Ana SayfaGüncelOHAL’de cezaevleri: Üç kişiye tek kişilik yemek, 17 kişiye bir damacana su, işkence ve darp

OHAL’de cezaevleri: Üç kişiye tek kişilik yemek, 17 kişiye bir damacana su, işkence ve darp

HABER MERKEZİ – Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi yaşanan hak ihlalleriyle gündemde. Müvekkili ile görüşen avukat Mehdi Zana Akkaya’nın aktardığı bilgilere göre tutuklulara yönelik işkence, kötü muamele, darp gibi fiziksel işkencelerin uygulandığı cezaevinde 3 kişiye bir kişilik yemek, 17 kişiye ise günlük sadece bir damacana su veriliyor. Cezaevindeki tutuklular söz konusu baskılar bitmediği takdirde açlık grevine başlayabileceklerini söylüyor.

OHAL’de cezaevlerindeki hak ihlalleri artarak devam ediyor.

Son ihlal haberi yeni açılan Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nden geldi.

Tarsus’un çıkışında boş arazilerin ortasında yapılan cezaevinde hala eksikliklerin olduğu, sıcaklık derecesinin 50 dereceyi bulduğu ilçede tutukluların susuzluk ile ‘terbiye edilmeye’ çalışıldığı iddia ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde tutuklu müvekkiliyle görüşmek için cezaevine gittiğini belirten Mersin Barosu avukatlarından Mehdi Zana Akkaya’nın aktardığına göre bu cezaevinde tutuklulara işkence ve kötü muamele yapılıyor.

17 kişilik koğuşa sadece bir damacana su

Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde 92 kadın tutuklunun bulunduğunu belirten Akkaya, her bir koğuşta 17 kişinin kaldığı, tutukluların su ihtiyacının karşılanmadığı, her 17 kişilik koğuşa günde sadece bir damacana su verildiği bilgisini dihaber’le paylaştı.

Cezaevindeki tutuklulara yönelik işkence, darp, kötü muamele gibi fiziki işkencelerin devam ettiğini söyleyen Akkaya, “Tutuklulara sabah 08.00 ile 10.00 saatleri arasında, akşam da 16.00 ile 20.00 saatleri arasında su veriliyor. Her 3 kişiye bir kişilik yemek veriliyor ve tutuklular kantinden ihtiyaçlarını da karşılayamıyor” dedi.

“Bizi burada sıcaktan öldürecekler”

Sıcakların artması ile beraber tutukluların ciddi zorluklar çektiğini de aktaran Akkaya, müvekkilinin kendisine, “Bizi burada sıcaktan öldürecekler” dediğini ve cezaevinde serinlemek için hiçbir şeyin bulunmadığını, suyun verilmemesinden kaynaklı da çok kötü bir durumda olduklarını dile getirdiğini anlattı.

Cezaevinde bulunan tutuklulara kalem ve kağıt dahi verilmediğini belirten Akkaya, şunları söyledi:

Tutuklular bundan kaynaklı şikâyetlerini dahi yazamıyor. Tutuklular yine darp edildikten sonra revire götürülmüyor ve darp raporu da verilmiyor. Bin bir zorlukla tutukluların yazdıkları dilekçeler gerekli yerlere gitmiyor hatta dilekçeler cezaevinin dışına çıkmıyor.

OHAL’den kaynaklı tutuklulara yönelik ciddi hak ihlallerinin yapıldığını anlatan Akkaya, tüm bu işkencelere ilişkin tutukluların cezaevi müdürü ile görüşmeye çalıştığını fakat bunun kabul görmediğini söyledi.

Tutuklulardan açlık grevi uyarısı

Açıldığı günden bu yana işkenceyle gündeme gelen cezaevine ilişkin geçtiğimiz hafta Adalet Bakanlığı’na dilekçe gönderildiğini hatırlatan Akkaya, “Müvekkilim ‘Bu işkence yöntemleri ve saldırılar durmazsa biz tutuklular olarak gerekli eylemleri yapacağız ve gerekirse açlık grevlerini başlatacağız. Ama bizler burada direneceğiz bunu da herkes bilsin’ dedi” diye konuştu.

Akkaya, tutukluların herkesi Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşananlara karşı duyarlı olmaya çağırdığını da belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TGS'de bir istifa daha: ‘Meslek ilkelerine aykırı davranılıp kumpasçıların ekmeğine yağ sürülüyor'
Sonraki Haber
Papa'dan G20 liderlerine: Silahları indirin, savaşları bitirin, fakirlere ve mültecilere odaklanın