Ana SayfaEkoloji‘Ne ilk ne de son olacak’: Ağaca tutunabileceği toprak, rüzgara hareket edebileceği alan bırakılmadı

‘Ne ilk ne de son olacak’: Ağaca tutunabileceği toprak, rüzgara hareket edebileceği alan bırakılmadı

HABER MERKEZİ – İstanbul’da ay içinde iki kez etkili olan yağış ve fırtına sonrası ortaya çıkan tablonun “doğal afet” olarak algılanmasının doğru olmadığını belirten TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük, plansız kentleşme ve projelere dikkat çekerek, “Bu ne ilk ne de son olacak. Ne ağacın tutunabileceği toprak ne de rüzgarın hareket edebileceği alan kaldı” dedi.

İstanbul’da Temmuz ayı içinde iki kez etkili olan şiddetli yağış ve fırtına, kentte yaşamı felç ederken, son dönemlerde hayata geçirilen projelerle gündeme gelen kentteki yapılaşmayı da tartışmaya açtı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük yaşananlara “doğal afet” olarak algılanması doğru değil. Küçük, iklim değişikliğinden ziyade iklimin değişimini etkileyen nedenlerin gözden geçirilmesi gerektiği görüşünde.

İstanbul’da plansız kentleşme ve projelerin ne rüzgara hareket edecek alan ne de ağaca tutunacak zemin bırakmadığını söyleyen Küçük, “Selin en büyük nedeni kentin betonlaştırılması ve yönetilememesidir” dedi.

dihaber’e konuşan Küçük, yaşam alanlarında yapılan tahribatı sadece İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara’dan ibaret olarak görmemek gerektiğini belirten Küçük, “Artvin Cerattepe’de ağaçlar indiriliyorsa onun sonuçları da burayı etkileyecektir” diye konuştu.

Küçük’ün değerlendirmeleri şöyle:

‘Ağacın tutunabileceği toprak kalmamış’

Toprak kalmamış. Hepsinin kökleri hava almayacak şekilde betonlarla kaplatılmış, ağırlık basılmış. Köklerin ilerleyebileceği, kendini tutundurabileceği alanlar kalmamış. Bu nedenden kaynaklı birçok tarihi ağaç kırıldı.

‘Rüzgara hareket edecek alan bırakmadık’

İstanbul’un kuzeyinde orman bırakılmadı. Bunları düşündüğümüzde hava hareketleri olacaktır. Gökdelenleri dikip hava akımının önüne geçilmesi nedeniyle rüzgar rahat hareket edemediği için dar alanda kırıp geçirecek. Oysa geniş alanlarda bulunan ağaçlarda hiçbir şey olmadı. Demek ki biz kenti havanın ani değişmesine etki edecek betonlaşmayı yapmışız.

‘Bu ne ilk ne de son olacak’

Bu ne ilk ne de son olacak. Hükümetin ‘Büyük proje’ dedikleri projelerin tamamı bir fırtınada çalışamaz hale geldi. Demek ki bilimden, teknikten, araştırmadan uzak sadece ‘buradan kaç para komisyon alırız’ diye yürüyen yapılaşma, yarın insanlarımızın mezarı olacaktır. Buna ses çıkarmayanlar yarın ağlamasın.