Ana SayfaGüncelSayı 8’e çıktı: Hak savunucularından Nalan Erkem ve İlknur Üstün de tutuklandı

Sayı 8’e çıktı: Hak savunucularından Nalan Erkem ve İlknur Üstün de tutuklandı

HABER MERKEZİ – Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakılan ve haklarında yakalama kararı çıkartılan hak savunucularından Nalan Erkem ve İlknur Üstün tutuklandı. Böylece tutuklanan hak savunucularının sayısı 8’e yükseldi.

İstanbul Büyükada’da Temmuz ayının başlarında gözaltına alınan ve 13 gün sonra mahkemeye çıkarılarak ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakılan dört insan hakları savunucusu hakkında yakalama kararı çıkartılmasının ardından, Helsinki Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem İstanbul’da, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün de Ankara’da gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlardan Nalan Erkem, emniyet işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Savcılık sorgusunun ardından Erkem, tutuklama talebiyle Nöbetçi 9. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı.

Mahkeme Nalan Erkem’in tutuklanmasına karar verdi.

İlknur Üstün de emniyet işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi’ne götürülerek SEGBİS sistemi ile bağlandı. Üstün de savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle Nöbetçi 9. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Sorgusunun ardından Üstün de tutuklandı.

Böylece Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucularından 8’i tutuklanmış oldu.

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan diğer isimler ise şöyle: Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi).

Ne olmuştu?

Çeşitli insan hakları kuruluşlarından temsilciler, insan hakları savunuculuğu çalışmalarını daha güvenilir, sağlıklı, güvenli ve etkin hale getirmek için bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak üzere 2 Temmuz 2017 Pazar günü beş günlük bir çalışma için İstanbul Büyükada’da bir araya gelmişti.

5 Temmuz Çarşamba günü, sabah saat 10 sularında bir ihbar olduğu iddiasıyla hak savunucularının toplantısına polis tarafından baskın yapılmış ve çalışmaya katılan insan hakları savunucuları Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

10 insan hakları savunucusu yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı.

Hak savuncularından İdil Eser, Ali Ghavari, Peter Steudtner, Veli Acu, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran tutuklanmıştı.

Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün’ün ise “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

Previous post
Silvia Federici'yle söyleşi: Yeniden üretim krizi ve yeni 'yasadışı' proletaryanın doğuşu
Next post
Erdoğan krizin sürdüğü Körfez ülkelerine gidiyor