan projeleri içerdiği bildirildi.

Haberde iki NATO müttefiki arasındaki gerginliğin tırmanmasının Almanya tarafının kararında etkili olduğu ifade edildi.

Almanya hükümetinden bu konuya dair henüz resmi bir açıklama gelmiş değil.

Ne olmuştu?

Aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek Berlin’e dönen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Perşembe günü Türkiye ile ilişkilerde gösterilen sabrın sonuna gelindiğini belirtmişti.

Gabriel, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının sertleştirilmesi ve kredi garantilerinin ve Avrupa Birliği (AB) mali yardımlarının gözden geçirilmesi gibi önlemler açıklamıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Almanya’nın Türkiye’yi ekonomik olarak tehdit ettiğini söyleyerek Türkiye’nin karşılık vereceğini belirtmişti.