Ana SayfaEkonomiKriz turizmi vurdu: ‘Fiyatlar 10 yıldan daha geride ama Avrupalı turist gelmiyor’

Kriz turizmi vurdu: ‘Fiyatlar 10 yıldan daha geride ama Avrupalı turist gelmiyor’

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yaşadığı siyasi krizler turizm sektörünü etkilemeye devam ediyor. Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, fiyatların neredeyse 10 yıldan daha fazla geriye gitmesine rağmen Avrupalı turistlerin Türkiye’yi tercih etmediğini söyledi.

Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yaşadığı kriz en çok da turizm sektörünü etkiliyor.

Referandum öncesi Hollanda ile başlayan şimdi ise Almanya’yla süren kriz Avrupalı turistlerin Türkiye’ye gelişlerini etkiledi.

Türkiye’de turizm sektöründeki önde gelen şirketlerden Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, fiyatların neredeyse 10 yıldan daha fazla geriye gitmesine rağmen Avrupalı turistlerin Türkiye’yi tercih etmediğini söyledi.

Cumhuriyet’e konuşan Onaran, “Avrupalı artık ben Türkiye’ye gelmem diyor. Politik söylemleri değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

Geçmiş yıllarda otellerin doluluk oranının 9 ay civarına çıktığını hatırlatan Onaran, siyasi krizler nedeniyle son 2 yılda yaşananların sektörü derinden etkilediğini söyledi.

Onaran şöyle devam etti:

Son iki yılda yaşadıklarımız bizi öyle geriye götürdü ki… Fiyatlar neredeyse 10 yıldan daha fazla geriye gitti. Bu İstanbul için de Antalya için de geçerli. İstanbul’daki fiyatlar yüzde 40’lar civarında düştü. İç turizm için son üç yıldır fiyatlarda artışa gidilmedi. 2 yılda enflasyon karşısında yüzde 20’lik kayıp var.

2014 seviyesindeki fiyatları 2019’da yakalasak iyidir. O da her şey çok iyi giderse… Herkesin hadi artık Türkiye’ye gidelim demesi gerekiyor ki fiyatlar yükselsin. Hâlâ Avrupa pazarı düşüşte. Avrupa bölgesi artık ben Türkiye’ye gelmem diyor. Bunda politik söylemler çok rol oynuyor. Bunları aşmamız lazım. Çünkü bizim yakın çevremizden turist getirmemiz gerekiyor. Biz şu anda Hindistan ve Çin’den turist getirmek için çaba sarfediyoruz. Doğru ama şunu unutmayalım; Hindistadan getirdiklerimizin sayısını 2 katına çıkardığımızda + 100 bin kişi gelecek. Ama Almanya’da yüzde 10 daha artırdığımızda yarım milyon daha turist getirmiş olacağız. Batı bizim için büyük potansiyeldir. Türkiye’ye gelen turistin yarıdan fazlası Avrupa’dan geliyor. Tek bir yerden gelen turiste bel bağlamak da tehlikeli. Rusya örneğinde bunu gördük. Turizmi çeşitlendirmek çok doğru. Ama Avrupa’yı unutmamamız gerekiyor.