Ana SayfaEkolojiKuzey Ormanları Savunması’ndan İBB’ye: Asıl afet sizsiniz

Kuzey Ormanları Savunması’ndan İBB’ye: Asıl afet sizsiniz

HABER MERKEZİ – Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul’da iki kez etkili olan yağış ve fırtına sonrası yaşanan sel felaketinden sorumlu tuttuğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni protesto etti. Eylemde “Asıl afet sizsiniz” denilerek Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş istifaya çağrıldı.

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), sel baskınlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaşadıkları eksikliklere dikkat çekmek için Fatih’te bulunan belediye binası önünde açıklama yaptı.

“Asıl afet sizsiniz, istifa edin” pankartının açıldığı eylemde, “Kuzey Ormanları yoksa İstanbul da yok”, “Ormanlara kıyanlar İstanbul’u boğanlar”, “Kıyıları betonla dolduranlar İstanbul’u boğanlar” dövizleri açıldı. Eylemde, sık sık “Yağmur yağıyor, seller akıyor, belediye camdan bakıyor” ve “Topbaş elini İstanbul’dan çek” sloganları atıldı.

KOS adına açıklamayı yapan Deniz Yazlı, Türkiye kentlerinin emlak ve inşaat şirketlerinin arzu ve talepleri doğrultusunda şekillenen rant odaklı bir kentleşmeyle karşı karşıya olduğunu söyledi ve merkezi ve yerel yönetimlerin tedbir almak yerine küresel iklim değişikliği etkilerini artıracak uygulamaları devreye koyduğunu söyledi.

Deniz Yazlı, Türkiye kentlerinin son 15 yılda halkın gereksinim ve talepleri doğrultusunda hizmetlerini içeren insan odaklı kentleşmenin yapılmadığını belirtti.

Emlak ve inşaat şirketlerinin arzu ve talepleri doğrultusunda şekillenen rant odaklı bir kentleşmeyle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Yazlı, Türkiye’deki merkezi ve yerel yönetimlerin tedbir almak yerine küresel iklim değişikliği etkilerini artıracak uygulamaları yaptığına dikkat çekti.

Yaşanan sel felaketlerinden vatandaşın kendi çabalarıyla kurtulduğunu belirten Yazlı şunları söyledi:

Vatandaşlar kendi çabalarıyla ve diğer vatandaşların yardımıyla sel sularından kurtulmuşlardır. Ve bilinmelidir ki bu felaketlerde can kaybı olmaması bir mucizedir. Kentin altyapısını yenilemek yerine işlevsiz projelere vatandaşın cebinden milyarlarca dolar harcayan idareler, vatandaşları lağım suları içinde yüzdürmüş, vatandaşın sağlığını tehlikeye atmıştır.

Kentin yönetimi ortada yoktu; kaos, panik, korku yönetimi kente el koydu.

İstanbul rant hırsıyla kemirilen Kuzey Ormanları, yeşil alanlar ve toprağın yerine konan beton ucubeler, bilim düşmanı ve sermaye dostu belediyecilik yüzünden “afetler diyarı” oldu.

Sorumlular ve asıl afet sağlıklı altyapıyı kurmayan İBB’dir.