Ana SayfaDünyaRusya’dan Türkiye’ye Afrin uyarısı

Rusya’dan Türkiye’ye Afrin uyarısı

HABER MERKEZİ – Afrin’e saldırılar ve operasyon hazırlığı gündemdeki yerini korurken Rusya’dan Türkiye’ye uyarı geldi. Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, “Suriye sürecinde angaje hiç kimse bu ülkenin yasalarını, egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehdit etmemeli” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında Türkiye’nin Afrin’e yönelik olası operasyon hazırlığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Türkiye Afrin’i ele geçirmek için operasyon başlatırsa Rusya’nın tavrı ne olacak?” sorusuna yanıt veren Zaharova, “Suriye sürecinde angaje hiç kimse bu ülkenin yasalarını, egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehdit etmemeli” ifadesini kullandı.

Hürriyet’in haberine göre Rusya Dışişleri Sözcüsü’nün açıklamaları şöyle:

Bizim Suriye’de cereyan eden olaylar hakkında tutumumuz ezelden beri belli. Rusya, bu ülkenin yasaları, egemenlik ve toprak bütünlüğüne tüm aktörlerin saygılı olmasıdır. Suriye çok milliyetin bir arada yaşadığı ülke olarak mevcut sorunlarını kendi içinde çözmeli.

Suriye’nin şimdiki krizden sonra nasıl bir ülke olacağını yine bu halklar aralarında görüşerek belirlemeli. Yeni Suriye anayasasını birlikte kabul etmeli. Bu süreçte Suriye’deki Kürt azınlığı önemli faktörlerden biri. Dolayısıyla onların görüşü de dikkate alınmalı.

Ne olmuştu?

2016 yılının Ağustos ayında ‘Fırat Kalkanı’ adı ile Suriye’ye operasyon başlatan Türkiye, desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ile birlikte Bab’a kadar ilerlemişti.

Türkiye, bu operasyonu tamamladığını açıklamasının ardından ise yine Suriye’nin kuzeyine asker konuşlandırmıştı.

Türkiye geçtiğimiz haftalarda da Halep’in kuzeyine takviye kuvvetler göndermişti.

Türkiye’nin bu hazırlıkları ‘Afrin’e saldırı planı’ olarak değerlendirilirken, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık önceki gün yaptığı açıklamada “Türkiye’nin gerek gördüğü takdirde Suriye’nin kuzeyindeki Afrin bölgesine operasyon yapmaktan çekinmeyeceğini” söylemişti.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da Afrin bölgesinin “temizlenmesi gerektiğini” ifade etmişti.

Son olarak Reuters’a konuşan YPG Komutanı Sipan Hemo, Türkiye’nin hazırlıklarının ‘savaş ilanı seviyesinde’ olduğunu söylemişti.

Hemo’nun bu açıklamalarına yanıt veren Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise “Askeri önlemler savaş ilanı değil, gelecek tehlikeye karşı hazırlık yapıyoruz” demişti.

Previous post
2100 yılında İstanbul'da yaz sıcaklığı nasıl olacak?
Next post
Esra Özakça ve Veli Saçılık dahil 6 ismin evine polis baskını