Ana SayfaToplumsal CinsiyetMor Çatı: Kadınların yüzde 91’i en yakınlarından şiddet görüyor

Mor Çatı: Kadınların yüzde 91’i en yakınlarından şiddet görüyor

HABER MERKEZİ – Mor Çatı Dayanışma Merkezi’nin şiddete maruz bırakılan kadın ve çocukların başvuruları sonucu hazırladığı 2017’nin ilk 6 ayına ilişkin raporu yayınladı. Rapora göre kadınların yüzde 91’i en yakınları tarafından şiddet maruz bırakılıyor. En yaygın şiddet türü ise psikolojik şiddet.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Mor Çatı Dayanışma Merkezi şiddete maruz kalan kadın ve çocukların başvurusu üzerine hazırladığı 2017 yılının ilk 6 aylık faaliyet raporunu yayınladı.

609 kadın ve çocukla, 1277 görüşme yapılarak hazırlanan raporda en fazla başvurunun İstanbul’dan geldiği belirtildi.

Şiddete maruz kaldığı için Mor Çatı’dan destek alan kişilerin 0-77 yaş aralığında olduğu, destek verilenlerden %2,5’inin ise 15 yaşından küçük çocuklar olduğu kaydedildi.

‘Kadınlar en çok yakınları tarafından şiddet uğruyor’

Kadınların en çok yakınları tarafından şiddete uğradığının vurgulandığı raporda şöyle denildi:

Mor Çatı’ya başvuran ve medeni durumunu paylaşan kadınların %43,8’i resmi nikâhlı evliydi. Şiddet uygulayanların çoğu (%91) kadınların en yakınındaki, tanıdığı ve güvendiği erkeklerdi. Başvuran kadınların %57’si eşleri ya da eski eşlerinin şiddetine maruz kaldıklarını paylaştılar.

Psikolojik şiddet

Raporda, bu yılın ilk 6 ayında da kadın ve çocukların maruz kaldıkları şiddet biçimleri içinde en yaygın olanın %46 oranıyla psikolojik şiddet olduğu görüldü.

En sık olarak karşılaşılan psikolojik şiddet biçimleri ise; hakaret etme, tehdit, küfür, çocuklarla tehdit etme, aşağılama.

Fiziksel şiddet

Psikolojik şiddetten sonra kadınların en fazla maruz kaldıklarını dile getirdikleri şiddet biçimi ise fiziksel şiddet.

Kadınların beyanlarına göre sıklıkla uygulanan fiziksel şiddet çeşitleri ise tokat atma, boğma, saçını çekme, itekleme, eşya fırlatma, cisim kullanarak vurma.

Ekonomik şiddet

Kadınların karşılaştıkları bir diğer şiddet türü ise ekonomik şiddet.

Bu şiddet türü kadınların maaşına el koyma, çalışmalarına izin vermeme, kadının adına kredi çekip borçlandırdıktan sonra bunu bir tehdit aracı olarak kullanma, evin ve çocukların geçimi konusunda kadını yalnız bırakma olarak ortaya çıkıyor.

Cinsel şiddet

Cinsel şiddete maruz kaldığını paylaşan kadınlar, evlilik içinde ve dışında tecavüz, taciz, cinsel olarak aşağılanma gibi cinsel şiddet biçimlerine maruz kalmaları nedeniyle Mor Çatı’dan destek aldı.


Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.