Ana SayfaGüncelOHAL Komisyonu’nu adres gösteren AİHM, 12 bin 600 başvuruyu düşürdü

OHAL Komisyonu’nu adres gösteren AİHM, 12 bin 600 başvuruyu düşürdü

HABER MERKEZİ – 17 Temmuz’da çalışmalara başlayacak olan OHAL Komisyonu’nu adres gösteren AİHM, Türkiye’den gelen 12 bin 600 başvurunun düşürülmesine karar verdi.

Türkiye’den yapılan başvuruları ‘iç hukuk yolları tüketilmedi’ diyerek reddeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’den gelen 12 bin 600 başvurunun düşürülmesine karar verdi.

AİHM, karara gerekçe olarak OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun (OHAL Komisyonu) kurulmasını gösterdi.

OHAL Komisyonu

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilenlerin ya da kapatılan kurumların itirazlarını sunacağı OHAL Komisyonu 17 Temmuz’da çalışmalara başlayacak.

Komisyonda 7 üye görev yapacak, karar için 4 üyenin oyu yeterli olacak.

AİHM’e eleştiriler

AİHM son olarak Haziran ayında, 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan bir öğretmenin açtığı davayı ‘iç hukuk yollarının tüketilmediği’ gerekçesiyle reddederek OHAL Komisyonu’nu adres göstermişti.

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, AİHM’in emsal niteliği taşıyan kararına “AİHM’in ihraçlarla ilgili verdiği karar utanç verici. Komisyonun yetersizliğine ilişkin iddiaların hiç birine bile cevap vermemiş” sözleriyle tepki göstermişti.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyenlerden Can Irmak Özinanır ise “Evet, AİHM de ihraç edilenleri komisyonun yıllar sürebilecek ‘insafına’ terk etti” demişti.

Alman Avukatlar Derneği (DAV) de AİHM’in Türkiye’den yapılan başvuruları reddetmesini eleştirmişti.

DAV Başkanı Ulrich Schellenberg Türkiye’de ‘işler bir hukuk devletinden söz edilemeyeceğini’ belirterek, “Hukuk devleti ilkeleri açısından Türkiye Avrupa’daki diğer ülkelerle kıyaslanamaz” demişti.

Schellenberg, AİHM’nin ‘iç hukuk yolları’ gibi resmi formalitelerin arkasına saklanmaması gerektiğini belirtmişti.