Ana SayfaDünyaMerkel: Erdoğan ile derin farklılığımız sürüyor, hasıraltı edilemez

Merkel: Erdoğan ile derin farklılığımız sürüyor, hasıraltı edilemez

HABER MERKEZİ – Hamburg’ta düzenlenen G20 zirvesinde basın açıklaması yapan Almanya Başbaşkanı Angela Merkel, tüm ülkelerin sonuç bildirgesinde mutabakata vardığını söyledi. Merkel Türkiye ile olan ilişkilerine dair ise “Erdoğan ile derin farklılıklarımız varlığını sürdürüyor” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’nın Hamburg kentinde gerçekleşen G20 Zirvesi’nde basın açıklaması yaptı.

Ülkelerinin sonuç bildirgesinde anlaşmaya vardığını duyuran Merkel, G20 Zirvesi’ne katılan liderlerin iklim politikası konusunda ABD’nin yaklaşımını paylaşmadıklarını söyledi.

‘Erdoğan ile sorunlar hasıraltı edilebilir nitelikte değil’

Almanya – Türkiye ilişkilerini değerlendiren Merkel, “Erdoğan ile derin farklılıklarımız varlığını sürdürüyor” diye konuştu.

Ayrıca Merkel, bunların hasıraltı edilebilir nitelikte olmadığını da belirtti. Merkel bu farklılıklara örnek olarak ise Türkiye’de 15 Temmuz sonrası yaşanan tutuklamaları ve Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ziyaretinin engellenmesini gösterdi.

‘ABD’nin İklim Anlaşması’ndan çekilmesine üzüldüm’

Merkel, ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesini de eleştirerek şu ifadeleri kullandı:

ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesini üzüntüyle karşılıyorum. Son açıklamayla birlikte ABD’nin inişe geçtiği görüntüsü netleşmiş oldu. Paris Anlaşması’ndan geri dönüş olmayacağını bildiren diğer 19 ülke için ise gayet memnunum.

‘Putin ile Trump’ın görüşmesi diyaloğun başlangıcı’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Trump ile görüşmesine değinen Almanya Başbakanı Merkel, ikili arasındaki ilk görüşmenin Hamburg’da gerçekleşmesinden dolayı memnun olduğunu ifade etti.

Merkel, görüşme sebebiyle mutlu olduğunu, görüşmenin ilişkilerin gelişeceğine dair umutların ve yeni bir diyalogun başlangıcı olduğunu söyledi.

Angela Merkel ayrıca görüşmenin iki ülke arasında istikrarlı bir ilişkiye temel oluşturmasını umduğunu dile getirdi.