Ana SayfaGüncelRSF, OHAL altında basının 1 yılını raporlaştırdı: ‘Türkiye’de gazetecilik can çekişiyor’

RSF, OHAL altında basının 1 yılını raporlaştırdı: ‘Türkiye’de gazetecilik can çekişiyor’

HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Gazeteciler’in, gazetecilerin OHAL altında geçirdikleri bir yıla ve yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunda “Türkiye’de gazetecilik can çekişiyor” denildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Olağanüstü Hal (OHAL) altında Türkiye’de basının bir yılını raporlaştırdı.

“Türkiye’de OHAL altında gazetecilerin korkunç bir yılı” başlıklı raporda basın ve ifade özgürlüğü noktasında yaşanan hak ihlallerine yer verildi.

Bianet’te yer alan habere göre RSF’nin raporunda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın OHAL’i muhaliflere yönelik “bir cadı avı” olarak kullandığı belirtilerek “Türkiye’de gazetecilik can çekişiyor” denildi.

Raporda görüşüne yer verilen RSF Doğu Avrupa ve Merkez Asya Masası Başkanı Johann Bihr ise OHAL ile medyadaki çoğulculuğun yok edildiğine dikkat çekerek hükümete şu çağrıda buluyor:

Türkiye’deki yöneticilere, mesleki faaliyetlerinden ötürü tutuklanan tüm meslektaşlarımızın serbest bırakılması ve OHAL ile yok edilen medyadaki çoğulculuğun yeniden sağlanması çağrısı yapıyoruz.

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ise rapordan yola çıkarak 8 sayfalık özel ek hazırladı ve internet sitesinde de raporu manşet olarak verdi.

Le Monde’un haberinde darbe girişimi sonrasında tutuklanan Nazlı Ilıcak, Cumhuriyet’e yapılan operasyonda tutuklanan gazeteciler Ahmet Şık, Kadri Gürsel ve Musa Kart, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın durumlarına da yer veriliyor.

Raporda ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ gerekçesiyle video aktivist Kazım Kızıl’ın yaklaşık üç ay cezaevinde kaldığı, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldığı için insan hakları savunucusu Murat Çelikkan’ın hapis cezasına çarptırıldığı hatırlatılıyor.

Rapordaki tespitlerden bazıları şöyle:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, OHAL’i muhaliflere yönelik bir cadı avı olarak kullandı. Türkiye’deki gazetecilik can çekişiyor.

Darbe girişiminden beş gün sonra ilan edilen OHAL ile hükümet onlarca medya kuruluşunu kapattı. Türkiye RSF Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 155. sıraya düştü. 100’den fazla gazeteci tutuklandı.

Darbe girişiminin üzerinden geçen bir yılda, mahpus çok sayıda gazeteci de hapishanedeki birinci yılını doldurdu. Buna rağmen iddianameler ancak bahar ayında açıklandı ve birçok büyük medya davası daha yeni başlıyor.

Anayasa Mahkemesi Türkiye’de ifade özgürlüğünü garanti altına almak için kilit bir role sahipti. Lakin, OHAL’in ilanından beri felç olmuş durumda.

Şubat 2017’de Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu oluşturuldu. Ancak yedi üyesinden beşinin hükümet tarafından atanması nedeniyle de bağımsızlığı şüphe uyandırıyor.