Ana SayfaDünyaKuzey Kore: ‘Kıtalararası balistik füze çalışmalarını tamamladık, istediğimiz yeri vururuz’

Kuzey Kore: ‘Kıtalararası balistik füze çalışmalarını tamamladık, istediğimiz yeri vururuz’

HABER MERKEZİ – ABD’nin yaptırımlarına rağmen nükleer silah çalışmalarını sürdüren Kuzey Kore’den bugün yaptığı ‘füze atışı denemesi’ için “İlk kıtalararası balistik füzenin testlerini tamamladık, dünyada istediğimiz yeri vururuz” açıklaması geldi. Dünya liderleri Cuma günü gerçekleşecek G20 zirvesinde Kuzey Kore’ye karşı alınacak tavrı konuşacak.

Yirmi ülkenin liderlerinin katılacağı G20 zirvesine üç gün kala Kuzey Kore, ilk kıtalararası balistik füzenin (ICBM) testlerinin tamamlandığını duyurdu.

Kuzey Kore nisandan beri yaptırımlara rağmen nükleer silah ve füze denemelerini arttırarak sürdürüyordu.

1 Temmuz’da Güney Kore lideri Moon Jae-in ile yaptığı görüşme sonrasında ABD başkanı Donald Trump, “Kuzey Kore’ye karşı sabrın tükendiğini” söylemişti.

  Trump: Kuzey Kore rejimine karşı sabrımız tükendi

‘Testler başarılı, istediğimiz yeri vururuz’

Bugün yaptığı test atışıyla Kuzey Kore, ilk kıtalararası balistik füzenin (ICBM) başarıyla atıldığını ve ‘dünyada istedikleri yeri vurabileceklerini’ iddia etti.

Kuzey Kore medyası füzenin 39 dakika boyunca havada kalıp 2.802 km irtifada 933 km yol kat ettiğini belirtti.

Güney Koreli, Japonyalı ve ABD’li yetkililer Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ın yaklaşık 100 kilometre kuzeydoğusundaki Panghyon hava sahasından ateşlenen füzenin Japonya yakınlarında denize düştüğünü doğruladı.

Güney Kore: Füzenin ICBM olup olmadığı henüz kesin değil

Güvenlik Konseyi toplantısı düzenleyen Güney Kore Başkanı Moon Jae-in, füzenin ICBM olup olmadığının henüz kesinlik kazanmadığını belirtti.

Japonya başbakanı Shinzo Abe, özellikle Çin ve Rusya başkanlarına Pyongyang’ın füze denemeleri hakkında daha baskıcı bir rol üstlenmelerini söyleyeceklerini ifade etti:

Liderler G20 zirvesinde buluşacak. Kuzey Kore’nin konusunda uluslararası dayanışma öneriyorum. ABD, Güney Kore ve Japonya bu konuda şimdiden ittifak halindedir.

Amerika Başkanı Donald Trump son füze denemelerinin ardından sosyal medya sitesi Twitter’dan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u hedef aldı:

Tweetlerin Türkçesi ise şöyle:

Kuzey Kore yeni bir füze attı. Bu adamın yapacak daha iyi bir şeyi yok mu? Güney Kore’nin ve Japonya’nın buna biraz daha dayanabileceğini sanmıyorum. Belki Çin önemli bir adım atar da Kuzey Kore’nin bu saçmalığını bir kerede sona erdirir.

Ne olmuştu?

Kuzey Kore yaptırımlara rağmen nükleer silah programı üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

İkisi geçen yıl olmak üzere 2006 yılından bu yana 5 nükleer füze denemesi yapan Kuzey Kore, 5 Nisan Çarşamba günü de balistik füze denemesinde bulunmuştu. Japonya’ya doğru fırlatılan füze 60 kilometre uçtuktan sonra infilak etmişti.

Kuzey Kore’nin üzerinde çalıştığı nükleer başlıklı füzelerin menzilinin ABD topraklarına ulaşabildiği belirtiliyor.

Amerikan yönetimi ise Kuzey Kore’nin füze denemesine sert tepki gösteriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, eğer Çin Kuzey Kore’ye nükleer silah programından vazgeçme yönünde baskı yapmazsa, ABD’nin Kuzey Kore konusunda tek başına hareket edeceğini ifade etmişti.

Öyle ki ABD Nisan ayında Deniz Kuvvetleri’ne ait bazı savaş gemilerini Kore Yarımadası’na göndermişti.

Kuzey Kore ise bu hamleye karşılık olarak ABD’nin gönderdiği uçak gemisini vurmaya hazır olduğunu duyurmuştu.