Ana SayfaGüncelMeclis tarihinde bir ilk: HDP’li Hezer ve Sarıyıldız’ın vekillikleri ‘devamsızlıktan’ düşürüldü

Meclis tarihinde bir ilk: HDP’li Hezer ve Sarıyıldız’ın vekillikleri ‘devamsızlıktan’ düşürüldü

HABER MERKEZİ – HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ile Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın vekillikleri Meclis tarihinde bir ilke imza atılarak ‘devamsızlıktan’ düşürüldü. Kara tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Diyarbakır’da devam eden ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde yaptığı açıklamada ‘Faşistler kaybedecek, direnenler kazanacak’ dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ile Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın milletvekillikleri ‘devamsızlık’ gerekçesiyle düşürüldü.

Öztürk için yapılan oylamaya 344 milletvekili katılırken, Öztürk’ün milletvekilliği 20’ye karşı 324 oyla düşürüldü.

Sarıyıldız için yapılan oylamaya ise 357 kişi katıldı. Sarıyıldız’ın milletvekilliği de 29’a karşı 328 oyla düşürüldü.

Komisyon 14 Haziran’da karar vermişti

Meclis Karma Komisyonu 14 Haziran 2017’de HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar vermişti.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de bu karara karşı savunma yapmış ve kararın tamamen siyasi olduğunu belirtmişti.

Sarıyıldız: Bize dönük bu kararda Erdoğan’ın özel garazı var

Milletvekilliği düşürülen Faysal Sarıyıldız ise yaptığı açıklamada kendileri hakkında alınan kararda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın ‘kendilerine dönük özel garazı’ olduğunu belirtti.

dihaber‘de yer alan habere göre Sarıyıldız, HDP’nin tasfiye edilmeye çalışıldığını belirterek bu durumun Erdoğan’ın Ortadoğu’daki politikalarının iflas etmesi ve HDP’nin Türkiye’de gittikçe büyüyen bir parti oluşuyla bağlantılı olduğunu belirtti.

Sarıyıldız şunları kaydetti:

Erdoğan sadece savaştan, şiddetten, katliamdan medet uman bir noktaya geldi. O günden bugüne, Kürdistan kentleri yerle bir edildi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk oldu. Kentler yıkıldı, insanlar evinden yurdundan atıldı, binlerce çocuk yetim kaldı, yüzlerce insanımız herkesin gözü önünde diri diri yakıldı. Tarihin en kirli katliamları yaşandı. Büyük günahlar işlendi.

Katliamlarla yetinmediler. Onları teşhir edecek bir partinin varlığından korktular. O da HDP’ydi. Çünkü onların yaptığı suçların teşhir edecek, onları uluslararası mahkemelerde yargılayacak olan süreci başlatacak olan siyasi bir parti vardı. Onun da tasfiye edilmesi gerekiyordu. Halkın tamamen öncüsüz bırakılması gerekiyordu. O yüzden HDP’ye yöneldiler.

Erdoğan’ın bir suç arşivi hazırlanmış durumda. Aslında bunun da korkusu var. Yarın öbür gün yargılanacağından korkuyor. O nedenle bu süreci başlatan, sürdüren, devam eden, tüm bireyleri ve şahısları etkisiz kılmak istiyor. Bize dönük bu son kararın nedenlerinden biri de budur.

Hezer Öztürk: HDP fikriyatı artık kabul gördü ve uykularını kaçırıyor

Vekilliği düşürülen bir diğer HDP’li Tuğba Hezer Öztürk ise dihaber’e yaptığı değerlendirmede, ‘diktatörlük anayasasını bize dayatanlar ülkeyi yangın yerine çevirdi’ dedi.

Genel Kurul’da alınan kararın, kendileri şahsında HDP’ye oy verenlerin iradesinin yok sayılması anlamına geldiğini belirten Hezer Öztürk şunları kaydetti:

Vekilliklerimizin düşürülmesine gelene kadar artık aklın ve vicdanların kaldırmayacağı olaylara tanıklık ettik. Kendi iktidarı için gözümüzün içine soka soka her gün darbe yapıyorlar. Her türlü hukuktan, adaletten, vicdandan yoksun politikaları hayata geçirmekten bir an olsun bile çekinmiyorlar. Eş genel başkanlarımızı, milletvekillerimizi, belediye eş başkanlarımızı aylardır rehin alanlar, üfürükten fezlekelere ceza yağdırıp daha fazla vekilliği düşürmenin peşindeler. Kürtler siyasi, fiziki ve kültürel soykırımdan geçiriliyor.

Demokrasiden yalıtılmış, barıştan koparılmış, hukuksuzlukla yoğrulmuş bir sistem Erdoğan’ın bu kirli yarıştaki formülüdür. Bu yüzden de engel istemiyor. Ne engel varsa yok etmeyi, susturmayı koymuş ajandasına. HDP’ye saldırılar da bunun sebebidir. Ancak hiçbir şekilde bu formülle başarıya ulaşamadı. Çünkü Kürtler dayatılan onursuzluğu kabul etmedi, onun makul Kürtleri olmadı. HDP cezaevlerine, yasaklara, baskılara rağmen hala onu korkutuyor. Çünkü HDP fikriyatı artık kabul gördü ve uykularını kaçırıyor. Bu yüzden daha fazla saldırıyor. Daha fazla saldırarak kendini meşrulaştırma çabası, zehrini kendisine akıtmaktan öteye gitmiyor.

Kerestecioğlu: Bu da size şeref madalyası olsun

Sarıyıldız ve Hezer Öztürk’ün vekilliklerinin düşürülmesinin ardından Meclis Genel Kurulu’unda söz alan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu şunları kaydetti:

Tarihe çok önemli bir not daha düştünüz. SMS’le çağrılıp koşa koşa buraya geldiniz. Boş bıraktığınız Meclis’i bir anda iki milletvekilinin vekilliğini düşürmek için doldurdunuz. Bu da size şeref madalyası olsun.
Kendinizin hiç devamlılığı olmadığı halde, bir zamanlar başbakanınız olan Davutoğlu bu Meclis’te olmadığı halde, bunun gibi kaç tane örnek de sayılabileceği hâlde eşitsiz, haksız, hukuksuz bir şekilde Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer’in vekilliğinin düşürülmesine gayet mutlu mesut bir şekilde karar verdiniz. Bu da size yine şeref madalyası olsun.
Biz bu ülkede siyaset yapmaya devam edeceğiz. Biz bu ülkede hayatımız boyunca bugüne kadar savunduğumuz gibi demokratik siyaseti sürdürmeye devam edeceğiz. Vekillikler, bu Meclis’in bu turuncu sandalyelerinde, bu kasvetli havasında, tatile giden vekillerin bulunduğu atmosferde düşürülse bile biz milletin vekiliyiz, bunu böyle bilin.

Yıldırım: Faşistler kaybedecek, direnenler kazanacak

Diyarbakır’daki Vicdan ve Adalet Nöbetinde bulunan HDP milletvekilleri de Sarıyıldız ve Hezer’in milletvekilliklerinin düşürülmesine zılgıtlar ve alkışlarla tepki gösterdi. Milletvekilleri adına söz alan Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, ‘Tuğba Hezer Van ve Serhad halkının, Faysal Sarıyıldız ise Şırnak ve Botan halkının sorumluluğunu omuzlarında taşıdı. Ömürlerinin sonuna kadar da taşıyacaklar’ değerlendirmesinde bulundu.
Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
Bir şeye biz inandık, bunu da tarihten alıyoruz. Faşistler kaybedecek. Direnenler, özgürlük tutkunları, demokrasi ve barış mücadelesi yürütenler kazanacak. Bu mücadeleyi er geç mazlumlar özgürlük sevdalıları kazanacak.
Bizim 3 gündür başlattığımız direniş de böyle bir şeydir. Biz bir maya çaldık. Bu maya dalga dalga yayılacak. Öyle, çelik bariyerlerle engellenemez. Nasıl ki yüreğimizin atışını, beynimizi engelleyemeyeceklerse menzile ulaşmamızı da engelleyemeyecekler.
Her birimiz Tuğba Hezer’iz, her birimiz Faysal Sarıyıldız’ız. Aynı yola çıktık ve bu yolun menziline ulaşacağız. Mutlaka biz kazanacağız. Faşistler ve darbeciler kaybedecek. Tuğba Hezer onurumuzdur, Faysal Sarıyıldız onurumuzdur!

Yüksekdağ’ın vekilliği düşürülmüştü

Daha önce HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ’ın 21 Şubat’ta milletvekilliği, 9 Mart’ta da parti üyeliği düşürülmüştü.

Partinin eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da dahil 11 milletvekili ise cezaevinde.